Luettelo Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijoista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijoista. Englannin, Skotlannin ja Walesin hallitsijoista on eri artikkelit.

Ison-Britannian kuningaskunnan ja Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijoita on ollut yhteensä 12 siitä asti kun Englannin kuningaskunta ja Skotlannin kuningaskunta yhdistyivät 1. toukokuuta 1707. Englanti ja Skotlanti olivat olleet personaaliunionissa Stuart-suvun alaisuudessa 24. maaliskuuta 1603 lähtien. 1. tammikuuta 1801 Iso-Britannia yhdistyi Irlannin kuningaskunnan kanssa muodostaen Ison-Britannian ja Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan. Sen jälkeen kun suurin osa Irlannista jätti unionin, kuningaskunnan nimi muutettiin 12. huhtikuuta 1927 Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneeksi kuningaskunnaksi.

Stuart-suku (1707–1714)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Stuart-suku

Kuningatar Anna oli ollut Englannin, Skotlannin ja Irlannin kuningatar 8. maaliskuuta 1702 lähtien, ja niin hänestä tuli Ison-Britannian kuningatar Englannin ja Skotlannin yhdistyessä.

Nimi
Valta-aika
Muotokuva Vaakuna Syntynyt
Vanhemmat
Puoliso(t)
Lapset
Kuollut Vaade
Anna
1. toukokuuta 1707

1. elokuuta 1714
Anne1705.jpg Royal Arms of Great Britain (1707-1714).svg 6. helmikuuta 1665
St Jamesin palatsi

Jaakko II ja VII:n ja Anne Hyden tytär
Tanskan prinssi George
St Jamesin palatsi
28. heinäkuuta 1683

17 raskautta, muttei hengissä selvinneitä lapsia
1. elokuuta 1714
Kensingtonin palatsi
ikä 49
Jaakko II ja VII:n tytär (esikoisoikeus; Bill of Rights 1689); Englannin ja Skotlannin kuningatar ennen unionia; (Unionisopimus ja Unionilaki 1707)

Hannover-suku (1714–1901)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Hannover-suku

Hannoverit nousivat valtaan vuoden 1701 vallanperimyslain nojalla, joka säädettiin Englannin parlamentissa. Laki koski myös englantilaisia siirtokuntalaisia Pohjois-Amerikassa. Hannoverien perimysoikeus vahvistettiin Skotlannin parlamentissa vuonna 1707.

Nimi
Valta-aika
Muotokuva Vaakuna Syntynyt
Vanhemmat
Puoliso(t)
Lapset
Kuollut Vaade
Yrjö I
George Loius
1. elokuuta 1714

11. kesäkuuta 1727
King George I by Sir Godfrey Kneller, Bt.jpg Royal Arms of Great Britain (1714-1801).svg 28. toukokuuta 1660
Hannover
Ernest Augustuksen, Brunswick-Lüneburgin vaaliruhtinaan ja Hannoverin Sofian poika
Sophia Dorothea Brunswick-Lüneburg-Celle
21. marraskuuta 1682
2 lasta
11. kesäkuuta 1727
Osnabrück
ikä 67
Jaakko VI ja I:n tyttärentyttärenpoika, vallanperimyslaki 1701, Hannoverin Sofian vanhin poika
Yrjö II
George Augustus
11. kesäkuuta 1727

25. lokakuuta 1760
George II by Thomas Hudson.jpg Royal Arms of Great Britain (1714-1801).svg 30. elokuuta 1683
Hannover
Yrjö I:n ja Sophia Dorothea Brunswick-Lüneburg-Cellen poika
Caroline Brandenburg-Ansbach
22. elokuuta 1705
8 lasta
25. lokakuuta 1760
Kensingtonin palatsi
ikä 76
Yrjö I:n poika
Yrjö III
George William Frederick
25. lokakuuta 1760

29. tammikuuta 1820
Allan Ramsay - King George III in coronation robes - Google Art Project.jpg Royal Arms of United Kingdom (1816-1837).svg 4. kesäkuuta 1738
Norfolk House
Walesin prinssi Fredrikin ja Saksi-Gothan prinsessa Augustan poika
Charlotte Mecklenburg-Strelitz
St Jamesin palatsi
8. syyskuuta 1761
15 lasta
29. tammikuuta 1820
Windsorin linna
ikä 81
Yrjö II:n pojanpoika
Yrjö IV
George Augustus Frederick
29. tammikuuta 1820

26. kesäkuuta 1830
(prinssihallitsija vuodesta 1811)
George IV 1821 color.jpg Royal Arms of United Kingdom (1816-1837).svg 12. elokuuta 1762
St Jamesin palatsi
Yrjö III:n ja Charlotte Mecklenburg-Strelitzin poika
(1) Maria Anne Fitzherbert
Park Lane
15. syyskuuta 1785

