Kensingtonin palatsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kensingtonin palatsi
Kensington Palace
Kensingtonin palatsi marraskuussa 2006.
Kensingtonin palatsi marraskuussa 2006.
Sijainti Kensington, Lontoo, Englanti
Omistaja Britannian kruunu
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Kensingtonin palatsi (engl. Kensington Palace) on kuninkaallinen residenssi Lontoossa Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Kensington Gardensin vieressä. Se on toiminut kuningasperheen asuinpaikkana 1690-luvulta lähtien, jolloin kuningas Vilhelm Oranialainen ja kuningatar Maria muuttivat sinne, ja se on tällä hetkellä Cambridgen herttuan ja herttuattaren, Gloucesterin herttuan ja herttuattaren sekä Kentin prinssi Michaelin ja Kentin prinsessa Michaelin virallinen asuinpaikka Lontoossa.

Nykyään valtionhuoneita on avatty yleisölle nähtäväksi, ja niitä hallinnoi hyväntekeväisyysjärjestö Historic Royal Palaces.[1] Siellä on esillä myös muun muassa prinsessa Dianan iltapukuja ja valokuvia. Sen lisäksi palatsissa on yleisölle avoinna myös muun muassa kuningatar Viktorian makuuhuone ja kirjoitushuone. Rakennuksen yhteydessä on myös matkamuistokauppa ja kahvila. Palatsin toimistot ja yksityiset majoitustilat ovat edelleen kuninkaallisen perheen vastuulla. Siellä on myös monia maalauksia ja muita esineitä Royal Collectionista.

Vuonna 1819 Kensingtonin palatsissa syntyi kuningatar Viktoria. Nykyään palatsi on osittain avattu yleisön nähtäväksi. Palatsin yhteydessä on matkamuistokauppa ja kahvila.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Historic Royal Palaces > Home > About us > Who we are web.archive.org. 1.9.2011. Arkistoitu 1.9.2011. Viitattu 1.7.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.