Ajan herrat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ajan herrat, joskus Aikavaltiaat, (englanniksi Time Lords) ovat kuvitteellinen laji kulttitieteissarjassa Doctor Who. Ajan herrat ovat kotoisin Gallifrey-planeetalta. Sarjan päähenkilö Tohtori (the Doctor) on itsekin Ajan herra, joka varasti heiltä TARDIS-aluksen ja käyttää sitä matkatakseen halki ajan ja avaruuden.

Tohtori luuli pitkään tuhonneensa oman rotunsa suuressa aikasodassa, ennen kuin hän sai tietää, että Gallifrey ja Ajan herrat paitsi Tohtori jäivätkin vain jumiin universumin laitamille.

Ajan herrat pystyvät ”uudistumaan”, jolloin heidän kuolemaisillaan oleva kehonsa muuttuu täysin uudeksi. Tämä juontaa juurensa sarjan ensimmäisiin tuotantokausiin, kun Tohtorin ensimmäinen näyttelijä joutui poistumaan sarjasta ja näyttelijän vaihdokselle haluttiin juonellinen selitys. Uudistumisen myötä Ajan herran käytös ja pukeutuminen saattaa muuttua, mutta muistot ja päämäärät pysyvät kuitenkin samana.

Yksittäinen Ajan herra kykenee udistumaan vain 13 kertaa. Uusia uudistumissyklejä voidaan kuitenkin myöntää erityistapauksissa, kuten Tohtorille tehtiin vuoden 2013 joulujaksossa.

Sarjassa esiintyviä Ajan herroja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohtori (engl. The Doctor)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohtori on omalaatuinen aikamatkailija, joka varasti Gallifreyltä TARDIS-aikakoneen ja karkasi lapsenlapsensa Susanin kanssa etsien seikkailuja pitkin aikaa ja avaruutta vaihtelevien matkakumppaniensa kanssa. Hän usein päätyy pelastamaan maailmoja ja universumeja vihollisilta ja tuhoilta matkoillaan. Joissain osissa aikaa ja avaruutta Tohtori on jäänyt legendaksi.

Tohtorin roolissa on nähty useita näyttelijöitä, muun muassa William Hartnell, Patrick Troughton, Jon Pertwee, Tom Baker, Peter Davison, Colin Baker, Sylvester McCoy, Paul McGann, Christopher Eccleston, David Tennant, Matt Smith, Peter Capaldi, Jodie Whittaker, Ncuti Gatwa[1], John Hurt, Jo Martin, Peter Cushing[2] ja Richard E. Grant[3].

Mestari (engl. The Master)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mestari oli Tohtorin lapsuudenystävä ja sittemmin arkkivihollinen. Mestari on luonteeltaan arvaamaton. Hän kylvää ympärilleen kaaosta ja tuhoa. Hänellä on pakkomielle Tohtorista ja hän pyrkii toimissaan tuhoamaan Tohtorin ja aiheuttamaan tälle harmia.

Mestaria ovat näytelleet muun muassa Roger Delgado, Peter Pratt, Anthony Ainsley, Eric Roberts, Derek Jacobi, John Simm, Michelle Gomez, Sacha Dhawan, Geoffrey Beevers ja Alex Macqueen.

Romana/Romanadvoratrelundar

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romana oli saanut tehtäväkseen auttaa Tom Bakerin näyttelemää Tohtoria etsimään Ajan Avainta. Hän liittyi Tohtorin seuraan TARDIS:iin toimeksiannon ajaksi. Tehtävän aikana hän ystävystyi Tohtorin kanssa, ja liittyi tämän matkakumppaniksi.[4] Myöhemmin Romana jättää Tohtorin auttaakseen orjuutettua Tharil-yhdyskuntaa pakenemaan tasku-universumista.[5] Tämän jälkeen Romana nousee Gallifreyn presidentiksi.

Romanaa on näytellyt Mary Tamm, Lalla Ward ja Juliet Landau.

