Luettelo Yhdistyneen kuningaskunnan pääministereistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Yhdistyneen kuningaskunnan pääministereistä. Nimitys on ollut käytössä 1700-luvun alkupuolelta, jolloin sitä ruvettiin käyttämään esimmäisenä Sir Robert Walpolesta. Hänen roolinsa oli kuitenkin primus inter pares eli toimia ensimmäisenä vertaistensa joukossa ja pyrkiä sujuvaan yhteistoimintaan. Luettelossa on mainittu monarkit jonka alaisena pääministerit ovat toimineet.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri
(Syntynyt-Kuollut)[1]
Virka-aika[1] puolue[1] monarkki
Robertwalpole cropped cropped.jpg Robert Walpole
(1676–1745)
4. huhtikuuta 1721 (15. toukokuuta 1730)-11. helmikuuta 1742 Whig Yrjö I
Yrjö II
Spencer Compton 1st Earl of Wilmington cropped.jpg Spencer Compton
(1673–1743)
16. helmikuuta 1742-2. heinäkuuta 1743 Whig Yrjö II
Henry Pelham cropped.jpg Henry Pelham
(1694–1754)
27. elokuuta 1743-7. maaliskuuta 1754 Whig
ThomasPelham-Holles.jpg Thomas Pelham-Holles
(1693–1768)
16. maaliskuuta 1754-16. marraskuuta 1756 Whig
William Cavendish, 4th Duke of Devonshire cropped.JPG William Cavendish
(1720–1764)
16. marraskuuta 1756-25. kesäkuuta 1757 Whig
ThomasPelham-Holles.jpg Thomas Pelham-Holles
(1693–1768)
2. heinäkuuta 1757-26. toukokuuta 1762 Whig
John Stuart, 3rd Earl of Bute cropped cropped.jpg John Stuart
(1713–1792)
26. toukokuuta 1762-16. huhtikuuta 1763 Tory
George Grenville cropped.jpg George Grenville
(1712–1770)
16. huhtikuuta 1763-13. heinäkuuta 1765 Whig
2nd Marquess of Rockingham cropped.jpg Charles Watson-Wentworth
(1730–1782)
13. heinäkuuta 1765-30. heinäkuuta 1766 Whig
Elderpitt.jpg William Pitt
(1708–1778)
30. heinäkuuta 1766-14. lokakuuta 1768 Whig
Grafton3.JPG Augustus FitzRoy
(1735–1811)
14. lokakuuta 1768-28. tammikuuta 1770 Whig
Nathaniel Dance Lord North.jpg Frederick North
(1732–1792)
28. tammikuuta 1770-22. maaliskuuta 1782 Tory
2nd Marquess of Rockingham.jpg Charles Watson-Wentworth
(1730–1782)
27. maaliskuuta 1782-1. heinäkuuta 1782 Whig
Sir William Petty.jpg William Petty
(1737–1805)
4. heinäkuuta 1782-2. huhtikuuta 1783 Whig
3rd Duke of Portland 1804 cropped cropped.jpg William Henry Cavendish-Bentinck
(1738–1809)
2. huhtikuuta 1783-19. joulukuuta 1783 Kokoomushallitus
Pitt the Younger.jpg William Pitt nuorempi
(1759–1806)
19. joulukuuta 1783-14. maaliskuuta 1801 Tory
John Singleton Copley - Henry Addington, First Viscount Sidmouth cropped cropped.jpg Henry Addington
(1757–1844)
17. maaliskuuta 1801-10. toukokuuta 1804 Tory
Pitt the Younger.jpg William Pitt nuorempi
(1759–1806)
10. toukokuuta 1804-23. tammikuuta 1806 Tory
1st Baron Grenville cropped.jpg William Wyndham Grenville
(1759–1834)
11. helmikuuta 1806-31. maaliskuuta 1807 Kokoomushallitus
3rd Duke of Portland 1804 cropped cropped.jpg William Henry Cavendish-Bentinck
(1738–1809)
31. maaliskuuta 1807-4. lokakuuta 1809 Tory
Spencerperceval.jpg Spencer Perceval
(1762–1812)
4. lokakuuta 1809-11. toukokuuta 1812
(murhattiin)
Tory
Earl jenkinson.jpg Robert Banks Jenkinson
(1770–1828)
9. kesäkuuta 1812-10. huhtikuuta 1827 Tory
George Canning by Richard Evans - detail.jpg George Canning
(1770–1827)
10. huhtikuuta 1827-8. elokuuta 1827 Tory
