Yhdistyneen kuningaskunnan alahuone

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta House of Commons)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alahuone, House of Commons
Logo
Logo
House of Commons 2010.jpg
Tyyppi alahuone
Puhemies John Bercow MP
Edustajia 650
Makeup of the current House of Commons
Puolueet
Hallitus
     Konservatiivipuolue (316)
Hallituksen tukipuolue
     DUP (10)
Oppositio
     Työväenpuolue (259)
Muut oppositiopuolueet
     SNP (35)
     Liberaalidemokraatit (12)
     Sinn Féin (7)
     Plaid Cymru (4)
     Vihreä puolue (1)
     Sitoutumaton (5)
Puhemies
     Puhemies (1)
Valintatapa enemmistövaali
Viimeisimmät vaalit 8. kesäkuuta 2017
Kokoontumispaikka Westminsterin palatsi
Kotisivut

Yhdistyneen kuningaskunnan alahuone, englanniksi House of Commons, on Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin alahuone. Parlamenttiin kuuluvat myös ylähuone (engl. House of Lords) ja Britannian monarkki.

Alahuone on demokraattisesti enemmistövaaleilla vaalipiireistään valittu 650 kansanedustajan (Members of Parliament, MP) ryhmä. Kansanedustajat pitävät edustajanpaikkansa kunnes parlamentti hajotetaan (lain mukaan seuraavat vaalit on pidettävä viiden vuoden kuluessa). Käytännössä kaikki tärkeimmät hallintoa koskevat päätökset tehdään alahuoneessa, josta yleensä myös ministerit ja pääministeri tulevat. Kaikki pääministerit ovat vuodesta 1902 lähtien olleet alahuoneen jäseniä pääministeriksi tullessaan ylähuoneen Alec Douglas-Homea lukuun ottamatta.

Alahuone ilmaantui 1300-luvulla ja on siitä lähtien ollut keskeytyksettä toiminnassa. Alun perin ylähuoneella oli paljon enemmän valtaa kuin alahuoneella, mutta nykyään alahuoneen lainsäädäntövalta on suurempi kuin ylähuoneen. Vuoden 1911 parlamenttiasetuksen (Parliament Act 1911) perusteella ylähuoneen valta hylätä suurin osa lakiesityksistä muuttui vallaksi viivästyttää lakien voimaanastumista.

Alahuoneen muodollinen, täydellinen nimi englanniksi on the Honourable the Commons of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland in Parliament assembled.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.