Norman Tebbit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Norman Tebbit

Norman Beresford Tebbit, Baron Tebbit, CH, PC (s. 29. maaliskuuta 1931) on brittiläinen konservatiivipoliitikko. Hän oli Margaret Thatcherin läheinen liittolainen ja työministeri 1981–1983, kauppa- ja teollisuusministeri 1983–1985, konservatiivipuolueen puheenjohtaja (Chairman) 1985–1987 ja Lancasterin kansleri 1985–1987.

Tebbit syntyi työväenluokkaiseen perheeseen ja työskenteli journalistina Financial Timesissa ennen asepalvelustaan 1949, jonka suoritti ilmavoimissa lentäen Meteor- ja Vampire-suihkuhävittäjiä. Asepalveluksen jälkeen hän meni British Overseas Airwaysin lentäjäksi 1953.

Vuonna 1970 hänet valittiin parlamenttiin Eppingistä ja vuonna 1974 Chingfordista. Parlamentin jäsen hän oli aina vuoteen 1992 asti. Vuonna 1972 hän äänesti EEC:hen liittymisen puolesta, mitä on saanut myöhemmin selitellä konservatiivitukijoilleen.[1] Vuoden 1979 konservatiivien vaalivoiton jälkeen hänet nimitettiin hallitukseen alivaltiosihteeriksi kauppaministeriöön. Vuonna 1982 hallituksen uudelleenjärjestelyssä hänestä tuli työministeri. Tebbitin nimitys muutti suhtautumista ammattiliittoihin, joihin hän suhtautui vihamielisesti. Vuoden 1982 Employment Act vähensi ammattiliittojen valtaa.

Tebbit loukkaantui pahoin provisional-IRA:n pommi-iskussa Brightonin Grand Hoteliin konservatiivien puoluekokouksen aikana, ja hänen vaimonsa halvaantui. Vuonna 1986 Tebbit vastusti Yhdysvaltain pommituslentoa Libyaan, josta Thatcher ei ollut neuvotellut hallituksen kanssa. Samana vuonna hän hajotti konservatiivipuolueen nuorisojärjestön Federation of Conservative Studentsin libertaarisiiven saatua vallan siinä ja vaadittua Harold Macmillanin tuomitsemista sotarikollisena.

Tebbit tunnetaan perinteisen linjan konservatiivina. Hän kannattaa perinteisiä perhearvoja, vastustaa Britannian "balkanisoimista" ja Euroopan unionia. Vuonna 1990 Tebbit keksi ns. krikettikokeen tai Tebbitin kokeen, jonka mukaan pakistanilaisia maahanmuuttajia ei pitäisi pitää britteinä ennen kuin tukivat Englannin krikettijoukkuetta, vanhempiensa kotimaan joukkueen sijaan.

Tebbit jäi pois parlamentista vuoden 1992 vaaleissa huolehtiakseen vaimostaan. Hänelle myönnettiin elinikäinen aatelisarvo. Tebbit osallistuu edelleen aktiivisesti politiikkaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]