007 Spectre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
007 Spectre
Spectre
Virallinen elokuvajuliste
Virallinen elokuvajuliste
Ohjaaja Sam Mendes
Käsikirjoittaja
Tarina
 • John Logan
 • Neal Purvis
 • Robert Wade
Perustuu Ian Flemingin hahmoon
James Bond
Tuottaja
Säveltäjä Thomas Newman
Kuvaaja Hoyte van Hoytema
Leikkaaja Lee Smith
Erikoistehosteet
 • Steven Begg
 • Chris Corbould
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö
Ensi-ilta
Kesto 148 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, italia, espanja
Budjetti 250–300 miljoonaa dollaria[a]
Tuotto 792,1 miljoonaa dollaria[4]
Edeltäjä 007 Skyfall
Seuraaja 007 No Time to Die
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

007 Spectre (engl. Spectre) on vuonna 2015 ensi-iltansa saanut toimintaelokuva, jonka on ohjannut Sam Mendes. Se on 24. EON Productionsin tuottaman James Bond -elokuva.

Daniel Craig esiintyy Bondin roolissa neljättä kertaa. Christoph Waltz näyttelee elokuvan antagonistia. 007 Spectre on Mendesin toinen James Bond -elokuva 007 Skyfallin (2012) jälkeen. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet John Logan, Neal Purvis, Robert Wade ja Jez Butterworth. Elokuvan tunnussävelmän ”Writing’s on the Wall” esittää brittiläinen laulaja-lauluntekijä Sam Smith.[5]

Tarina keskittyy James Bondin ensikohtaamiseen rikollisjärjestö Spectren kanssa. Spectre esiintyi edellisen kerran elokuvassa Timantit ovat ikuisia (1971).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan alussa Bond on Meksikossa Kuolleiden päivänä ja tappaa rikollisen nimeltä Marco Sciarra. Sciarralla on sormus, johon kaiverrettu on erikoinen logo. M (Ralph Fiennes) lomauttaa Bondin hänen Meksikossa aiheuttamiensa vahinkojen takia.

Bond paljastaa Moneypennylle, että edellinen M oli ennen kuolemaansa pyytänyt Bondia etsimään Sciarran ja tappamaan hänet. Bond matkustaa Roomaan Sciarran hautajaisiin, jossa hän tapaa Sciarran lesken (Monica Bellucci). Bond pelastaa lesken salamurhaajilta. Leski kertoo Bondille järjestöstä, jonka jäsen hänen miehensä oli, ja missä järjestön jäsenet kokoontuvat.

Bond saapuu järjestön tapaamiseen ja saa tietää, että kyseessä on laaja rikollisjärjestö jota johtaa Franz Oberhauser (Christoph Waltz). Bond jäljittää järjestöön liittyvän Whiten (Jesper Christensen), joka lähettää Bondin tyttärensä Madeleine Swannin (Léa Seydoux) luo ja ampuu itsensä. Bond suojelee Swannia vastineeksi siitä, että tämä auttaa Bondia löytämään Oberhauserin.

MI5:n johtaja Max "C" Denbighin (Andrew Scott) mielestä 00-ohjelma on turha, ja nykyaikana tiedustelutehtävät pitäisi tehdä tietotekniikkaa enemmän hyödyntäen. Hän saa sisäministeriltä luvan lopettaa 00-ohjelman 72 tunnin kuluttua. M saa myös selville, että C vakoilee MI6:n agentteja.

Bond lähtee tapaamaan Swannia Hofflerin klinikalle, jossa Swann kaapataan. Bond pelastaa hänet. Q (Ben Whishaw) saa selville, että Spectre on oikeasti olemassa ja lumivyöryssä "kuollut" Franz Oberhauser on kaiken takana. Lisäksi Q sai selville, että Bondin aiemmat viholliset Le Chiffre, Dominic Greene ja Raoul Silva olivat kaikki Spectren agentteja.

Bond ja Swann matkustavat Marokkoon ja asettuvat L'American-hotelliin, jossa White ja Swann ovat yöpyneet useita kertoja. Bond löytää heidän vakiohuoneestaan salahuoneen, josta löytämiensä tietojen perusteella Bond ymmärtää Whiten yrittäneen etsiä Oberhauseria. Lisäksi he saavat selville piilopaikan sijainnin, joka paljastuu Spectren tukikohdaksi. Bond ja Swann hyppäävät junaan ja suuntaavat tukikohtaan. Matkalla Bond törmää Oberhauserin kätyri Hinxiin (Dave Bautista) ja onnistuu heittämään tämän tappelun jälkeen junasta. Bondilla ja Swannilla on kiihkeä hetki junahytissä.