Rassilon oli yksi Ajan herra -yhdyskunnan perustajista. Yhdyskunnassa Rassilon on eräänlainen legenda ja häntä on kutsuttu “ensimmäiseksi Ajan herraksi” ja ”Gallifreyn historian mahtavimmaksi olennoksi”. Jotkut Ajan herrat pitävät Rassilonia kuitenkin tyrannina. Fyysisen kuolemansa jälkeen Rassilon herätettiin henkiin Suuren Aikasodan aikana. Hänen oli määrä johtaa jälkeläisiään sodassa Dalekeja vastaan. Hän aikoi luoda niin vahvan paradoksin, että kaikki elämä universumista tuhoutuisi ja ajan herrat nousisivat korkeamman tietoisuuden tasolle.[6] Moni tärkeä artefakti Gallifreyssä on nimetty Rassilonin mukaan.[7]

Rassilonia ovat näytelleet muun muassa Richard Matthews ja Timothy Dalton.

Omega oli yksi Ajan herrojen yhdyskunnan perustajista. Hän keksi Gallifreyn asukkaille keinon aikamatkustukseen. Omega loi supernovan, joka antaa voimaa yhdyskunnalle. Sama supernova myös tappoi hänet. Hän on jumissa itse luomassaan antimateriauniversumissa, jota pitää yllä vain hänen oma tahdonvoimansa. Mustan aukon singulariteetin vaikutukset ovat tuhonneet Omegan fyysisen olemuksen kokonaan. Hän myös itse pysyy olemassa vain oman ajatuksensa voimalla. Omega on katkera kohtalostaan ja vaatii kostoa niille, jotka hänet on hylännyt antimateriauniversumiin. Vuodet yksinäisyydessä on ajanut Omegan hulluksi.[6]

Omegaa ovat näytelleet Stephen Thorne ja Ian Collier.

Borusa toimi Tohtorin tuutorina akatemiassa. Myöhemmin hän kohosi Gallifreyn presidentiksi. Borusa on luonteeltaan hyvin itsepäinen. Hän ei anna helposti periksi asioissa. Jonkin aikaa toimiessaan presidenttinä, Borusa päättää, että hän ei halua kuolla asemassaan. Hän haluaa elää ja johtaa Gallifreytä ikuisesti. Borusa saa selville, että Rassilon on aiemmin keksinyt ikuisen elämän salaisuuden. Hän päättää ottaa kyseisen kyvyn haltuunsa. Löydettyään Rassilonin piilotetun hautakammion, Rassilonin henki ilmestyy hänelle. Borusa vaatii Rassilonilta ikuisen elämän lahjaa. Rassilon kertoo, että hänen täytyy vain ottaa sormus Rassilonin ruumiin sormesta ja laittaa se omaan sormeensa. Borusan laitettua sormus sormeensa, hän muuttuu kivipatsaaksi kolmen muun ikuista elämää havitelleen ihmisen kanssa. Hänelle selviää, että hän oli ymmärtänyt ikuisen elämän käsityksen väärin ja jää kivipatsaaksi Rassilonin hautakammioon Rassilonin sormuksen palautuessa omalle paikalleen.[8]

Borusaa ovat näytelleet John Arnatt, Angus Mackay, Leonard Sachs ja Philip Latham.

Rani (engl. The Rani)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rani on syntynyt samana vuonna Tohtorin kanssa. Hän tunsi Tohtorin, sekä Mestarin lapsena. Hänet karkotettiin Gallifreyltä onnettomuuden seurauksena, jossa hän lisäsi laboratoriohiirien kasvuvauhtia. Suurikokoiset hiiret aiheuttivat tuhoa kaupungissa syöden Gallifreyn presidentin kissan ja vahingoittaen presidenttiä itseään. Rani lyöttäytyi yhteen Mestarin kanssa, joille Tohtori on yhteinen vihollinen. Rani on hyvin älykäs, mutta tunteeton neurokemisti.[9]

Rania on näytellyt Kate O’Mara.

  1. Ncuti Gatwa Is The Doctor Doctorwho.tv. BBC. Viitattu 3.7.2022.
  2. https://www.imdb.com/title/tt0059126/
  3. https://www.imdb.com/title/tt0388894/
  4. Doctor Who’n jakso ”The Ribos Operation”, kausi 16, jakso 1
  5. Doctor Who’n jakso ”Warriors’ Gate”, kausi 18, jakso 5
  6. a b Scott, Cavan & Wright, Mark: Who-ology: The Official Miscellany, s. 248. BBC Books, 2013.
  7. https://www.youtube.com/watch?v=XNopKTB6RVw
  8. Doctor Who’n jakso ”The Five Doctors”
  9. Scott, Cavan & Wright, Mark: Who-ology: The Official Miscellany, s. 249. BBC Books, 2013.


Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.