Dalek

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Televisiosarjan Dalek

Dalek (lausutaan ˈdɑːlək) on brittiläisen Doctor Who -scifi-televisiosarjan mutanttilaji. Dalekien yleisin huudahdus on "EX-TER-MI-NATE"! (tuhotaan!) tai I (WE) OBEY! (Me tottelemme!). Dalekit ovat armoton ja sotaisa alien-laji, joka pyrkii maailmankaikkeuden herruuteen hävittämällä kaikki muut älylliset lajit. Dalekit loi sarjaa varten Terry Nation ja ne esiintyivät ensi kertaa vuoden 1963 Doctor Who -jaksoissa.

Alkuperäisessä sarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dalekit olivat alun perin planeetta Skarossa kehitetty mutanttilaji. Dalekit loi tiedemies Davros osana sotilasprojektia planeetta Skarossa.

Skaro ja tuhatvuotinen sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Skaro on tuhatvuotisen sodan raunioittama planeetta, jossa kaksi kansaa, Thalit ja Kaledit taistelevat planeetan herruudesta. Sota on täysin raunioittanut koko planeetan niin, että molemmat kansat asuvat kahden kupolin alaisessa kaupungissa. Hukkamaassa ei asu muita kuin sodan ensimmäisellä vuosisadalla taistelukaasujen mutatoimia ihmisiä 'Muteja', jotka ovat alkukantainen ihmisryhmä vailla järjestystä.

Thalit ja Kaledit kehittelevät tekniikkaa, joka päättäisi sodan ja tuhoaisi vastustajan. Kaledien 'aivoriihtä' johtaa tiedemies Davros, joka on aivoriihen ehdoton johtaja ja hän omaa vaikutusvaltaa yli hallinnon. Hän on tutkimuksissaan todennut, että kaikki ihmiset lopulta tulevat mutatoitumaan, ja alkanut osin salaa tutkia, mikä olisi ihmisen lopullinen muoto ja kehittänyt tukimuksen pohjalta 'ylimmän rodun', jolta hän poistaa kaiken moraalin ja jättää vain selviytymisvietin. Koska lopullinen muoto on käytännössä liikuntakyvytön, kehittää Davros liikuntalaitetta. Lopullinen versio on mk-3-liikkuja, jonka Davros nimeää Kaledien mukaan Dalekiksi. Davros aseistaa liikkujan aseella ja salaa käynnistää dalekien sarjatuotannon valmistelut.

Davros juonittelee lopulta niin, että koko muu kaled-yhteisö tuhotaan thalien raketilla ja vain valiojoukko eli aivoriihi ja osa sotilaista jää jäljelle. Iskun jälkeen Davros usuttaa Dalekinsa Thalien kimppuun. Osa selvinneistä kääntyy Davrosia vastaan ja yhdessä Thalien kanssa he suunnittelevat Dalekien tuhoamista. Kun Davros on alistunut äänestykselle, jossa valitaan uusi johtaja selvinneille, hyökkäävät Dalekit Davrosin vastustajien kimppuun. Lopuksi Dalekit kääntyvät Davrosia vastaan ja toteavat, etteivät ota ylempänä lajina käskyjä miltään muulta rodulta tuhoten Davrosin ja loput selvinneistä. Thalit tuhoavat kuitenkin ulospääsyn bunkkerista ja Dalekit jäävät loukkuun.

Uusi sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudessa sarjassa Ajan herrat (Tohtorin laji) kävivät tuhoisan Aikasodan Dalekeja vastaan puolustaakseen universumia. Kaikki Dalekit ja muut Ajan herrat, paitsi Tohtori ja Mestari kuolivat tämän sodan seurauksena. Sarjan aikana eräässä jaksossa selvinnyt Dalek on löytynyt ja se on päätynyt U.F.O-tutkimukseen. Uuden sarjan ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa selviää, että osa Dalekeista on säilynyt hengissä sodasta ja vuosituhansien aikana ne ovat alkaneet kehittää ihmisiä ja yhteiskuntaa Dalekien hyväksi. Lopulta Rose, ollessaan Paha Susi (eng. Bad Wolf) tuhoaa Dalekit ja heidän johtajansa.

Toisella tuotantokaudella Dalekien keisarin valiokaarti Skaron kultti, jonka tehtävänä on pitää Dalek-rotu hengissä, hyökkää maapallolle juuri, kun Tohtorin toiset arkkiviholliset kybermiehet ovat heränneet henkiin ja matkanneet toisesta todellisuudesta maapallolle. Skaron kultti toi mukanaan Genesis-Arkin. Genesis Ark on Dalekejen yksi tärkeimmistä esineistä. Skaron kulttiin kuuluivat Dalek Thay, Dalek Jast, Dalek Caan ja kultin johtaja, Dalek Sec (toiselta nimeltä The Black Dalek). Cybermanit eli Kyberihmiset havaitsivat "pallokammiossa" liikettä monitorien kautta ja menivät katsomaan mitä siellä oli. Ovella oli kaksi Dalekia jotka havaitsivat Kyberihmiset, joita sinne tuli kaksi. Dalekien ja Kyberihmisten välille tuli sanaharkkaa ja he haukkuivat toisiaan ja keskustelivat kiivaasti. Lopulta Dalekit huusivat "EX-TER-MI-NATE" ja olivat aikeissa tuhota Kyberihmiset, ja lopulta tuhosivatkin kaksi Kyberihmistä. Caan kertoi Tohtorille Arkin olevan Ajan Herrojen tiedettä. Se tarkoitti, että se on suurempi sisäpuolelta, niin kuin Tohtorin aikakone TARDIS. Arkki oli viimeisestä suuresta Aikasodasta selviytynyt Ajan Herrojen vankialus täynnä vangittuja Dalekeja. Tohtorin kakkoskumppani Mickey koski taistelun tuoksinnassa Arkkiin, jolloin se aktivoitui, ja Dalekit valtasivat maan. Tohtori pysäytti Dalekit, mutta menetti Rosen.