Bond ja Swann saapuvat hiljaiselle asemalle, josta heidät kuljetetaan Spectren päämajaan. Sieltä löytynyt Oberhauser näyttää Swannille videon, joka paljastaa Whiten tehneen itsemurhan Bondin antamalla aseella. Myöhemmin tyrmätty Bond herää tuolissa, jossa Oberhauser kiduttaa häntä. Kidutuksen aikana Oberhauser paljastaa, kuinka hän ja Bond olivat kasvattiveljiä, mutta kateellisena Oberhauser tappoi isänsä ja lavasti oman kuolemansa ottaen sen jälkeen käyttöön nimen Ernst Stavro Blofeld. Bond ja Swann pääsevät karkuun, ja päämaja räjähtää.

Bond ja Swann saapuvat Lontooseen, jossa C on juuri käynnistämässä uutta ohjelmaa. Swann kaapataan ja viedään vanhaan, 007 Skyfallissa tuhoutuneeseen MI6:n päämajaan. Bond lähtee hänen peräänsä. Q tuhoaa C:n ohjelman, ja tapellessaan M:n kanssa C putoaa saaden surmansa. Bond ja Swann karkaavat rakennuksesta, joka räjähtää. Bond ampuu Blofeldin kopterin alas ja löytää tämän huonokuntoisena sillalta. Bondilla on mahdollisuus ampua Blofeld, mutta hän ei tee sitä, vaan lähtee Swannin kanssa pois, jättäen hänet M:n pidätettäväksi. Elokuva päättyy, kun pari ajaa pois vanhalla ja korjatulla Aston Martinilla.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Daniel Craig[6]   …  James Bond  
  Christoph Waltz[6]   …  Ernst Stavro Blofeld/Franz Oberhauser  
  Léa Seydoux[6]   …  tri Madeleine Swann  
  Ralph Fiennes[6]   …  M (Gareth Mallory)  
  Ben Whishaw[6]   …  Q  
  Naomie Harris[6]   …  Eve Moneypenny  
  Dave Bautista[6]   …  herra Hinx  
  Monica Bellucci[6][b]   …  Lucia Sciarra  
  Andrew Scott[6]   …  C (Max Denbigh)  
  Rory Kinnear[6]   …  Bill Tanner  
  Jesper Christensen[9]   …  Herra White  
  Stephanie Sigman[10]   …  Estrella  
  Alessandro Cremona   …  Marco Sciarra  
  Judi Dench[6]   …  Vanha M  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen virallinen tiedote elokuvasta julkaistiin 11. heinäkuuta 2013.

Elokuvan käsikirjoitti ensin John Logan, mutta kesäkuussa 2014 Neal Purvis ja Robert Wade pestattiin muotoilemaan hänen käsikirjoitustaan. Purvis ja Wade ovat olleet käsikirjoittamassa useita aiempia Bond-elokuvia – 007 Skyfallin tapauksessa he laativat käsikirjoituksen ensimmäisen version, jota viilaamaan Logan puolestaan pestattiin. Käsikirjoituksen viivästymisen vuoksi elokuvan kuvaukset päästiin aloittamaan vasta joulukuussa, hiukan aiottua myöhemmin.[11]

Elokuvaa kuvattiin Lontoossa, Méxicossa, Marokossa, Roomassa ja Itävallassa. Bond ajaa elokuvassa Aston Martin DB10:lla.[12]

Ernst Stavro Blofeldin ja Spectre-järjestön käyttö Bond-elokuvissa on ollut kiistanalainen asia vuodesta 1959 lähtien, jolloin Ian Fleming ja Kevin McClory joutuivat kiistaan Pallosalama-romaanin käyttöoikeuksista. Oikeus katsoi tuolloin, että Kevin McClory omisti suuremman osan romaanin oikeuksista, joka antoi hänelle oikeudet Blofeldin hahmolle ja Spectre-nimelle. Tämän perusteella hän pystyi tuottamaan epävirallisen Bond-elokuvan Älä kieltäydy kahdesti vuonna 1983. Kiista ratkaistiin lopulta vuonna 2013, jolloin McCloryn perhe myi loput oikeuksistaan 007-tavaramerkkiin EON Productionsille ja MGM:lle. Tämä mahdollisti myös Blofeldin ja Spectren palauttamisen 007-saagaan.[13]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

007 Spectre oli tuottanut maailmanlaajuisesti 8. joulukuuta 2015 mennessä yhteensä 792,1 miljoonaa dollaria.[4]

Britanniassa elokuva tuotti 4,1 miljoonaa puntaa maanantain ennakkonäytöksistä.[14] Se tuotti 6,3 miljoonaa puntaa avauspäivänään, ja 5,7 miljoonaa puntaa (8,8 miljoonaa dollaria) keskiviikkona rikkoen Britannian molempien päivien ennätykset.[15] 007 Spectre tuotti ensimmäisen seitsemän vuorokauden aikana yhteensä 41,7 miljoonaa puntaa rikkoen Britannian edellisen ennätyksen, jota piti hallussaan Harry Potter ja Azkabanin vanki (2004) 23,88 miljoonalla punnalla. Ensimmäisenä viikonloppunaan elokuva tuotti 20,4 miljoonaa puntaa verrattuna 007 Skyfallin 20,1 miljoonaan puntaan.[16]