Frederick John Robinson, 1st Earl of Ripon by Sir Thomas Lawrence cropped.jpg Frederick John Robinson
(1782–1859)
31. elokuuta 1827-22. tammikuuta 1828 Tory
1st Duke of Wellington 1831 cropped cropped.jpg Arthur Wellesley
(1769–1852)
22. tammikuuta 1828-22. marraskuuta 1830 Tory
Charles Grey, 2nd Earl Grey by Sir Thomas Lawrence cropped.jpg Charles Grey
(1764–1845)
22. marraskuuta 1830-16. heinäkuuta 1834 Whig Vilhelm IV
2nd V Melbourne.jpg William Lamb
(1779–1848)
16. heinäkuuta 1834-17. marraskuuta 1834 Whig
1st Duke of Wellington 1831 cropped cropped.jpg Arthur Wellesley
(1769–1852)
17. marraskuuta 1834-9. joulukuuta 1834 Konservatiivipuolue
Robert Peel.jpg Sir Robert Peel
(1788–1850)
10. joulukuuta 1834-18. huhtikuuta 1835 Konservatiivipuolue
2nd V Melbourne.jpg William Lamb
(1779–1848)
18. huhtikuuta 1835-30. elokuuta 1841 Whig Vilhelm IV
Viktoria
Robert Peel.jpg Sir Robert Peel
(1788–1850)
30. elokuuta 1841-30. kesäkuuta 1846 Konservatiivipuolue Viktoria
Lord John Russell.jpg John Russell
(1792–1878)
30. kesäkuuta 1846-23. helmikuuta 1852 Whig
Edward Smith-Stanley, 14th Earl of Derby-1865.jpg Edward Geoffrey Smith Stanley
(1799–1869)
23. helmikuuta 1852-19. joulukuuta 1852 Konservatiivipuolue
Earlofaberdeen.jpg George Hamilton Gordon
(1784–1860)
19. joulukuuta 1852-6. helmikuuta 1855 peeleläinen/Kokoomushallitus
Henry John Temple, 3rd Viscount Palmerston.jpg Henry John Temple
(1784–1865)
6. helmikuuta 1855-20. helmikuuta 1858 Whig
Edward Smith-Stanley, 14th Earl of Derby-1865.jpg Edward Geoffrey Smith Stanley
(1799–1869)
20. helmikuuta 1858-12. kesäkuuta 1859 Konservatiivipuolue
Henry John Temple, 3rd Viscount Palmerston.jpg Henry John Temple
(1784–1865)
12. kesäkuuta 1859-18. lokakuuta 1865 Liberaalipuolue
Lord John Russell.jpg John Russell
(1792–1878)
29. lokakuuta 1865-28. kesäkuuta 1866 Liberaalipuolue
Edward Smith-Stanley, 14th Earl of Derby-1865.jpg Edward Geoffrey Smith Stanley
(1799–1869)
28. kesäkuuta 1866-27. helmikuuta 1868 Konservatiivipuolue
Disraeli.jpg Benjamin Disraeli
(1804–1881)
27. helmikuuta 1868-3. joulukuuta 1868 Konservatiivipuolue
William Ewart Gladstone - 1866.jpg William Ewart Gladstone
(1809–1898)
3. joulukuuta 1868-20. helmikuuta 1874 Liberaalipuolue
Disraeli.jpg Benjamin Disraeli
(1804–1881)
20. helmikuuta 1874-23. huhtikuuta 1880 Konservatiivipuolue
William Ewart Gladstone - 1866.jpg William Ewart Gladstone
(1809–1898)
23. huhtikuuta 1880-23. kesäkuuta 1885 Liberaalipuolue
Robert cecil.jpg Robert Gascoyne-Cecil
(1809–1898)
23. kesäkuuta 1885-1. helmikuuta 1886 Konservatiivipuolue
William Ewart Gladstone - 1866.jpg William Ewart Gladstone
(1809–1898)
1. helmikuuta 1886 - 25. heinäkuuta 1886 Liberaalipuolue
Robert cecil.jpg Robert Gascoyne-Cecil
(1809–1898)
3. elokuuta 1886-15. elokuuta 1892 Konservatiivipuolue
William Ewart Gladstone - 1866.jpg William Ewart Gladstone
(1809–1898)
15. elokuuta 1892-5. maaliskuuta 1894 Liberaalipuolue
Archibaldprimrose1847.jpg Archibald Philip Primrose
(1847–1929)
5. maaliskuuta 1894-25. kesäkuuta 1895 Liberaalipuolue
Robert cecil.jpg Robert Gascoyne-Cecil
(1809–1898)
25. kesäkuuta 1895-12. heinäkuuta 1902 Konservatiivipuolue/unionisti
