Anglokatolisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anglokatolisuus on moderni nimitys Englannin kirkon ja koko anglikaanisen kirkon korkeakirkollisen tradition kehittyneemmälle osalleselvennä. Nimi esiintyy ensimmäisen kerran 1838 ja palautuu Oxfordin liikkeeseen. Latinankielinen termi Anglo-Catholicus tunnetaan jo 1600-luvulta.

Anglokatoliset korostavat kristillisen opin ja elämän dogmaattisia ja sakramentaalisia aspekteja sekä nykyisen Englannin kirkon historiallista jatkumoa keskiajan kirkosta. Yleisesti ottaen anglokatolinen ryhmittymä on halunnut solmia mahdollisimman läheisen yhteyden katoliseen kristikuntaan luopumatta kummankin kirkkokunnan olennaisista opillisista ja käytännöllisistä eroavaisuuksista. Vähemmistö traditionalistisista anglokatolisista (nk. Anglo-Papalists) katsoo historiallisista ja opillisista syistä olevansa paavin alaisuudessa riippumatta toistaiseksi puuttuvasta täydestä yhteydestä kirkkokuntien välillä.

Anglokatolisuus oli suosionsa huipulla 1920- ja 1930-luvulla. Anglikaanisuudessa se oli keskeinen intellektuaalinen ja uskonnollinen voima aina ensimmäisen maailmansodan alkuun asti. Yksi anglokatolisen teologian huomattavia vaikutuksia oli inkarnaation merkityksen korostaminen, josta tuli tunnusomainen osa anglikaanisuutta, antaen perustan myös sosiaalietiikalle. Erilaisia anglokatolisia teologeja ovat olleet mm. H.P. Liddon, Charles Gore, Darwell Stone, E.L. Mascall, C.B. Moss, Edwyn Hoskyns, Michael Ramsey ja Gregory Dix.

Anglokatolisen ryhmittymän merkittävimpiä järjestöjä ovat mm. Church Union, pappisveljeskunta Society of the Holy Cross (SSC) sekä ehtoollishartautta edistävä Confraternity of the Blessed Sacrament. Naispappeutta vastustava Forward in Faith on pääosin anglokatolinen organisaatio.

Liberaalit korkeakirkolliset anglikaanit eivät yleensä käytä itsestään traditionalistiseksi leimautunutta termiä anglokatolinen, vaan sen sijaan nimitystä liberaali katolinen (Liberal Catholic).

Luterilaisella korkeakirkollisuudella pohjoismaissa on ollut kiinteät yhteydet traditionalistiseen anglokatolisuuteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anglo-Catholicism. The Oxford Dictionary of the Christian Church, Frank Leslie Cross, Published by Oxford University Press 1957
  • anglikaanisuus. Modernin teologian ensyklopedia, toim. Alister E. McGrath. Kirjapaja 2000 ISBN 951-625-495-0

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]