Desmond Llewelyn

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Desmond Llewelyn
Desmond Llewelyn heinäkuussa 1983
Desmond Llewelyn heinäkuussa 1983
Syntymäaika 12. syyskuuta 1914
Syntymäpaikka Newport, Wales
Aktiivisena 1939-1999
Kuolinaika 19. joulukuuta 1999 (85 vuotta)
Kuolinpaikka Firle, East Sussex, Englanti
Merkittävät roolit Q (1963-1999)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Desmond Wilkinson Llewelyn (12. syyskuuta 1914 Newport, Wales19. joulukuuta 1999 Firle, East Sussex, Englanti) oli brittiläinen näyttelijä, joka tuli parhaiten tunnetuksi James Bond -elokuvien Q-nimisenä roolihahmona.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Llewelyn syntyi Etelä-Walesissa. Jo nuorena hän oli koulussa mukana näytelmäprojekteissa ja sai silloin tällöin pieniä rooleja. Hänen vanhempansa kuitenkin halusivat hänestä poliisin, ja hänen enonsa, joka oli korkea-arvoinen poliisiupseeri, järjestikin hänet pääsykokeisiin, jotka hän kuitenkin reputti. Tämän jälkeen Desmond suunnitteli papin uraa, mutta tajusi nopeasti, ettei se ollut hänen kutsumuksensa. Hän pääsi opiskelemaan Royal Academy for the Dramatic Artsiin 1930-luvun keskivaiheilla.

Toisen maailmansodan alkaminen katkaisi Llewelynin näyttelijänuran joksikin aikaa ja hänet komennettiin vänrikkinä Britannian asevoimiin. Vuoden 1940 alussa hänet lähetettiin Ranskaan taistelemaan saksalaisia vastaan. Saksalaiset kuitenkin saivat Llewelynin tovereineen kiinni jonka seurauksena Llewelyn oli viisi vuotta sotavankina. Kerran eräällä vankileirillä vangit olivat kaivaneet tunnelin pakomielessä. Llewelyn saatiin kiinni tunnelista ja hän joutui 10 päiväksi eristykseen, joka Llewelynin kertoman mukaan oli aika mukavaa, kun sai vaihteeksi olla ihan yksinään hiljaisuudessa sen sijaan että olisi ollut samassa huoneessa 50 muun kanssa.

Q:na James Bond -elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan jälkeen Llewelyn elvytteli näyttelijän uraansa ja saikin vuonna 1963 osan järjestyksessään toisesta James Bond -elokuvasta Salainen agentti 007 Istanbulissa, jossa hän esitti MI6:n eli Britannian Salaisen Palvelun varustemestaria majuri Boothroydia, tuttavallisemmin Q:ta, jolla oli aina tarjota Bondille välineet, joilla selvitä kiperimmistäkin tilanteista.

Desmond Llewelyn ei ollut mukana ensimmäisessä Bond-elokuvassa Salainen agentti 007 ja tohtori No (1962) jossa majuri Boothroydia esitti Peter Burton. Llewelynin onneksi Burton ei ollut saatavilla seuraavaan Bond-elokuvaan, jolloin hän sai paikan. Hänet jätettiin pois myös vuonna 1973 valmistuneesta Bond-sarjan kahdeksannesta elokuvasta Elä ja anna toisten kuolla, koska pelättiin, että Q:n Bondille tarjoamat varusteet veisivät liiaksi huomion elokuvassa. Fanien kovan kritiikin takia Q kuitenkin palautettiin seuraavaan Bond-elokuvaan 007 ja kultainen ase. Sen jälkeen Llewelyn esiintyi jokaisessa James Bond -elokuvassa Q:na aina kuolemaansa asti.

Llewelyn esiintyi seuraavissa Bondeissa:

Elokuva Alkuperäinen nimi ja vuosi
Salainen agentti 007 Istanbulissa From Russia with Love (1963)
007 ja Kultasormi Goldfinger (1964)
Pallosalama Thunderball (1965)
Elät vain kahdesti You Only Live Twice (1967)
Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa On Her Majesty's Secret Service (1969)
Timantit ovat ikuisia Diamonds Are Forever (1971)
007 ja kultainen ase The Man with the Golden Gun (1974)
007 rakastettuni The Spy Who Loved Me (1977)
Kuuraketti Moonraker (1979)
Erittäin salainen For Your Eyes Only (1981)
Octopussy – mustekala Octopussy (1983)
007 ja kuoleman katse A View To a Kill (1985)
007 vaaran vyöhykkeellä The Living Daylights (1987)
007 ja lupa tappaa Licence To Kill (1989)
007 ja kultainen silmä GoldenEye (1995)
Huominen ei koskaan kuole Tomorrow Never Dies (1997)
Kun maailma ei riitä The World Is Not Enough (1999)

Viimeiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeinen Bond-elokuva, jossa Llewelyn esiintyi, oli Kun maailma ei riitä. Tässä elokuvassa oli jo viite siihen, että Desmond Llewelyn (ja näin ollen se ainoa oikea Q) olisi jäämässä eläkkeelle, sillä Q:lla oli elokuvassa oppipoikana R, jota esitti John Cleese. Llewelyn kuoli auto-onnettomuudessa 19. joulukuuta 1999, vain kuukausi Kun maailma ei riitä -elokuvan ensi-illan jälkeen.

Vaikka Llewelyn pitääkin hallussaan ennätystä useimmissa Bond-elokuvissa näyttelemisestä (17 elokuvassa), hänen valkokankaallaoloaikansa niissä ei ole yhteensä kuin hieman yli puoli tuntia. Huolimatta James Bond -elokuvien roolihahmonsa tekniikan taitavuudesta, Desmond Llewelyn on sanonut olleensa täysin poropeukalo kaikenlaisten laitteiden ja vempainten kanssa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IMDb.com