Frankensteinin kosto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frankensteinin kosto
Revenge of Frankenstein
Michael Gwynn.jpg
Ohjaaja Terence Fisher
Käsikirjoittaja Jimmy Sangster
Tuottaja Anthony Hinds
Säveltäjä Leonard Salzedo
Kuvaaja Jack Asher
Leikkaaja Alfred Cox
Pääosat Peter Cushing
Francis Matthers
Eunice Gayson
Michael Gwynn
Oscar Quitak
Valmistustiedot
Valmistusmaa Iso-Britannia
Tuotantoyhtiö Hammer Film Productions
Ensi-ilta 1958
Kesto 89 min
Alkuperäiskieli englanti
Edeltäjä Frankensteinin kirous
Seuraaja The Evil of Frankenstein
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Frankensteinin kosto (The Revenge of Frankenstein) on Terence Fisherin ohjaama brittiläinen kauhuelokuva vuodelta 1958. Sen tuotti Hammer Film Productions ja pääosaa näytteli Peter Cushing.[1]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Victor Frankenstein (Peter Cushing) on tuomittu kuolemaan luomansa hirviön tekemien rikosten takia. Frankenstein onnistuu kuitenkin välttämään giljotiinin, ja ryhtyy harjoittamaan lääkärintointa uudessa kaupungissa uuden sukunimen turvin: "Stein" pitää köyhille yksityissairaalaa, jossa hän amputoi potilailtaan ruumiinosia lähinnä tekosyiden varjolla. Frankenstein on kerännyt parhaat ruumiinosat kahdeksi uudeksi kehoksi, ja uskoo voivansa välttää edellisen luomuksensa kanssa ilmenneet vaikeudet käyttämällä sopivia aivoja.

Frankensteinin apulaisena on Karl (Michael Gwynn), joka on ruumiiltaan osittain halvaantunut, mutta mieleltään terve. He sopivat Frankensteinin kanssa, että tämä lahjoittaa luomansa kehon Karlille, ja Frankenstein puolestaan saa käyttää Karlin aivoja luomuksensa viimeistelyyn.

Siirto onnistuu, mutta vapaaehtoisena sairaanhoitajana toimiva hienostotyttö Margaret (Eunice Gayson) vapauttaa rauhoitettuna ja lepositeissä pidetyn potilaan ennen aikojaan. Uuden kehon saanut Karl karkaa ja hävittää polttamalla vanhan, vammaisen kehonsa, jota Frankenstein oli aikonut esitellä osana tieteellistä voittoaan.

Talonmies (George Woodbridge) pieksee laboratoriossa kiinni saamansa Karlin, jonka uusi keho alkaa saamiensa vammojen takia rappeutua entisen kaltaiseksi. Lisäksi hänessä herää kannibalismi, jota on ilmennyt myös Frankensteinin aiemmissa eläinkokeissa. Olento päätyy hienostokutsuille ja kuolee Steinin jalkoihin parkaistuaan sitä ennen ilmoille tämän oikean nimen. Frankensteinin ja Steinin yhteydestä varmistutaan, kun Frankensteinin hauta avataan, mutta ennen kuin tohtori saadaan kiinni, hänen sairaalansa katkeroituneet ja taikauskoiset potilaat hakkaavat hänet henkihieveriin.

Frankensteinin uusi apuri, tohtori Hans Kleve (Francis Matthews) siirtää mestarinsa oppien mukaisesti tämän aivot uuteen kehoon, jonka Frankenstein kokosi aiemmin amputoiduista osista saatuaan Karlin operaation loppuun ja sitä säilytettiin erityisessä lasikaapissa. Keho muotoutuu aivojen omistajan näköiseksi sen jälkeen kun elämä on palautettu.

Viranomaiset vievät vanhan, aivottoman ruumiin pois uskoen Kleven sanaan siitä, että Frankenstein on kuollut — huomaamatta vaihdokasta. Myöhemmin muuan tohtori Frank avaa hienostolääkärin vastaanoton Lontoossa avustajansa Kleven kanssa. Tohtorin käsivarressa on kömpelösti tehty tatuointi joka havaitaan myös käsivarressa jonka Stein oli väkisin amputoinut eräältä potilaaltaan...

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Peter Cushing  … paroni Victor Frankenstein/tohtori Victor Stein/tohtori Franck  
 Francis Matthews  … tohtori Hans Kleve  
 Eunice Gayson  … Margaret  
 Oscar Quitak  … kääpiö Karl  
 Michael Gwynn  … Karl uudessa ruumiissaan  
 John Welsh  … Bergman  
 Lionel Jeffries  … Fritz  
 Richard Wordsworth  … potilas  
 Charles Lloyd Pack  … puheenjohtaja  
 George Woodbridge  … talonmies  
 Michael Ripper  … Kurt  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen Elokuva-arkisto, elokuvan arvosteleva käsiohjelma
  • The Revenge of Frankenstein, DVD-levy

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Erickson, Hal: The Revenge of Frankenstein www.allmovie.com. Viitattu 26.4.2010. (englanniksi)