Arthur Balfour, photo portrait facing left.jpg Arthur Balfour
(1848–1930)
12. heinäkuuta 1902-5. joulukuuta 1905 Konservatiivipuolue/unionisti Edvard VII
Henry Campbell-Bannerman photo.jpg Henry Campbell-Bannerman
(1836–1908)
5. joulukuuta 1905-7. huhtikuuta 1908 Liberaalipuolue
Herbert Henry Asquith.jpg Herbert Henry Asquith
(1852–1928)
7. huhtikuuta 1908-7. joulukuuta 1916 Liberaalipuolue
David Lloyd George.jpg David Lloyd George
(1863–1945)
7. joulukuuta 1916-23. lokakuuta 1922 laaja Liberaali/Kokoomushallitus Yrjö V
Andrew Bonar Law 02.jpg Andrew Bonar Law
(1858–1923)
23. lokakuuta 1922-22. toukokuuta 1923 Konservatiivipuolue
Stanley Baldwin ggbain.35233.jpg Stanley Baldwin
(1867–1947)
22. toukokuuta 1923-22. tammikuuta 1924 Konservatiivipuolue
Ramsay MacDonald ggbain 35734.jpg Ramsay MacDonald
(1866–1937)
22. tammikuuta 1924-4. marraskuuta 1924 Työväenpuolue
Stanley Baldwin ggbain.35233.jpg Stanley Baldwin
(1867–1947)
4. marraskuuta 1924-5. kesäkuuta 1929 Konservatiivipuolue
Ramsay MacDonald ggbain 35734.jpg Ramsay MacDonald
(1866–1937)
5. kesäkuuta 1929-7. kesäkuuta 1935 Työväenpuolue
Stanley Baldwin ggbain.35233.jpg Stanley Baldwin
(1867–1947)
7. kesäkuuta 1935-28. toukokuuta 1937 Konservatiivipuolue/laaja Kokoomushallitus Yrjö V
Edward VIII
Yrjö VI
Neville chamberlain1921.jpg Neville Chamberlain
(1869–1940)
28. toukokuuta 1937-10. toukokuuta 1940 Konservatiivipuolue/laaja Kokoomushallitus Yrjö VI
Churchill HU 90973.jpg Winston Churchill
(1874–1965)
10. toukokuuta 1940-26. heinäkuuta 1945 Konservatiivipuolue/Kokoomushallitus
Attlee BW cropped.jpg Clement Attlee
(1883–1967)
26. heinäkuuta 1945-26. lokakuuta 1951 Työväenpuolue
Churchill HU 90973.jpg Winston Churchill
(1874–1965)
26. lokakuuta 1951-6. huhtikuuta 1955 Konservatiivipuolue Yrjö VI
Elisabet II
Eden, Anthony.jpg Sir Anthony Eden
(1897–1977)
6. huhtikuuta 1955-10. tammikuuta 1957 Konservatiivipuolue Elisabet II
Harold Macmillan number 10 official.jpg Harold Macmillan
(1894–1986)
10. tammikuuta 1957-19. lokakuuta 1963 Konservatiivipuolue
Alec Douglas Home Allan Warren cropped.jpg Alec Douglas-Home
(1903–1995)
19. lokakuuta 1963-16. lokakuuta 1964 Konservatiivipuolue
Dodwilson.JPG Harold Wilson
(1916–2005)
16. lokakuuta 1964-19. kesäkuuta 1970 Työväenpuolue
Heathdod.JPG Edward Heath
(1916–2005)
19. kesäkuuta 1970-4. maaliskuuta 1974 Konservatiivipuolue
Dodwilson.JPG Harold Wilson
(1916–2005)
4. maaliskuuta 1974-5. huhtikuuta 1976 Työväenpuolue
James Callaghan.JPG James Callaghan
(1912–2005)
5. huhtikuuta 1976-4. toukokuuta 1979 Työväenpuolue
Margaret Thatcher cropped2.png Margaret Thatcher
(1925–2013)
4. toukokuuta 1979-28. marraskuuta 1990 Konservatiivipuolue
John Major 1996.jpg John Major
(s.1943)
28. marraskuuta 1990-2. toukokuuta 1997 Konservatiivipuolue
TonyBlairBasra.JPG Tony Blair
(s.1953)
2. toukokuuta 1997-27. kesäkuuta 2007 Työväenpuolue
GordonBrown1234 cropped.jpg Gordon Brown
(s.1951)
27. kesäkuuta 2007-11. toukokuuta 2010 Työväenpuolue
David Cameron official.jpg David Cameron
(s.1966)
11. toukokuuta 2010-Virassa Konservatiivipuolue/laaja Kokoomushallitus

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Past Prime Ministers of United Kingdom GOV.UK. Viitattu 26.1.2014.