Koordinaatit: 51.5040°N, 0.1385°W

Clarence House

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Clarence House, Lontoo.

Clarence House on Lontoossa sijaitseva kuninkaallinen residenssi. Se sijaitsee Westminsterin kaupunginosassa, The Mall -nimisen kadun varrella ja liittyy kiinteästi St Jamesin palatsiin[1], jonka kanssa sillä on yhteinen puutarha. Clarence House on kesäisin avoinna matkailijoita varten noin kahden kuukauden ajan.

Clarence House rakennettiin 1825–1827 arkkitehti John Nashin suunnitelmien mukaisesti. Se sai nimensä tilaajansa, Clarencen herttuan mukaan, joka hallitsi vuodesta 1830 alkaen nimellä Vilhelm IV.[1] Joitakin lyhyitä poikkeuksia lukuun ottamatta Clarence House on ollut asuttuna ja se on palvellut kuningashuoneen lähipiirin jäseniä. Talo vaurioitui pommituksissa toisen maailmansodan aikana ja palveli vuodesta 1942 sodan loppuun asti Punaisen ristin sekä ensiavun opettamiseen ja ambulanssipalveluihin omistautuneen St. John Ambulance -järjestön päämajana kunnes luovutettiin korjausten jälkeen Edinburgin herttuan ja herttuattaren asunnoksi vuonna 1949. Pisimpään, lähes 50 vuotta, talossa asui kuningataräiti Elisabet, Elisabet II:n äiti ja Yrjö VI:n leski, joka asettui sinne vuonna 1953. Vuodesta 2003 alkaen talossa on ollut hänen tyttärenpoikansa prinssi Charlesin ja sittemmin myös hänen puolisonsa, Cornwallin herttuatar Camillan sekä prinssi Harryn virallinen asunto.[1] Vuodesta 2003 vuoteen 2011 talossa asui myös Cambridgen herttua prinssi William kunnes hän avioitui Cartherine Middletonin kanssa.

Clarence House vuonna 1874, The Graphic -lehden kuvitusta.

Clarence House on neljän asuinkerroksen korkuinen, julkisivultaan vaalea stukkorakennus, jossa on niiden lisäksi ullakko- ja kellarikerrokset. Taloon on tehty useita niin merkittäviä uudistus- ja korjaustöitä, että vain verrattain vähän Nashin alkuperäisistä suunnitelmista on näkyvissä. Erityisen suuria muutoksia tehtiin toisen maailmansodan jälkeen ja jälleen kuningataräidin kuoleman jälkeen. Tuolloin talon julkisivu ehostettiin, sen sähköjärjestelmä uusittiin ja useimmat kookkaat huoneet sisustettiin uudelleen Robert Kimen suunnitelmien mukaisesti.[2]

Vuodesta 2003 ilmaisua ”Clarence House” on käytetty englanninkielisessä tekstissä myös metonyyminä tarkoittamaan Walesin prinssin yksityistoimistoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c The Mall and Clarence House Walk London. Viitattu 29.7.2015.
  2. Robert Kime: at home with the Prince of Wales’s interior designer The Telegraph. Viitattu 29.7.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]