Erittäin salainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erittäin salainen
For Your Eyes Only
Ohjaaja John Glen
Käsikirjoittaja Richard Maibaum
Michael G. Wilson
Tuottaja Albert R. Broccoli
Thomas Pevsner (avustaja)
Säveltäjä Bill Conti
Kuvaaja Alan Hume
Leikkaaja John Grover
Erikoistehosteet Derek Meddings
Paul Wilson
Pääosat Roger Moore
Carole Bouquet
Chaim Topol
Julian Glover
Valmistustiedot
Valmistusmaa Britannia ja Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö EON Productions
United Artists
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta 24. kesäkuuta 1981 Britannia
21. elokuuta 1981 Suomi
Kesto 122 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 28 000 000 dollaria
Tuotto 195 300 000 dollaria
Katsojat 469 341 (Suomessa)
Edeltäjä Kuuraketti
Seuraaja Octopussy – mustekala
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie
Elokuvan mainostamiseen tarkoitettu kello.

Erittäin salainen (For Your Eyes Only) on John Glenin ohjaama järjestyksessä 12. James Bond -elokuva vuodelta 1981. Elokuvassa James Bondia näyttelee viidennen kerran Roger Moore, ja muissa pääosissa näyttelevät Carole Bouquet, Chaim Topol, Lynn-Holly Johnson ja Julian Glover. Elokuva tunnuskappaleen ”For Your Eyes Only” laulaa Sheena Easton.

Elokuvan käsikirjoituksesta vastasivat Richard Maibaum ja Michael G. Wilson, ja juoni on edeltäjää Kuurakettia realistisempi. MI6:n johtaja M ei esiinny elokuvassa, koska roolin esittäjä Bernard Lee kuoli syöpään ennen elokuvan kuvauksia. Elokuvassa M:n mainitaan olevan lomalla. Elokuvan alkukohtauksessa esiintyvä Ernst Stavro Blofeld ei esiinny virallisesti, koska Pallosalaman aikaisen oikeuskiistan takia Blofeldin hahmon oikeudet siirtyivät Kevin McClorylle. Blofeld esiintyy myös Kevin McCloryn epävirallisessa Bond-elokuvassa Älä kieltäydy kahdesti.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James Bond (Roger Moore) on käymässä vaimonsa Teresan haudalla, kun pappi helikopteri tulee hakemaan häntä. Kyseessä on kuitenkin Ernst Stavro Blofeldin ansa. Blofeld ottaa koneen komentoonsa kauko-ohjaimella, mutta Bondi saa sen hallintaansa, nappaa Blofeldin kyytiin ja pudottaa hänet tehtaan savupiippuun.

Miinaan osunut brittiläinen vakoilualus St. Georges uppoaa Albanian rannikolla mukanaan ATAC-laite, jolla ministeriö pitää yhteyttä Kuninkaallisen laivaston sukellusveneisiin. Jos toinen suurvalta löytäisi sen veden alta, sukellusveneiden ydinohjukset olisivat käytettävissä länsimaita vastaan. Palkkamurhaaja Hector Gonzales murhaa salaisen palvelun palkkaaman meriarkeologi Havelockin ja hänen vaimonsa, mutta tytär Melina (Carole Bouquet) selviää iskusta. MI6 lähettää Bondin selvittämään Gonzalesin toimeksiantajaa, mutta Melina tappaa tämän ennen kuin mitään selviää.

Käy ilmi, että Gonzalesin toimeksiantaja on Emile Locque (Michael Gothard). Bond matkustaa Italiaan ja tapaa siellä yhteyshenkilönsä, joka esittelee Bondille kreikkalaisen liikemiehen ja tiedonantajan Aris Kristatoksen (Julian Glover). Tämän mukaan Locquen esimies on kreikkalainen salakuljettaja Milos Columbo (Chaim Topol). Bond kohtaa Italiassa myös Melinan ja he joutuvat Columbon kätyrien hyökkäyksen kohteeksi. Myöhemmin Columbo saa tietää Bondin ja Kristatosin keskusteluista ja hänen apurinsa toimittavat Bondin Columbon laivalle. Bond saa tietää, ettei Locque olekaan Columbon vaan Kristatoksen palveluksessa. Kristatos on tehnyt sopimuksen KGB:n kanssa ATAC:in hankkimisesta ja myymisestä. Kristatos oli lavastanut Columbon roistoksi, koska tämä tiesi liikaa hänen KGB-yhteyksistään.

Bond osallistuu Columbon johtamaan hyökkäysretkeen Kristatosin tehtaaseen, mistä he nappaavat Locquen. Bond kiristää häneltä tietoja Kristatoksen piilopaikasta ja sitten tappaa hänet. Bond sukeltaa Melinan kanssa Neptune-pienoissukellusveneellä troolarin hylkyyn etsimään ATAC:ia. Laite löytyy, mutta heidän palattuaan Neptuneen heidän kimppuunsa hyökkää toinen pienoissukellusvene, jonka Bondin ohjaama Neptune kuitenkin tyrmää. Pinnalla odottaa Kristatos, joka ottaa ATAC:in haltuunsa ja yrittää tappaa Bondin ja Melinan.

Bond menee Kristatoksen piilopaikkaan Meteoraan, jossa Kristatoksen on määrä luovuttaa laite KGB:n johtajalle kenraali Gogolille (Walter Gotell). Kristatos yrittää paeta helikopterilla, mutta Columbo tappaa hänet ja luovuttaa ATAC:in Bondille. Kenraali Gogol vaatii sitä itselleen, mutta Bond heittää sen vuorenjyrkänteeltä alas.

Bond ja Melina viettävät iltaa Melinan isän huvipurrella, kun Bondiin otetaan yhteyttä radiolla ja pääministeri haluaa puhua hänen kanssaan. Bond jättää hänet keskustelemaan Havelockin papukaijan kanssa.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Roger Moore   James Bond  
 Desmond Llewelyn   Q  
 Lois Maxwell   Miss Moneypenny  
 James Villiers   Bill Tanner  
 Carole Bouquet   Melina Havelock  
 Walter Gotell   Kenraali Gogol  
 Chaim Topol   Milos Columbo  
 Julian Glover   Aris Kristatos  
 Lynn-Holly Johnson   Bibi Dahl  
 Cassandra Harris   Lisl von Schlaf  
 Michael Gothard   Emile Leopold Locque  
 John Wyman  Erich Kriegler  
 John Moreno   Luigi Ferrara  
 Jill Bennett   Jacoba Brink  
 Charles Dance   Claus  

Tapahtuma- ja kuvauspaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtumapaikat:

Kuvauspaikat:

Arviot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Ilja Rautsin mukaan elokuva on ”tuttua rutiinia harvoilla kohokohdilla”.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rautsi, Ilja: Muut elokuvat. Tv & radio, Helsingin Sanomat 2014, s. C 33.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]