Skaron kultti ehti paeta aikapyörteen läpi, ja he joutuivat Manhattaniin 1900-luvun alkupuolelle. Dalekit lisäsivät Empire State Buildingin huipulle dalekanium-metallia, ja tekivät Dalek Secistä ihmismuotoisen dalekin käyttäen kokeeseen sopivaa moraalitonta ihmistä, joka oli ollut Empire Strate Buildingin rakennusjohtajana. Dalekit tekivät noin kahdestakymmenestä ihmisestä dalekihmisiä, mutta ne kävivät vastarintaan ja tuhosivat koko kultin, paitsi Dalek Caanin, joka oli jäänyt Empire State Buildingiin muiden käskystä. Tohtori koitti tuhota viimeisenkin Dalekin, mutta Dalek Caan karkasi jälleen, ja lensi aikapyörteen läpi Aikasotaan. Sota oli aikalukittu, mutta jostain syystä Caan pääsi sinne. Dalek herätti Davrosin henkiin, ja he yhdessä rakensivat Dalek-imperiumin ja aloittivat hyökkäyksen 27 planeetan kimppuun. Näihin planeettoihin kuuluivat Challatatop, Pyrovillia, Adipose 3, Clom, Pooshin kadonnut kuu ja Maa. Planeettojen tehtävänä oli toimia laukaisualustana Dalekien luomalle superaseelle, todellisuuspommille, jota Dalekit aikoivat käyttää tuhotakseen kaiken elämän universumista itseään lukuun ottamatta. Tohtorin muistot saanut Donna Noble ja Metakriisitohtori sotkivat näiden suunnitelmat ja Metakriisitohtori tuhosi kaikki Dalekit universumista. Yksi Dalekaluksista kuitenkin selviytyi ja putosi aikapyörteen läpi toisen maailmansodan aikaiseen Lontooseen, jossa nämä soluttautuivat Winston Churchillin palvelukseen uusina sotakoneina. Dalekien DNA oli muuttunut liiaksi eikä uusien Dalekien luomisesta vastaava tietokanta Kantaisä tunnistanut sitä. Dalekit onnistuivat kuitenkin huijaamaan arkkivihollisensa Tohtorin tunnustamaan heidän olevan Dalekeja, jolloin nämä pääsivät käsiksi Kantaisään ja loivat uuden Dalek-rodun. Tohtori onnistui estämään Dalekeja tuhoamasta maata, mutta uudet Dalekit pääsivät karkaamaan avaruuteen. Myöhemmin Dalekit liittoutuivat muiden Tohtorin vihollisten kanssa sulkeakseen hänet Pandorican laatikkoon estääkseen aika-avaruutta tulevaisuudessa uhkaavan Tardisin räjähdyksen.

Myöhemmin kuvioihin ilmestyy myös Dalekien laitokseksi kutsuttu planeetta, jossa pidetään mieleltään kärsineitä tai liian vanhaksi käyneitä Dalekeja. Siellä Tohtori kohtasi Dalekeja, jotka olivat selviytyneet hänen ja Dalekien aikaisemmista kohtaamisista. Muut Dalekit lähettivät Tohtorin kumppaneineen kytkevän planeettaa suojaavan voimakentän pois päältä tuhotakseen Laitoksen, sillä jopa muut Dalekit pelkäsivät näitä hulluiksi tulleita vanhoja Dalekeja. Planeetalla Tohtori tapasi erään version Clara Oswaldista, joka oli muutettu biologisesti Dalekiksi. Claran mieli oli kuitenkin säilynyt ja tämä pääsi käsiksi Dalekien sisäiseen tietoverkkoon. Clara pyyhki Tohtorin pelastaakseen kaiken Tohtoria koskevan muistin laitoksen Dalekeilta tehden sen tietämättään myös kaikille muille Dalekeille, joten Dalekit unohtivat kuka Tohtori oli. He onnistuivat saamaan planeetan suojaverkon pois päältä ja Dalekit tuhosivat Laitoksen ja kaikki siellä olleet Dalekit Laitoksen mukana.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänet (2005)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 2005 lähtien Dalekin äänen on antanut Nicholas Briggs puhumalla mikrofoniin, joka on kytketty äänimodulaattoriin. Vuonna 2006 Briggs kertoi BBC:n radiohaastattelussa, että kun BBC pyysi häntä tekemään äänen uuteen TV-sarjaan, he neuvoivat häntä tuomaan oman Ringmodulatorinsa, jota hän oli käyttänyt aiemmissa audionäytelmissä. Ensin häntä nauratti oma äänensä, kun hän puhui mikrofoniin, mutta sitten hän totesi sen kuulostavan "aivan mahtavalta".

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.