Elät vain kahdesti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elät vain kahdesti
You Only Live Twice
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Lewis Gilbert
Käsikirjoittaja Roald Dahl
Harold Jack Bloom
Perustuu Ian Flemingin romaaniin Elät vain kahdesti
Tuottaja Albert R. Broccoli
Harry Saltzman
Säveltäjä John Barry
Kuvaaja Freddie Young
Leikkaaja Peter R. Hunt
Erikoistehosteet John Stears
Bob Simmons
Pääosat Sean Connery
Mie Hama
Donald Pleasence
Akiko Wakabayashi
Valmistustiedot
Valmistusmaa Britannia
Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö United Artists
EON Productions
Ensi-ilta Yhdistynyt kuningaskunta 13. kesäkuuta 1967
Suomi 15. syyskuuta 1967
Kesto 117 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 10,3 miljoonaa $
Tuotto 111,6 miljoonaa $
Edeltäjä Pallosalama
Seuraaja Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Elät vain kahdesti (You Only Live Twice) on Lewis Gilbertin ohjaama James Bond -elokuva vuodelta 1967. Elokuvan käsikirjoittamiseen osallistui etupäässä lastenkirjailijana tutuksi tullut Roald Dahl. Useiden aikaisempien Bond-elokuvien tapaan elokuvamusiikin sävelsi John Barry ja tunnuskappaleen lauloi amerikkalainen poplaulaja Nancy Sinatra. James Bondia elokuvassa esittää viidennen kerran Sean Connery.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Yhdysvallat syyttää Neuvostoliittoa avaruusaluksensa kaappauksesta ja tulkitsee avaruusohjelmaansa puuttumisen sotatoimeksi. Sovittelijoina huippukokouksessa toimivat britit lupaavat selvittää kaappauksen taustat. Operaatioon määrätään MI6:n agentti James Bond (Sean Connery).

Bond lavastaa Hongkongissa kuolemansa, jotta hänen uskottaisiin kuolleen. M (Bernard Lee) kertoo Bondille kaappausaluksesta tehdyistä havainnoista Japanin alueella. Bond tapaa Tokiossa MI6:n yhteyshenkilön Hendersonin (Charles Gray), joka kuitenkin murhataan ennen kuin hän ehtii kertoa Bondille juuri mitään. Tapettuaan murhaajan Bond naamioituu häneksi ja pääsee Osato Chemicals -yhtiön pääkonttoriin, jossa hän murtautuu kassakaappiin ja vie sieltä papereita. Paetessaan hän joutuu Japanin salaisen palvelun johtajan Tiger Tanakan (Tetsuro Tamba) luo, jonka kanssa hän liittoutuu avaruusaluksen kaappaukseen syyllisen löytämiseksi.

Bond tapaa Osato Chemicalsin johtajan herra Osaton (Teru Shimada), ja sen jälkeen hänet yritetään jälleen tappaa, mutta Aki-nimisen tytön (Akiko Wakabayashi) avulla Bond selviää. Tanaka kertoo, että Osato Chemicalsilta ryöstetyissä valokuvissa esiintyvä Ning Po -rahtialus on Koben satamassa, jossa Bond ja Aki joutuvat Osaton kätyreiden jahtaamaksi. Aki pakenee, mutta vangittu Bond viedään Spectren agentti Helga Brandtin (Karin Dor) luo. Bond taivuttelee Brandtia puolelleen, mutta tämä yrittää tappaa Bondin.

Tanaka kertoo Bondille Ning Pon tyhjentäneen lastinsa Matsu-saarelle. Bond menee saarelle Q:n autogiro Pikku-Nelliellä, mutta siellä on vain tulivuoria. Bond saa kimppuunsa helikoptereita, mutta hän tuhoaa ne Pikku-Nellien asearsenaalilla ja palaa takaisin.

Neuvostoliitto syyttää aluksensa kaappauksesta Yhdysvaltoja. Yöllä salamurhaaja tiputtaa lankaa pitkin myrkkyä kohti Bondin suuta tarkoituksenaan tappaa hänet, mutta myrkky tippuukin Akin suuhun, ja hän kuolee. Myös toinen surmayritys epäonnistuu. Saadakseen peitetarinan Bond solmii valeavioliiton Kissy Suzukin (Mie Hama) kanssa.

Matsu-saarella Bond ja Kissy huomaavat helikopterin laskeutuvan Shinmoedake-tulivuoreen, ja päästyään kraatteriin Bond huomaa sillä olevan metallipäällys. Kissy lähtee hakemaan Tanakaa joukkoineen samalla, kun Bond laskeutuu huomaamattomasti tulivuoreen, josta paljastuu raketinlaukaisukeskus. Bond vapauttaa kaapatut astronautit ja yrittää päästä kaappausrakettiin, mutta Spectren miehet huomaavat hänet tunkeilijaksi. Bond viedään Ernst Stavro Blofeldin (Donald Pleasence) luo, joka yrittää saada aikaan kolmannen maailmansodan. Kun Tanaka joukkoineen saapuu tulivuorelle, keskuksessa syntyy konflikti. Pakeneva Blofeld ampuu Osaton rangaistuksena epäonnistumisesta ja aikoo ampua Bondinkin, jonka Tanaka kuitenkin pelastaa. Bond tuhoaa aluksen, jolloin Blofeld aktivoi keskuksen itsetuhomekanismin todistusaineiston hävittämiseksi. Ihmiset pakenevat saarelta kumilautoilla, jollaisella myös Bond ja Kissy ajelehtivat avomerelle. Kaksikko päästää tunteet kuohumaan, kunnes brittiläinen sukellusvene M1 ottaa lautan kyytiinsä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Sean Connery  … James Bond  
 Akiko Wakabayashi  … Aki  
 Mie Hama  … Kissy Suzuki  
 Donald Pleasence  … Ernst Stavro Blofeld  
 Tetsuro Tamba  … Tiger Tanaka  
 Karin Dor  … Helga Brandt  
 Teru Shimada  … Mr. Osato  
 Bernard Lee  … M  
 Lois Maxwell  … Miss Moneypenny  
 Desmond Llewelyn  … Q  
 Charles Gray  … Henderson  
 Tsai Chin  … Ling  
 Ronald Rich  … Hans (Blofeldin henkivartija)  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa esiintyvä Autogiro.

Elokuva kuvattiin pääasiassa Japanissa. Kuuluisa Himejin linna toimi elokuvassa ninjojen koulutusleirinä. Bondin naispuolisen japanilaisen apulaisen auto oli avomallinen Toyota 2000GT. Elokuvassa Bond lentää Little Nellie -nimisellä autogirolla.

Tapahtumapaikat:

Arviot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erään kriitikon mukaan Sean Connery vaikuttaa roolissaan jo varsin väsähtäneeltä. Nancy Sinatran esittämä tunnuskappale kuuluu hänen mukaansa sarjan parhaimpiin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. : Päivän elokuvia, Tv-maailma, 5/2014 sivu 10

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]