Luettelo Yhdistyneen kuningaskunnan pääministereistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Yhdistyneen kuningaskunnan pääministereistä. Nimitys on ollut käytössä 1700-luvun alkupuolelta, jolloin sitä ruvettiin käyttämään esimmäisenä Sir Robert Walpolesta. Hänen roolinsa oli kuitenkin primus inter pares eli toimia ensimmäisenä vertaistensa joukossa ja pyrkiä sujuvaan yhteistoimintaan. Luettelossa on mainittu monarkit jonka alaisena pääministerit ovat toimineet.

Vuodesta 1721[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri
(Elinvuodet)
Virkakausi Puolue Monarkki
Alkoi Päättyi
Robertwalpole cropped cropped.jpg Robert Walpole
1. Oxfordin jaarli

(1676–1745)
4. huhtikuuta 1721 11. helmikuuta 1742 Whig Yrjö I
Yrjö II
Spencer Compton 1st Earl of Wilmington cropped.jpg Spencer Compton
1. Wilmingtonin jaarli

(1673–1743)
16. helmikuuta 1742 2. heinäkuuta 1743 Yrjö II
Henry Pelham cropped.jpg Henry Pelham
(1694–1754)
27. elokuuta 1743 7. maaliskuuta 1754
ThomasPelham-Holles.jpg Thomas Pelham-Holles
4. Newcastlen herttua

(1693–1768)
16. maaliskuuta 1754 16. marraskuuta 1756
William Cavendish, 4th Duke of Devonshire cropped.JPG William Cavendish
4. Devonshiren herttua

(1720–1764)
16. marraskuuta 1756 25. kesäkuuta 1757
ThomasPelham-Holles.jpg Thomas Pelham-Holles
4. Newcastlen herttua

(1693–1768)
2. heinäkuuta 1757 26. toukokuuta 1762
John Stuart, 3rd Earl of Bute cropped cropped.jpg John Stuart
3. Buten jaarli

(1713–1792)
26. toukokuuta 1762 16. huhtikuuta 1763 Tory
George Grenville cropped.jpg George Grenville
(1712–1770)
16. huhtikuuta 1763 13. heinäkuuta 1765 Whig
2nd Marquess of Rockingham cropped.jpg Charles Watson-Wentworth
2. Rockinghamin markiisi

(1730–1782)
13. heinäkuuta 1765 30. heinäkuuta 1766
Elderpitt.jpg William Pitt
1. Chathamin jaarli

(1708–1778)
30. heinäkuuta 1766 14. lokakuuta 1768
Grafton3.JPG Augustus FitzRoy
3. Graftonin herttua

(1735–1811)
14. lokakuuta 1768 28. tammikuuta 1770
Nathaniel Dance Lord North.jpg Frederick North
Lordi North

(1732–1792)
28. tammikuuta 1770 22. maaliskuuta 1782 Tory
2nd Marquess of Rockingham.jpg Charles Watson-Wentworth
2. Rockinghamin markiisi

(1730–1782)
27. maaliskuuta 1782 1. heinäkuuta 1782 Whig
Sir William Petty.jpg William Petty
2. Shelburnen jaarli

(1737–1805)
4. heinäkuuta 1782 2. huhtikuuta 1783
3rd Duke of Portland 1804 cropped cropped.jpg William Cavendish-Bentinck
3. Portlandin herttua

(1738–1809)
2. huhtikuuta 1783 19. joulukuuta 1783
Pitt the Younger.jpg William Pitt nuorempi
(1759–1806)
19. joulukuuta 1783 14. maaliskuuta 1801 Tory
John Singleton Copley - Henry Addington, First Viscount Sidmouth cropped cropped.jpg Henry Addington
(1757–1844)
17. maaliskuuta 1801 10. toukokuuta 1804
Pitt the Younger.jpg William Pitt nuorempi
(1759–1806)
10. toukokuuta 1804 23. tammikuuta 1806
1st Baron Grenville cropped.jpg William Wyndham Grenville
1. Grenvillen paroni

(1759–1834)
11. helmikuuta 1806 31. maaliskuuta 1807 Whig
3rd Duke of Portland 1804 cropped cropped.jpg William Cavendish-Bentinck
3. Portlandin herttua

(1738–1809)
31. maaliskuuta 1807 4. lokakuuta 1809 Tory
Spencerperceval.jpg Spencer Perceval
(1762–1812)
4. lokakuuta 1809 11. toukokuuta 1812
(murhattiin)
Earl jenkinson.jpg Robert Banks Jenkinson
2. Liverpoolin jaarli

(1770–1828)
9. kesäkuuta 1812 10. huhtikuuta 1827
George Canning by Richard Evans - detail.jpg George Canning
(1770–1827)
10. huhtikuuta 1827 8. elokuuta 1827
Frederick John Robinson, 1st Earl of Ripon by Sir Thomas Lawrence cropped.jpg Frederick John Robinson
1. Varakreivi Goderich