Suomessa elokuvalla oli yhteensä 175 362 katsojaa avausviikon jälkeen,[17] ja se tuotti 2,35 miljoonaa euroa.[16] Toisena viikonloppunaan se keräsi 106 653 katsojaa[18] ja kolmantena 68 572 katsojaa tarkoittaen, että kolmannen viikonlopun jälkeen 007 Spectren oli nähnyt yhteensä 461 567 katsojaa.[19] Elokuva on Suomessa kaikkien aikojen eniten elokuvateattereiden lipputuloja kerännyt elokuva. Helmikuuhun 2016 mennessä elokuvan oli nähnyt Suomen valkokankailla lähes 700 000 katsojaa, ja se oli kerännyt yli 8,2 miljoonaa euroa lipputuloja.[20]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Spectren virallinen tuotantobudjetti on epäselvä. Sen on arvioitu olevan yli 250 miljoonaa[1][2] ja jopa 300–350 miljoonaa dollaria.[3]
 2. Monica Belluccista tuli elokuvan myötä vanhin Bond-tyttö (50 vuotta), kun hän rikkoi Honor Blackmanin edellisen ennätyksen (39 vuotta).[7][8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. McClintock, Pamela: Box-Office Preview: 'Spectre' and 'Peanuts Movie' to the Rescue The Hollywood Reporter. 4.11.2015. Viitattu 9.11.2015. (englanniksi)
 2. Lang, Brett: Box Office: ‘Spectre’ Needs to Make $650 Million to Break Even Variety. 4.11.2015. Viitattu 9.11.2015. (englanniksi)
 3. Adejobi, Alicia: Spectre movie in numbers: Daniel Craig salary, film budget and James Bond theme tune sales International Business Times. 25.10.2015. Viitattu 29.10.2015. (englanniksi)
 4. a b Spectre (2015) Box Office Mojo. Viitattu 8.12.2015. (englanniksi)
 5. Sam Smith to Sing Title Song for Spectre 8.9.2015. Eon Productions. Viitattu 27.10.2015. (englanniksi)
 6. a b c d e f g h i j k Child, Ben: Christoph Waltz set for 'nemesis' role in next Bond movie The Guardian. 14.11.2014. Viitattu 16.11.2014. (englanniksi)
 7. Uusi Bond-tyttö on 50-vuotias ja yhä upea – katso kuvat! Elokuvat. 18.2.2015. Ilta-Sanomat. Viitattu 21.12.2015. (suomeksi)
 8. Upea Monica Bellucci, 51, on näyttävä Bond-tyttö: "Mietin olevani liian vanha" Viihde. 27.10.2015. Ilta-Sanomat. Viitattu 21.12.2015. (suomeksi)
 9. Peter Nicolai Gudme Christensen: Jesper Christensen skal være James Bond-skurk for tredje gang. Euroman, 4.12.2014. (tanskaksi)
 10. Stephanie Sigman joins SPECTRE 007.com. 9.3.2015. Viitattu 15.4.2015. (englanniksi)
 11. Bamigboye, Baz: Bond turmoil as new script fails to thrill Daily Mail. 27.6.2014. Viitattu 27.6.2014. (englanniksi)
 12. Built for Bond: Aston Martin debuts unique car for Spectre 4.12.2014. AstonMartin.com. Viitattu 27.10.2015. (englanniksi)
 13. Child, Ben: Blofeld could be back in James Bond's crosshairs following legal deal 18. marraskuuta 2013. The Guardian. Viitattu 24.11.2016.
 14. Tartaglione, Nancy: ‘Spectre’ Spies Another Record: Bond Sets Biggest Wednesday Ever At UK Box Office Deadline. 29.10.2015. Viitattu 3.11.2015. (englanniksi)
 15. Lang, Brent: Box Office: ‘Spectre’ Breaks Wednesday Record in U.K. Variety. 29.10.2015. Viitattu 3.11.2015. (englanniksi)
 16. a b Tartaglione, Nancy: ‘Spectre’ Smashes Records With $80.12M Opening; Bond Bow Breaks ‘Skyfall’ Deadline. 1.11.2015. Viitattu 3.11.2015. (englanniksi)
 17. 007 Spectre lyömätön lippuluukuilla 2.11.2015. Suomen elokuvasäätiö. Viitattu 3.11.2015.
 18. Bond jatkaa ykkösenä 9.1.2015. Suomen elokuvasäätiö. Viitattu 16.11.2015.
 19. 007 edelleen viikonlopun ylivoimainen ykkönen 16.11.2015. Suomen elokuvasäätiö. Viitattu 16.11.2015.
 20. Bond meni Titanicin ohi Turun Sanomat. 2.2.2016. Viitattu 3.4.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta 007 Spectre.
Edeltäjä:
2014: Mielensäpahoittaja
Suomen lippukassan ykkönen 2015 Seuraaja:
2016: Rogue One