Ernst Stavro Blofeld

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ernst Stavro Blofeld
Ernst Stavro Blofeld (Donald Pleasence) elokuvassa Elät vain kahdesti.
Ernst Stavro Blofeld (Donald Pleasence) elokuvassa Elät vain kahdesti.
Ensiesiintyminen Pallosalama (kirja)
Salainen agentti 007 Istanbulissa (elokuva)
Näyttelijä Donald Pleasence
Telly Savalas
Charles Gray
Max von Sydow
Christoph Waltz
Henkilötiedot
Sukupuoli mies
Rooli vihollinen
Liittolaiset Spectre
Nykyinen elintila kuollut (kirjoissa)
kuollut (elokuvissa)

Ernst Stavro Blofeld (syntymänimeltään Franz Oberhauser) on James Bond -kirjoissa ja -elokuvissa esiintyvä kuvitteellinen hahmo, jonka on luonut Ian Fleming. Hän on MI6:n ja James Bondin arkkivihollinen ja rikollisjärjestö Spectren johtaja. Blofeld esiintyi ensi kerran kirjassa Pallosalama ja elokuvassa Salainen agentti 007 Istanbulissa. Bond-elokuvissa oli aluksi tapana olla näyttämättä Blofeldin kasvoja, ja häneen viitattiinkin elokuvissa 007 Istanbulissa ja Pallosalama Spectren jäsenenä ”numero 1”. Tästä tavasta luovuttiin pian, ja jo elokuvassa Elät vain kahdesti Blofeldin kasvot ja nimi paljastettiin. Parhaiten Blofeldin tunnistaa hänen valkoisesta kissastaan.

Austin Powers -elokuvasarjassa esiintyvä Tohtori Paha on parodia Blofeldistä hahmon ulkoasua myöten.

Kirjailija Ian Fleming sisälsi taustatietoja Blofeldista kirjassaan Pallosalama, jossa sekä Blofeld että Spectre-järjestö tekevät ensiesiintymisensä. Romaanin mukaan Blofeld syntyi 28. toukokuuta 1908 Puolan Gdyniassa (silloisessa Saksan keisarikunnassa). Hänen isänsä Ernst George Blofeld oli puolalainen ja äitinsä Maria Stavro Michelopoulos puolestaan kreikkalainen, jonka puolelta hän sai välinimekseen kreikkalaisen Stavro-nimen.[1] Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Blofeldistä tuli virallisesti Puolan kansalainen. Nuorena miehenä hän perehtyi hyvin yhteiskuntatieteisiin, kuten luonnontieteeseen ja tekniikkaan, vaikka hän valmistui ensin Varsovan yliopistosta poliittisen historian ja taloustieteen tutkinnossa ja vasta sitten Varsovan teknillisestä yliopistosta insinööriksi. Aluksi hänet palkattiin Puolan postiministeriöön ja siellä nimitettiin viestintäasemaan, jota hyväksikäyttämällä hän osti ja myi osakkeita Varsovan pörssissä.[2]

Toisen maailmansodan alkuaikoina Blofeld ennakoi tilanteen ja teetätti kopioita erittäin salaisista asiakirjoista, joita hän myi käteisellä Natsi-Saksalle. Ennen Saksan hyökkäystä Puolaan vuonna 1939 hän tuhosi kaikki olemassaoloonsa liittyvät henkilötiedot, muutti ensin Ruotsiin ja sieltä Turkkiin, jossa hän työskenteli Turkin radiossa, perustaen samalla oman yksityisen tiedustelupalvelunsa. Maailmansodan aikana hän myi erilaisia tietoja molemmille taisteleville osapuolille. Erwin Rommelin saaman tappion jälkeen opportunistisen tilannetajun omaava Blofeld ymmärsi akselivaltojen häviävän sodan ja päätti tukea liittoutuneiden sotatoimia, jonka johdosta hänet palkittiin sodan päätyttyä lukuisilla mitaleilla. Tämän jälkeen hän muutti vielä väliaikaisesti Etelä-Amerikkaan ennen kuin perusti Spectren.