(1782–1859)
31. elokuuta 1827 22. tammikuuta 1828
1st Duke of Wellington 1831 cropped cropped.jpg Arthur Wellesley
1. Wellingtonin herttua

(1769–1852)
22. tammikuuta 1828 22. marraskuuta 1830
Charles Grey, 2nd Earl Grey by Sir Thomas Lawrence cropped.jpg Charles Grey
2. Greyn jaarli

(1764–1845)
22. marraskuuta 1830 16. heinäkuuta 1834 Whig Vilhelm IV
2nd V Melbourne.jpg William Lamb
2. Varakreivi Melbourne

(1779–1848)
16. heinäkuuta 1834 17. marraskuuta 1834
1st Duke of Wellington 1831 cropped cropped.jpg Arthur Wellesley
1. Wellingtonin herttua

(1769–1852)
17. marraskuuta 1834 9. joulukuuta 1834 Tory
Robert Peel.jpg Sir Robert Peel
(1788–1850)
10. joulukuuta 1834 18. huhtikuuta 1835 Konservatiivipuolue
2nd V Melbourne.jpg William Lamb
2. Varakreivi Melbourne

(1779–1848)
18. huhtikuuta 1835 30. elokuuta 1841 Whig Vilhelm IV
Viktoria
Robert Peel.jpg Sir Robert Peel
(1788–1850)
30. elokuuta 1841 30. kesäkuuta 1846 Konservatiivipuolue Viktoria
Lord John Russell.jpg Lordi John Russell
(1792–1878)
30. kesäkuuta 1846 23. helmikuuta 1852 Whig
Edward Smith-Stanley, 14th Earl of Derby-1865.jpg Edward Geoffrey Smith Stanley
14. Derbyn jaarli

(1799–1869)
23. helmikuuta 1852 19. joulukuuta 1852 Konservatiivipuolue
Earlofaberdeen.jpg George Hamilton Gordon
4. Aberdeenin jaarli

(1784–1860)
19. joulukuuta 1852 6. helmikuuta 1855 peeleläinen
Henry John Temple, 3rd Viscount Palmerston.jpg Henry John Temple
3. Varakreivi Palmerston

(1784–1865)
6. helmikuuta 1855 20. helmikuuta 1858 Whig
Edward Smith-Stanley, 14th Earl of Derby-1865.jpg Edward Geoffrey Smith Stanley
14. Derbyn jaarli

(1799–1869)
20. helmikuuta 1858 12. kesäkuuta 1859 Konservatiivipuolue
Henry John Temple, 3rd Viscount Palmerston.jpg Henry John Temple
3. Varakreivi Palmerston

(1784–1865)
12. kesäkuuta 1859 18. lokakuuta 1865 Liberaalipuolue
Lord John Russell.jpg John Russell
1. Russellin jaarli

(1792–1878)
29. lokakuuta 1865 28. kesäkuuta 1866
Edward Smith-Stanley, 14th Earl of Derby-1865.jpg Edward Geoffrey Smith Stanley
14. Derbyn jaarli

(1799–1869)
28. kesäkuuta 1866 27. helmikuuta 1868 Konservatiivipuolue
Disraeli.jpg Benjamin Disraeli
(1804–1881)
27. helmikuuta 1868 3. joulukuuta 1868
William Ewart Gladstone - 1866.jpg William Ewart Gladstone
(1809–1898)
3. joulukuuta 1868 20. helmikuuta 1874 Liberaalipuolue
Disraeli.jpg Benjamin Disraeli
(1804–1881)
20. helmikuuta 1874 23. huhtikuuta 1880 Konservatiivipuolue
William Ewart Gladstone - 1866.jpg William Ewart Gladstone
(1809–1898)
23. huhtikuuta 1880 23. kesäkuuta 1885 Liberaalipuolue
Robert cecil.jpg Robert Gascoyne-Cecil
3. Salisburyn markiisi

(1809–1898)
23. kesäkuuta 1885 1. helmikuuta 1886 Konservatiivipuolue
William Ewart Gladstone - 1866.jpg William Ewart Gladstone
(1809–1898)
1. helmikuuta 1886 25. heinäkuuta 1886 Liberaalipuolue
Robert cecil.jpg Robert Gascoyne-Cecil
3. Salisburyn markiisi

(1809–1898)
3. elokuuta 1886 15. elokuuta 1892 Konservatiivipuolue
William Ewart Gladstone - 1866.jpg William Ewart Gladstone
(1809–1898)
15. elokuuta 1892 5. maaliskuuta 1894 Liberaalipuolue
Archibaldprimrose1847.jpg Archibald Philip Primrose
5. Roseberyn jaarli

