St Jamesin palatsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

St Jamesin palatsin pääsisäänkäynti Pall Mall -kadulla.

St Jamesin palatsi (St James’s Palace) on yksi Lontoon vanhimmista ja historiallisimmista palatseista. Se sijaitsee Pall Mall -kadun päässä, St Jamesin puiston pohjoispuolella, St James’sin kaupunginosassa. St James on Yhdistyneen kuningaskunnan vanhin kuninkaallinen palatsi ja se on antanut kuningashuoneelle nimen ”St Jamesin hovi” (the Court of St James’s).

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palatsin tilasi vuonna 1530 kuningas Henrik VIII. Se sijaitsee vanhan, Jaakob Alfeuksenpojalle omistetun leprasairaalan paikalla. Pyhimyksen englanninkielinen nimi on Saint James the Less, josta saatiin nimi sekä palatsille että lähellä sijaitsevalle puistolle. Palatsi rakennettiin tudor-tyyliin neljän sisäpihan ympärille. Kun tuon ajan Euroopan suurin palatsi Whitehall tuhoutui palossa vuonna 1698, Saint Jamesista tuli monarkkien pääasunto Lontoossa. Siitä tuli myös kuningashuoneen hallintokeskus, joka se on edelleenkin.

Myös vuonna 1714 valtaan astunut kuningassuku Hannoverit käytti aluksi Saint Jamerin palatsia, mutta vuonna 1809 syttyi tulipalo, joka tuhosi kuninkaalliset asuintilat. Ainoa pelastunut alkuperäistä tudortyyliä edustava osa oli Henrik VIII:n portti, eli Pall Mall -kadun pääsisäänkäynti. Palatsin jälleenrakentamisen aikana Yrjö III sijoittui ostamaansa Buckingham House -nimiseen asuintaloon, joka laajennettiin myöhemmin Buckinghamin palatsiksi. Saint Jamesin palatsia ryhdyttiin käyttämään yhä enemmän ainoastaan muodollisiin tilaisuuksiin, kuten vastaanottoihin, kuninkaallisiin häihin ja kastetilaisuuksiin. Kuningatar Viktoria vei tämän muutoksen loppuun vuonna 1837. Tämän jälkeen Saint Jamesin palatsi ei ole enää ollut hallitsijan asuntona vaikka kuninkaallisen perheen jäsenet käyttävät edelleen tiettyjä palatsin osia.

Nykytilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

St Jamesin palatsi on työnteon paikka, ja kuninkaallinen hovi sijaitsee edelleen virallisesti siellä – ulkomaiden lähettiläät akkreditoidaan edelleen St Jamesin hoviin, vaikka hallitsija ottaa heidät vastaan Buckinghamin palatsissa. Se toimii myös prinsessa Annen ja Lady Ogilvyn Lontoon-asuntona. Palatsi muodostuu eri suuntiin etenevistä hovin toimistoja ja niiden työntekijöitä majoittavista huoneistoista. Siellä sijaitsevat York House, jossa sijaitsi Walesin prinssin ja hänen poikiensa Williamin ja Harryn entinen koti, Lancaster House, jota hänen majesteettinsa hallitus käyttää virallisiin vastaanottoihin, sekä lähellä sijaitseva Clarence House, kuningataräidin pitkäaikainen asunto ja nykyisin Walesin prinssin asunto.

Myös Queen's Chapel (Kuningattaren kappeli) liittyy St Jamesin palatsiin. Se on ajoittain auki yleisölle, mutta muut palatsin osat eivät ole julkisia. St Jamesin palatsi on yksi niistä neljästä rakennuksesta Lontoossa, jonka edessä voi nähdä kuningattaren henkivartiokaartin jäseniä palveluspaikallaan. Muut kohteet ovat Buckinhamin palatsi, Clarence House ja Hevosvartiokaartin rakennus (Horse Guards).

2000-luvun alusta St Jamesin palatsiin sijoitettiin kuninkaallinen postimerkkikokoelma. Elokuusta 2008 alkaen ja virallisesti 6. tammikuuta 2009 prinssien Williamin ja Harryn palveluskunta muutti omiin huoneisiinsa St Jamesin palatsissa ja alkoi raportoida ensimmäistä kertaa suoraan prinsseille. Veljesten velvollisuuksista oli siihen asti huolehtinut heidän isänsä prinssi Charlesin toimisto Clarence Housessa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta St Jamesin palatsi.