Skotlannin parlamentti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee nykyistä Skotlannin parlamenttia. Vuonna 1707 lakkautetusta Skotlannin kuningaskunnan parlamentista on oma artikkeli.
Skotlannin parlamentti
Scottish Parliament
Pàrlamaid na h-Alba
Scots Pairliament
Logo
Logo
Scottish Parliament, Main Debating Chamber - geograph.org.uk - 1650829.jpg
Tyyppi yksikamarinen
Puhemies Ken Macintosh
Edustajia 129
Scottish-parliament.svg
Ryhmät

Hallitus

  •      SNP (61)


Oppositio

Kotisivut
Skotlannin parlamentti

Skotlannin parlamentti (engl. Scottish Parliament, gaeli. Pàrlamaid na h-Alba, skot. Scots Pairliament) on vuonna 1999 perustettu Skotlannin yksikamarinen itsehallintoelin Edinburghissa. Siitä käytetään Britanniassa ajoittain nimeä Holyrood sijaintinsa mukaan. Parlamenttiin kuuluu 129 vaaleilla nelivuotiskaudeksi valittua edustajaa. Edelliset vaalit pidettiin 5. toukokuuta 2016. Suurin puolue on Skotlannin itsenäisyyttä kannattava Skotlannin kansallispuolue (SNP), joka sai 63 paikkaa.[1] konservatiivit sai 31 paikkaa ja Työväenpuolue 24 paikkaa. Lisäksi vihreät saivat kuusi paikkaa ja liberaalidemokraatit viisi paikkaa. Sitoutumaton ehdokas sai yhden paikan.

Parlamentin perustamisesta päätettiin vuoden 1997 kansanäänestyksellä. Se päättää monista Skotlantia koskevista asioista kuten koulutuksesta ja terveydenhuollosta, muttei ole samassa asemassa kuin Westminsterin parlamentti.

Parlamentti on kokoontunut syksystä 2004 lähtien Edinburghin Holyroodissa katalonialaisen Enric Mirallesin suunnittelemassa rakennuksessa, jonka arkkitehtuuri on herättänyt runsaasti keskustelua ja mielipiteitä suuntaa ja toiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.