Rose Tyler

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rose Tyler on kuvitteellinen hahmo BBC:n tuottamassa Doctor Who -televisiosarjassa. Hahmoa esittää brittiläinen Billie Piper. Rose esiteltiin suurelle yleisölle sarjan elvyttämisen yhteydessä vuonna 2005 ja hänestä tuli Tohtorin (engl. The Doctor) ensimmäinen matkakumppani sitten vuoden 1989, jolloin sarjan viimeisin jakso ilmestyi.

Hahmon luojan Russell T Daviesin mukaan hahmon oli tarkoitus toimia helposti lähestyttävänä välikätenä sarjan katsojien sekä Tohtorin seikkailujen välillä ja esitellä sarjan mytologiaa uusille katsojille. Rose matkusti ympäri universumia sekä tohtorin yhdeksännen (Christopher Eccleston) että kymmenennen (David Tennant) inkarnaation kanssa. Rose nähtiin uudelleen elvytetyn sarjan ensimmäisellä (2005) ja toisella (2006) tuotantokaudella sekä myöhemmin kolmessa neljännen tuotantokauden (2008) jaksossa. Billie Piperin näyttelemäni Rose Tyler palasi ruutuun myös myöhemmin sarjan 50-vuotis erityisjaksossa vuonna 2013, mutta on jäänyt katsojan arvailtavaksi esittikö hän jaksossa Rose Tyleria vai ei.

Sarjassa Rose esitellään 19-vuotiaana työväenluokkaan kuuluvana myyjänä Lontoosta. Sarjan ensimmäisellä tuotankokaudella esitellään myös hänen äitinsä Jackie Tyler (Camille Coduri) sekä poikaystävä Mickey Smith (Noel Clarke). Kriitikoiden mielestä Rosen hahmo oli kehittyneempi, itsenäisempi ja tasa-arvoisempi Tohtorin aikaisempiin kumppaneihin verrattuna ja hänen esiintymistään sarjan kahdella ensimmäisellä tuotankokaudella ylistetiin. Hahmon paluu sarjaan vuonna 2008 sai kuitenkin ristiriitaisemman vastaanoton.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.