Adelaide (Britannia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuningatar Adelaide
Kuningatar Adelaide noin 1831.
Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar
Virkakausi 26. kesäkuuta 1830 –
20. kesäkuuta 1837
Kruunajaiset 8. syyskuuta 1831
Syntynyt 13. elokuuta 1792
Meiningen, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
Kuollut 2. joulukuuta 1849 (57 vuotta)
Middlesex, Englanti
Puoliso Vilhelm IV
Lapset Charlotte
Elizabeth
Suku Saksi-Meiningen
Isä Yrjö I
Äiti Louise Eleonore
Nimikirjoitus

Kuningatar Adelaide (Adelaide Amelia Louise Theresa Caroline, 13. elokuuta 17922. joulukuuta 1849) oli Yhdistyneen kuningaskunnan ja Hannoverin alueen kuningas Vilhelm IV:n puoliso. Etelä-Australian pääkaupunki Adelaide on nimetty hänen mukaansa. Hän syntyi Meiningenissa, Thüringenissa, nykyisen Keski-Saksan alueella. Adelaiden isä oli Saksi-Meiningenin herttua ja äiti Luise Eleonore, Hohenlohe-Langenburgin prinssi Christianin tytär.[1]

Vuoden 1811 lopussa kuningas Yrjö III oli vajonnut mielisairauteen, mutta toimi vielä kuninkaana. Hänen perillisensä oli hänen poikansa, tuleva Yrjö IV, prinssihallitsija, joka toimi sijaishallitsijana jo isänsä eläessä. Vuonna 1817 prinssihallitsijan ainoa laillinen lapsi prinsessa Charlotte, tulevan kuningas Leopold I:n vaimo, kuoli synnytykseen. Prinsessa Charlotte oli toinen perimysjärjestyksessä. Hänen kuolemansa jälkeen oli todennäköistä etteivät kuningas tai prinssihallitsija tulisi saamaan enempää laillisia lapsia, joten Vilhelm ja muut Yrjö III:n pojat etsivät itselleen nopeasti puolisot, koska olisi todennäköistä, että joku heistä tulisi perimään kruunun ja perillinen jatkaisi linjaa.

Prinsessa Adelaide oli kotoisin pienestä eikä mitenkään erikoisesta saksalaisesta herttuakunnasta, mutta Vilhelmillä oli rajoitettu määrä prinsessaehdokkaita ja muiden neuvottelujen kaaduttua avioliitto Adelaiden kanssa sovittiin. Avioliitto oli kaatua kuitenkin siihen, että parlamentti päättikin leikata hänelle aiotun, avioliiton myötä kaavaillun määrärahakorotuksen. Adelaide vaikutti kuitenkin ihanteelliselta vaimoehdokkaalta, hän oli miellyttävä, kotia rakastava ja halukas hyväksymään Vilhelmin lehtolapset osaksi perhettä.

Adelaide ja Vilhelm avioituivat kaksoishäissä yhdessä Vilhemin veljen, Kentin herttua prinssi Edvardin ja hänen vaimonsa Victorian kanssa 11. heinäkuuta 1818 Kew'n palatsissa Surreyssa. Pari oli tavannut toisensa aiemmin vain kerran aiemmin ja Vilhelm oli 27 vuotta Adelaidea vanhempi. Epäromanttisista puitteista huolimatta pari asettui Hannoveriin, missä elinkustannukset olivat huomattavasti alhaisemmat kuin Britanniassa. Adelaide vaikutti Vilhelmin käytökseen positiivisesti, hän joi ja kiroili vähemmän ja hänestä tuli tahdikkaampi.

  1. Adelheid von Sachsen-Meiningen, spätere Königin von England (Arkistoitu versio) Meininger Museen. Arkistoitu 10.3.2005. Viitattu 20.7.2017. (saksaksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Edeltäjä:
Caroline von Braunschweig-Wolfenbüttel
Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijan puoliso
1830-1837
Seuraaja:
Prinssi Albert