Mestari (Doctor Who)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mestari
Näyttelijä(t) Roger Delgado (1971-1973)
Peter Pratt (1976)
Geoffrey Beevers (1981)
Anthony Ainley (1981-1989)
Eric Roberts (1996)
Derek Jacobi (2007)
John Simm (2007-2010, 2017)
Michelle Gomez (2014-2017)
Sacha Dhawan (2020-)
Ensiesiintyminen Terror of the Autons
Henkilötiedot
Laji Ajan herra
Sukupuoli ennen mies, mutta kahdeksas versio on nainen

Mestari ("The Master") on brittiläisen sci-fi sarjan Doctor Whon hahmo ja Tohtorin arkkivihollinen. Mestari nähtiin ensimmäistä kertaa vuonna 1971 Roger Delgadon näyttelemänä. Mestari on myös ajan herra, ja hän oli Tohtorin rakas lapsuudenystävä, kunnes valitsi pahuuden tien. 1970-luvun jaksoissa Mestari oli valinnut tämän tien itse, mutta vuosina 2007–2010 Mestari uudelleenkirjoitettiin hulluudesta kärsiväksi, jolloin hänen päänsä sisällä raikuva rummuttava ääni ajoi hänet mielipuoliseksi. Kahdeksannella kaudella Mestari – tai nykyään "Missy", "the Mistress" – kertoo Tohtorille, että rummuttava ääni on loppunut.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisissä sarjoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Roger Delgado

Roger Delgadon esittämä Kolmastoista Mestari esiteltiin kolmannen Tohtorin toisella tuotantokaudella vuonna 1971, tarinassa "Terror of the Autons".

  • Peter Pratt

Neljännen Tohtorin The Deadly Assassin -tarinassa hiiltyneeksi ja näivettyneeksi ruumiiksi palanutta, katkeraa ja mielipuolista Kolmattatoista Mestaria esitti Peter Pratt.

  • Geoffrey Beevers

Hiiltyneen ja näivettyneen Kolmannentoista Mestarin toinen näyttelijä tarinassa Keeper of Traken. The Deadly Assasin tarinan lopussa Mestari oli saanut siirrettyä hieman energiaa Harmonian silmästä itseensä parantaakseen itseään joten Keeper of Traken jaksossa hänen kasvonsa näyttävät enemmän ihmismäisemmiltä.

  • Anthony Ainley

Anthony Ainley esitti kolmatta Mestaria. Tarinassa Keeper of Traken Mestari varasti konsuli Tremasin kehon ja tappoi neljännen Tohtorin pudottamalla hänet radiomastosta tarinassa Logopolis. Tästä Mestarista tuli myös viidennen Tohtorin arkkivihollinen ja hän piinasi myös kuudetta ja seitsemättä Tohtoria.

  • Gordon Tipple

Gordon Tipple esitti vuoden 1996 TV-elokuvassa vangittua Mestaria joka tuhottiin Dalekien toimesta.

Toinen näyttelijä vuoden 1996 TV-elokuvassa.

2007-2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Uudelleenherätetyssä sarjassa Mestaria ovat näytelleet Derek Jacobi, John Simm ja Michelle Gomez. Mestari oli piiloutunut viimeisen suuren Aikasodan tuoksinassa ajan ja universumin ääriin planeetalle nimeltä Utopia. Hän oli muuttanut itsensä ihmiseksi ja vanginnut aikavaltiaan ominaisuutensa taskukelloon, jolloin hän myös unohti kuka oli. Tohtorin ja kumppaneiden saavuttua paikalle Mestari päätyi avaamaan kellon ja muuttui taas omaksi itsekseen. Mestari varasti Tohtorin TARDISin ja siirtyi nykyajan Englantiin päätyen maan pääministeriksi nimellä Harold Saxon ja lopulta hallitsemaan koko Maapalloa, kunnes Tohtori pysäytti hänet. Pääministerinä Mestari rakennutti esimerkiksi Valiantin, aluksen joka oli myöhemmin UNITin käytössä ja jonka Dalekit lopulta tuhosivat. Vuoden 2009 jouluspesiaaleissa Mestari palasi ja saattoi alulle tapahtumaketjun, joka johti kymmenennen Tohtorin kuolemaan. Myös Mestarin hulluksi tehneen rummutuksen syy paljastettiin.

Matt Smithin tuotantokausilla Mestaria ei näkynyt. Kahdeksannella tuotantokaudella Mestari palasi, mutta tällä kertaa hän oli Missy, "The Mistress". Hän paljasti tämän Tohtorille kahdeksannen tuotantokauden toiseksi viimeisessä jaksossa. Kybermies tappoi hänet kauden viimeisessä jaksossa, mutta Missy palasi kuitenkin heti ensimmäisessä yhdeksännen kauden jaksossa takaisin sarjaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.