(1847–1929)
5. maaliskuuta 1894 25. kesäkuuta 1895
Robert cecil.jpg Robert Gascoyne-Cecil
3. Salisburyn markiisi

(1809–1898)
25. kesäkuuta 1895 12. heinäkuuta 1902 Konservatiivipuolue
Arthur Balfour, photo portrait facing left.jpg Arthur Balfour
(1848–1930)
12. heinäkuuta 1902 5. joulukuuta 1905 Edvard VII
Henry Campbell-Bannerman photo.jpg Sir Henry Campbell-Bannerman
(1836–1908)
5. joulukuuta 1905 7. huhtikuuta 1908 Liberaalipuolue
Herbert Henry Asquith.jpg Herbert Henry Asquith
(1852–1928)
7. huhtikuuta 1908 7. joulukuuta 1916
David Lloyd George.jpg David Lloyd George
(1863–1945)
7. joulukuuta 1916 23. lokakuuta 1922 Yrjö V
Andrew Bonar Law 02.jpg Andrew Bonar Law
(1858–1923)
23. lokakuuta 1922 22. toukokuuta 1923 Konservatiivipuolue
Stanley Baldwin ggbain.35233.jpg Stanley Baldwin
(1867–1947)
22. toukokuuta 1923 22. tammikuuta 1924
Ramsay MacDonald ggbain 35734.jpg Ramsay MacDonald
(1866–1937)
22. tammikuuta 1924 4. marraskuuta 1924 Työväenpuolue
Stanley Baldwin ggbain.35233.jpg Stanley Baldwin
(1867–1947)
4. marraskuuta 1924 5. kesäkuuta 1929 Konservatiivipuolue
Ramsay MacDonald ggbain 35734.jpg Ramsay MacDonald
(1866–1937)
5. kesäkuuta 1929 7. kesäkuuta 1935 Työväenpuolue
Stanley Baldwin ggbain.35233.jpg Stanley Baldwin
(1867–1947)
7. kesäkuuta 1935 28. toukokuuta 1937 Konservatiivipuolue Yrjö V
Edward VIII
Yrjö VI
Neville chamberlain1921.jpg Neville Chamberlain
(1869–1940)
28. toukokuuta 1937 10. toukokuuta 1940 Yrjö VI
Churchill HU 90973.jpg Winston Churchill
(1874–1965)
10. toukokuuta 1940 26. heinäkuuta 1945
Attlee BW cropped.jpg Clement Attlee
(1883–1967)
26. heinäkuuta 1945 26. lokakuuta 1951 Työväenpuolue
Churchill HU 90973.jpg Sir Winston Churchill
(1874–1965)
26. lokakuuta 1951 6. huhtikuuta 1955 Konservatiivipuolue Yrjö VI
Elisabet II
Eden, Anthony.jpg Sir Anthony Eden
(1897–1977)
6. huhtikuuta 1955 10. tammikuuta 1957 Elisabet II
Harold Macmillan number 10 official.jpg Harold Macmillan
(1894–1986)
10. tammikuuta 1957 19. lokakuuta 1963
Alec Douglas Home Allan Warren cropped.jpg Sir Alec Douglas-Home
(1903–1995)
19. lokakuuta 1963 16. lokakuuta 1964
Dodwilson.JPG Harold Wilson
(1916–2005)
16. lokakuuta 1964 19. kesäkuuta 1970 Työväenpuolue
Heathdod.JPG Edward Heath
(1916–2005)
19. kesäkuuta 1970 4. maaliskuuta 1974 Konservatiivipuolue
Dodwilson.JPG Harold Wilson
(1916–2005)
4. maaliskuuta 1974 5. huhtikuuta 1976 Työväenpuolue
James Callaghan.JPG James Callaghan
(1912–2005)
5. huhtikuuta 1976 4. toukokuuta 1979
Margaret Thatcher cropped2.png Margaret Thatcher
(1925–2013)
4. toukokuuta 1979 28. marraskuuta 1990 Konservatiivipuolue
John Major 1996.jpg John Major
(s.1943)
28. marraskuuta 1990 2. toukokuuta 1997
TonyBlairBasra.JPG Tony Blair
(s.1953)
2. toukokuuta 1997 27. kesäkuuta 2007 Työväenpuolue
GordonBrown1234 cropped.jpg Gordon Brown
(s.1951)
27. kesäkuuta 2007 11. toukokuuta 2010
David Cameron official.jpg David Cameron
(s.1966)
11. toukokuuta 2010 13. heinäkuuta 2016 Konservatiivipuolue
Theresa May 2015.jpg Theresa May
(s.1956)
13. heinäkuuta 2016 virassa

Lähde: [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Past Prime Ministers of United Kingdom Government of the United Kingdom. Viitattu 26.1.2014. (englanniksi)