Jack Palance

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Palance televisioelokuvan The Godchild kuvauksissa

Jack Palance (ukr. Володимир Палагнюк Volodymyr Palahniuk, 18. helmikuuta 1919 Lattimer Mines, Pennsylvania10. marraskuuta 2006 Montecito Kalifornia) oli ukrainalaissukuinen yhdysvaltalainen näyttelijä ja Oscar-voittaja.

Palance aloitti 1930-luvun lopulla ammattilaisnyrkkeilyuran nimellä Jack Brazzo. Hän voitti 15 ottelua putkeen, joista 12 tyrmäyksellä, ennen kuin hävisi Joe Baksille. Toisessa maailmansodassa Palance toimi B-24-pommikoneen harjoituslentäjänä. Kun Palancen kone joutui harjoituslennolla onnettomuuteen, hän sai pahoja palovammoja ja joutui kasvoleikkaukseen. Onnettomuuden vuoksi hänellä oli yksilölliset, helposti tunnistettavat kasvonpiirteet.

Palance teki Broadway-debyyttinsä vuonna 1947 ja kolme vuotta myöhemmin hänet nähtiin ensimmäisen kerran valkokankaalla elokuvassa Pakokauhun vallassa. Palancen luonnenäyttelijän taidot havaittiin heti ja hän sai vuonna 1953 Oscar-ehdokkuuden parhaasta miessivuosasta vasta kolmannesta roolistaan elokuvasta Pelko. Seuraavana vuonna Palance oli uudelleen ehdolla westernistä Etäisten laaksojen mies. Palance esiintyi useissa muissakin lännenelokuvissa tämän jälkeen, mutta hän oli myös Dr. Jekyll ja Mr. Hyde, Dracula (Kreivi Dracula) ja Attila (Attila, hunnien kuningas).

1980-luvulla Palance juonsi yhdessä tyttärensä Hollyn kanssa Usko tai älä -televisiosarjaa. Vuonna 1991 Palance voitti Oscarin parhaasta miessivuosasta elokuvasta Kaupunkicowboyt.

Palancella on tähti Hollywood Walk of Famella. Eläkkeelle vetäytymisensä jälkeen hän asui Tehachapissa, Kaliforniassa. Jack Palance kuoli 10. marraskuuta 2006 kotonaan Montecitossa Kalifornian Santa Barbarassa 87-vuotiaana. [1]

Filmografiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. CNN.com 10.11.2006 Actor Jack Palance, who won an Oscar with his comedic self-parody in 1991's "City Slickers," died Friday. He was 87, said spokesman Dick Guttman, and died of natural causes in his home in Montecito, California, surrounded by his family.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jack Palance.