Mestari (Doctor Who)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mestari
Näyttelijä Michelle Gomez.
Näyttelijä Michelle Gomez.
Näyttelijä(t) Roger Delgado (1971–1973)
Peter Pratt (1976)
Geoffrey Beevers (1981)
Anthony Ainsley (1981–1989)
Eric Roberts (1996)
Derek Jacobi (2007)
John Simm (2007–2010, 2017)
Michelle Gomez (2014–2017)
Sacha Dhawan (2020–2022)
Ensiesiintyminen Terror of the Autons
Henkilötiedot
Laji Ajan herra
Sukupuoli useimmiten nähty miehenä

Mestari ("The Master") on brittiläisen tieteissarja Doctor Whon hahmo ja sen päähenkilö Tohtorin arkkivihollinen. Mestari nähtiin ensimmäistä kertaa vuonna 1971 Roger Delgadon näyttelemänä. Kuten Tohtori, myös Mestari on ajan herra. Mestari oli Tohtorin rakas lapsuudenystävä, kunnes valitsi pahuuden tien. 1970-luvun jaksoissa Mestari oli valinnut tämän tien itse, mutta vuosina 2007–2010 Mestari uudelleenkirjoitettiin hulluudesta kärsiväksi, jonka pään sisällä raikuva rummuttava ääni ajoi hänet mielipuoliseksi. Kahdeksannella kaudella Mestari – tai "Missy", "the Mistress" – kertoo Tohtorille, että rummuttava ääni on loppunut.

Esiintymiset sarjassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen sarja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen sarjassa nähty, Roger Delgadon esittämä Mestarin inkarnaatio esiteltiin kolmannen Tohtorin toisella tuotantokaudella vuonna 1971, tarinassa Terror of the Autons.

Neljännen Tohtorin The Deadly Assassin -tarinassa hiiltyneeksi ja näivettyneeksi ruumiiksi palanutta, katkeraa ja mielipuolista Mestaria esitti Peter Pratt.

Geoffrey Beevers oli hiiltyneen ja näivettyneen Mestarin näyttelijä tarinassa Keeper of Traken. The Deadly Assassin -tarinan lopussa Mestari oli saanut siirrettyä hieman energiaa Harmonian silmästä itseensä parantaakseen itseään joten näissä jaksoissa hänen kasvonsa näyttävät enemmän ihmismäisemmiltä.

Anthony Ainsley esitti kolmatta sarjassa nähtyä Mestarin inkarnaatiota. Tarinassa Keeper of Traken Mestari varasti konsuli Tremasin kehon ja tappoi neljännen Tohtorin pudottamalla hänet radiomastosta tarinassa Logopolis. Tästä Mestarista tuli myös viidennen Tohtorin arkkivihollinen ja hän piinasi myös kuudetta ja seitsemättä Tohtoria.

Vuoden 1996 tv-elokuvassa Gordon Tipple esittää vangittua Mestaria, joka tuhotaan Dalekien toimesta. Hän uudentuu Eric Robertsin esittämänä.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Uudelleenherätetty sarja sijoittuu suuren aikasodan jälkeiseen aikaan, jolloin Mestari on salaa paennut sotaa ajan ja universumin ääriin planeetalle nimeltä Utopia. Hän on muuttanut itsensä ihmiseksi ja vanginnut aikavaltiaan ominaisuutensa taskukelloon, jolloin myös unohti kuka oli. Tohtorin ja kumppaneiden saavuttua paikalle Mestari päätyy avaamaan kellon ja muuttuu taas omaksi itsekseen.

Mestari varastaa Tohtorin TARDISin ja siirtyy nykyajan Englantiin päätyen maan pääministeriksi valeidentiteetillä Harold Saxon. Hän ottaa pian valtaansa koko Maapallon ennen kuin Tohtori pysäyttää hänet. Pääministerinä Mestari rakennutti esimerkiksi Valiantin, aluksen joka oli myöhemmin UNITin käytössä ja jonka Dalekit lopulta tuhoavat. Vuoden 2009 jouluspesiaaleissa Mestari palaa ja saattaa alulle tapahtumaketjun, joka johtaa David Tennantin esittämän Tohtorin uudentumiseen. Myös Mestarin hulluksi tehneen rummutuksen syy paljastettiin.

Mestari palasi sarjaan kahdeksannella tuotantokaudella, mutta tällä kertaa esitteli itsensä Missynä, joka oli lyhenne nimestä "The Mistress" (naispuolinen versio "The Master"ista). Kybermies näytti tappaneen hänet kauden viimeisessä jaksossa, mutta Missy palasi kuitenkin heti seuraavan kauden ensimmäisessä jaksossa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.