Harriet Harman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harriet Harman.

Harriet Ruth Harman (s. 30. heinäkuuta 1950) on brittiläinen työväenpuolueen poliitikko, joka toimi vuoden 2007 kesäkuusta lähtien työväenpuolueen varajohtajana, alahuoneen johtajana sekä tasa-arvoministerinä. Hänellä oli myös Lord Privy Seal -arvonimi. Vuoden 2010 vaalitappion ja pääministeri Gordon Brownin eron jälkeen hänestä tuli Työväenpuolueen ja opposition väliaikainen johtaja.

Harman syntyi Lontoossa. Hänen isänsä toimi lääkärinä ja hänen äitinsä asianajajana. Hän opiskeli Yorkin yliopistossa ja saavutti sieltä politiikan tutkinnon. Tämän jälkeen Harman toimi asianajajana ihmisoikeuksia ajavassa The National Council for Civil Liberties -järjestössä vuosina 1978–1982, kunnes hänet valittiin parlamenttiin Peckhamin vaalipiiristä vuonna 1982. Vuosina 1992–1997 hän toimi erilaisissa tehtävissä varjohallituksessa, kunnes hänestä tehtiin Työväenpuolueen vaalivoiton myötä sosiaaliturvaministeri ja naisasiaministeri vuosiksi 1997–1998. Hän toimi vuosina 2001–2005 hallituksen ja kruunun neuvonantajana lakiasioissa. Vuonna 2007 hänet valittiin työväenpuolueen varajohtajaksi.

Harmania pidetään yleisesti pääministeri Gordon Brownin vankkumattomana tukijana. Häntä ollaan kuvailtu feministiksi ja hän on kampanjoinut mm. perheystävällisten poliitikoiden ja naiskansanedustajien lisäämisen puolesta.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harman on naimisissa ammattiliitto TGWU:ssa työskentelevän Jack Dromeyn kanssa. Heillä on kaksi poikaa ja tytär, joiden kaikkien sukunimi on Harman. Heillä on asunnot Suffolkissa ja Lontoossa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

http://www.harrietharman.org/about_harriet

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/5350450.stm

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1563540/Harriet-Harman-avoids-court-over-speeding.html

http://www.dailymail.co.uk/news/article-464091/The-fall-rise-Harriet-Harperson.html