Catherine Tate

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Catherine Tate
Tate vuonna 2011
Tate vuonna 2011
Syntymäaika 19. toukokuuta 1968 (ikä 48)
Syntymäpaikka Englannin lippu Bloomsbury, Lontoo, Englanti
Aktiivisena 1991–
Oikea nimi Catherine Ford
Ammatti Näyttelijä, komedienne, kirjailija
Merkittävät roolit Donna Noble
(Doctor Who)
Useita rooleja
(The Catherine Tate Show)
Miss Sarah Postern
(Big School)
Puoliso Twig Clark (eronnut 2011)
Aiheesta muualla
IMDb
Palkinnot

6

Ehdokkuudet

12

Catherine Tate (s. 12. toukokuuta 1968) on englantilainen näyttelijä ja kirjailija. Hänen tunnetuimpiin rooleihin kuuluvat Doctor Who -sarjan Tohtorin matkakumppani Donna Noble, sekä Taten oman komediasarjan, The Catherine Tate Shown useat sitcom-hahmot.

Varhainen elämä ja koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tate syntyi Lontoon Bloomburyn kaupunginosassa. Hänen äitinsä, Josephine, oli floristi, joka Taten mukaan inspiroi hänen hahmoaan Margaretia The Catherine Tate Showhun säikyllä käytöksellään.

Tate ei koskaan tuntenut isäänsä, joka jätti perheen, kun Tate oli vielä pieni lapsi, joten hän kasvoi jatkuvasti naisvaltaisessa ympäristössä. Hänestä huolehtivat hänen äitinsä, isoäitinsä ja kumminsa. Lapsena Tate kärsi pakko-oireisesta häiriöstä, joka keskittyi sanasuhteisiin. Hän ei esimerkiksi voinut jättää paitaa (engl. jumper) lattialle, koska hänen äitinsä nimi alkoi J:llä kuten kyseinen sanakin, ja tämä olisi tuonut hänelle "epäonnea".

Teini-ikäisenä Tate haaveili näyttelijän urasta. Hän opiskeli erilaisissa näyttelijäkouluissa 26-vuotiaaksi saakka.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tate aloitti uransa pienissä rooleissa eri komediasarjoissa, kuten Barkingissa. Vuosituhannen vaihteessa hän keräsi kokemusta useista komedia- ja draamasarjoista, ja pääsi lopulta esiintymään Royal Shakespeare Company-renessanssiteatteriin.

Läpimurto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tatea lähestyttiin vuonna 2004 Edinburgh Festival-nimisessä festivaalissa BBC:n sen aikaisen komedian vastaavan Geoffrey Perkinsin toimesta. Hän rohkaisi Tatea kehittämään ideoita omiin hahmoihin. Näin Tate sai idean koululaisteini-Lauren Cooperista, joka myöhemmin päätyi myöhemmin Taten omaan ohjelmaan. Hahmon pääpiirteisiin kuului tarttuva lausahdus, Am I bovvered?, suomennettuna Haittaako minua? jota hahmo hoki aina, kun oli väärässä eri asioista.

Tate sai oman ohjelman, The Catherine Tate Shown. Sitä esitettiin BBC Twolla vuodesta 2004 vuoteen 2007, ja oli suosittu ympäri maata. Se keskittyi tilannekomiikkaan ja Taten hahmojen elämään. Tunnetuimpiin hahmoihin kuuluivat uhmakas koululaistyttö Lauren Cooper ja toisista selän takana pahaa puhuva mummo, Joannie "Nan" Taylor.

Doctor Who[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tate esiintyi ensimmäistä kertaa sarjassa vuonna 2006 jouluspesiaalissa Morsian karkuteillä (The Runaway Bride). Silloin hän ei vielä jatkanut sarjassa, vaan paikan otti Freema Agyemanin esittämä Martha Jones. Vuonna 2008 hän palasi jaksossa Vanhat toverit (Partners In Crime), jolloin hänestä tuli Tohtorin matkakumppani kaudelle 4. Taten roolinimi sarjassa oli Donna Noble ja hän jatkoi sarjassa aina vuoteen 2010, jolloin Tohtori ja matkakumppani vaihtuivat Matt Smithiin ja Karen Gillaniin.

Muut työt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tate on näytellyt Doctor Whon jälkeen muun muassa Konttorissa erikoisprojektipäällikkö Nellietä.