House of Commons

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
House of Commons
Logo
Logo
Houseofcommons1851.jpg
Tyyppi Alahuone
Puhemies John Bercow
Edustajia 650
House of Commons current.svg
Puolueet

Hallitus

Oppositio

Viimeisimmät vaalit 7. toukokuuta 2015
Kotisivut

House of Commons on Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin alahuone. Parlamenttiin kuuluvat myös Britannian monarkki ja ylähuone (House of Lords).

House of Commons on demokraattisesti enemmistövaaleilla vaalipiireistään valittu 650:n kansanedustajan (Members of Parliament, MP) ryhmä. Kansanedustajat pitävät edustajanpaikkansa kunnes parlamentti hajotetaan (lain mukaan seuraavat vaalit on pidettävä viiden vuoden kuluessa). Käytännössä kaikki tärkeimmät hallintoa koskevat päätökset tehdään alahuoneessa, josta yleensä myös ministerit ja pääministeri tulevat. Kaikki pääministerit ovat vuodesta 1902 lähtien olleet alahuoneen jäseniä pääministeriksi tullessaan ylähuoneen Alec Douglas-Homea lukuun ottamatta.

Alahuone ilmaantui 1300-luvulla ja on siitä lähtien ollut keskeytyksettä toiminnassa. Alun perin ylähuoneella oli paljon enemmän valtaa alahuoneeseen verrattuna, mutta nykyään alahuoneen lainsäädäntövalta on suurempi kuin ylähuoneen. Vuoden 1911 parlamenttiasetuksen (Parliament Act 1911) perusteella ylähuoneen valta hylätä suurin osa lakiesityksistä muuttui vallaksi viivästyttää lakien voimaanastumista.

Alahuoneen muodollinen, täydellinen nimi englanniksi on The Honourable House of Commons of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland in Parliament assembled.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.