(2) Caroline Brunswick-Wolfenbüttel
St Jamesin palatsi
8. huhtikuuta 1795
1 tytär
26. kesäkuuta 1830
Windsorin linna
ikä 67
Yrjö III:n poika
Vilhelm IV
William Henry
26. kesäkuuta 1830

20. kesäkuuta 1837
William IV.jpg Royal Arms of United Kingdom (1816-1837).svg 21. elokuuta 1765
Buckinghamin palatsi

Son of Yrjö III:n ja Charlotte of Mecklenburg-Strelitzin poika
Adelaide Saxe-Meiningen
Kewin palatsi
13. heinäkuuta 1818

2 lasta
20. kesäkuuta 1837
Windsorin linna
ikä 71
Yrjö III:n poika
Viktoria
Alexandrina Victoria
20. kesäkuuta 1837

22. tammikuuta 1901
Coronation portrait of Queen Victoria - Hayter 1838.jpg Arms of the United Kingdom (Variant 1).svg 24. toukokuuta 1819
Kensingtonin palatsi

Edvardin, Kentin ja Strathearnin herttuan ja Prinsessa Viktoria Saxe-Coburg-Saalfeldin tytär
Albert von Sachsen-Coburg und Gotha
St Jamesin palatsi
10. helmikuuta 1840

9 lasta
22. tammikuuta 1901
Osborne House
ikä 81
Yrjö III:n pojantytär

Saksi-Coburg-Gotha-suku (1901–1917) ja Windsor-suku (1917–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Saksi-Coburg-Gotha-suku
Pääartikkeli: Windsor-suku

Vaikka Edvard VII oli Viktorian poika, peri hän isänsä sukunimen ja oli uuden dynastian perustaja. Windsor otettiin käyttöön vuonna 1917 ensimmäisen maailmansodan aikana. Saksi-Coburg-Gotha nimi vaihdettiin sodan aikaisten saksalaisvastaisten tunteiden takia.

Nimi
Valta-aika
Muotokuva Vaakuna Syntynyt
Vanhemmat
Puoliso(t)
Lapset
Kuollut Vaade
Edvard VII
Albert Edward
22. tammikuuta 1901

6. toukokuuta 1910
Edward VII in coronation robes.jpg Arms of the United Kingdom (Variant 1).svg 9. marraskuuta 1841
Buckinghamin palatsi

Viktorian ja Prinssi Albert von Sachsen-Coburg und Gothan poika
Tanskan prinsessa Alexandra
Windsorin linna
10. maaliskuuta 1863

6 lasta
6. toukokuuta 1910
Buckinghamin palatsi
ikä 68
Viktorian poika
Yrjö V
George Frederick Ernest Albert
6. toukokuuta 1910

20. tammikuuta 1936
George V of the united Kingdom.jpg Arms of the United Kingdom (Variant 1).svg 3. kesäkuuta 1865
Marlborough House

Edvard VII:n ja Tanskan prinsessa Alexandran poika
Mary Teck
St Jamesin palatsi
6. heinäkuuta 1893

6 lasta
20. tammikuuta 1936
Sandringham House
ikä 70
Edvard VII:n poika
Edvard VIII
Edward Albert Christian George Andrew Patrick David
20. tammikuuta 1936

11. joulukuuta 1936
(luopui kruunusta)
King Edward VIII, when Prince of Wales - Cope 1912.jpg Arms of the United Kingdom (Variant 1).svg 23. kesäkuuta 1894
White Lodge
Yrjö V:n ja Mary Teckin poika
Wallis Warfield Simpson
Château de Candé
3. kesäkuuta 1937
28. toukokuuta 1972
Neuilly-sur-Seine
ikä 77
Yrjö V:n poika
Yrjö VI
Albert Frederick Arthur George
11. joulukuuta 1936

6. helmikuuta 1952
King George VI crop.jpg Arms of the United Kingdom (Variant 1).svg 14. joulukuuta 1895
Sandringham House

Yrjö V:n ja Mary Teckin poika
Elizabeth Bowes-Lyon
Westminster Abbey
26. huhtikuuta 1923

2 lasta
6. helmikuuta 1952
Sandringham House
ikä 56
Yrjö V:n poika
Elisabet II
Elizabeth Alexandra Mary
6. helmikuuta 1952

Queen Elizabeth II Coronation Portrait Herbert James Gunn.jpg Arms of the United Kingdom.svg 21. huhtikuuta 1926
Mayfair

Yrjö VI:n ja Elizabeth Bowes-Lyonin tytär
Prinssi Philip
Westminster Abbey
20. marraskuuta 1947

4 lasta
Elossa Yrjö VI:n tytär

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]