Fleming kuvaili Pallosalamassa Blofeldin fyysisesti massiiviseksi ja vahvarakenteiksi mieheksi, josta oli lopulta tullut ylipainoinen veltostuttuaan;[3] siitäkin huolimatta Fleming kuvaa myös Blofeldin elämäntyylistä Pallosalaman luvussa seuraavasti: "Vapaa-ajallaan hän ei polttanut eikä juonut, eikä hänen tiedetty nukkuneen tai olleen yhdynnässä vastakkaisen sukupuolen kanssa. Hän ei myöskään syönyt paljoakaan." Fleming kuvailee myös Blofeldin kykeneväiseksi huolelliseen suunnitelmallisuuteen korkean älynsä avulla ja vaikka häneltä puuttuu kyky empatiaan, häntä ei kuitenkaan välttämättä ohjaa mielenvikaisuus vaan pikemminkin taloudellinen hyöty.

Vaikka Fleming ei tätä koskaan ole varmentanutkaan, Blofeldin inspiraationa on yleisesti pidetty turkinkreikkalaista asekauppiasta Basil Zaharoffia.[4]

Elokuvassa 007 Spectre paljastuu, että Blofeld oli alun perin nimeltään Franz Oberhauser ja hänen vanhempansa olivat olleet James Bondin väliaikaisia huoltajia, minkä seurauksena hänestä tuli Blofeldin velipuoli. Blofeldin isä Hannes oli suosinut Bondia häntä enemmän, mikä oli aiheuttanut kaunaa Franzin ja tämän isän välille. Franzin lavastettua kuolemansa lumivyöryssä, jossa hänen isänsä menehtyi hän oli perustanut Spectre-järjestön vaihtaen nimensä Ernst Stavro Blofeldiksi ja ollut osittain osallisena Bondin elämää koskeneisiin tapahtumiin. Myöhemmin Bondin aiheuttamassa räjähdyksessä Blofeld sai kasvoihinsa pahan arven ja hänen toinen silmänsä sokeutui. Bondin onnistuttua pysäyttämään Blofeldin suunnitelmat hänet vangittiin Belmarshin vankilaan. Elokuvassa 007 No Time to Die Bond tietämättään hyökätessään Blofeldin kimppuun siirsi Blofeldiin nanorobotteja, jotka oli ohjelmoitu tappamaan tietylle DNA:lle ohjelmoidut kohteet, minkä seurauksena Blofeld kuoli.

Esiintymiset kirjoissa ja elokuvissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kirjat Vuosi Elokuvat Vuosi
Pallosalama 1961 Salainen agentti 007 Istanbulissa 1963
Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa 1963 Pallosalama 1965
Elät vain kahdesti 1964 Elät vain kahdesti 1967
Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa 1969
Timantit ovat ikuisia 1971
Erittäin salainen 1981
Älä kieltäydy kahdesti (epävirallinen elokuva) 1983
Spectre 2015
No Time to Die 2021

Ernst Stavro Blofeldia näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Erittäin salainen Ernst Stavro Blofeldin nimeä ei mainita, koska hahmon oikeudet olivat elokuvayhtiö Warner Brosilla, joka teki elokuvan Älä kieltäydy kahdesti. Katsojan annetaan kuitenkin ymmärtää, että kyseessä on Blofeld.

  1. John Griswold: Ian Fleming's James Bond: Annotations and Chronologies for Ian Fleming's Bond Stories. AuthorHouse (2006). ISBN-978-1425931001.
  2. Arkistoitu kopioThe Bond Film Informant: Ernst Stavro Blofeld Mjnewton.demon.co.uk. Arkistoitu 8.11.2016. Viitattu 11.11.2020. (englanniksi)
  3. Oliver Buckton: Espionage in British Fiction and Film since 1900: The Changing Enemy. Lexington Books (2015). ISBN-978-1-4985-0484-3.
  4. Richard B. Spence: James Bond and Popular Culture: The Films Are Not Enough. Cambridge Scholars Press (2010). ISBN-978-0786477937.
  5. a b c d e f g Cork, John & Stutz, Collin: James Bond Ensyklopedia, s. 40. Suomentanut Becks, Reija & Laine, Henrik. Readme.fi, 2015. ISBN 978-952-321-031-8.
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.