Pall Mall (katu)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pall Mall
Pall Mall-katua vuonna 2009
Pall Mall-katua vuonna 2009
Alkupiste St. James's Street
Päätepiste Trafalgar Square

Pall Mall (/pæl mæl/) on katu Lontoon Westminsterissä. Se on samansuuntainen The Mallin kanssa ja kulkee St. James's Streetiltä Waterloo Placen yli Haymarket kadulle. Pall Mall East jatkuu puolestaan Trafalgarin aukiolle. Katu on yksi St. Jamesin alueen pääväylistä ja osa A4 seututietä. Nimensä katu on saanut 1600-luvulla paikalla pelatusta samannimisestä kroketin kaltaisesta mailapelistä.

Pall Mall on tunnetuin sen varrella sijaitsevista 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa rakennetuista herrasmiesten yksityiskerhoista (Atheneum, Travellers Club, Reform Club, United Services Club, Oxford and Cambridge Club ja Royal Automobile Club). Aikanaan siellä sijaitsi myös Lontoon taidekeskittymä: vuonna 1814 sillä sijaitsi the Royal Academy, the National Gallery ja huutokauppayritys Christie's, mutta yksikään niistä ei viipynyt pitkään.[1]

Jo useita vuosisatoja lähes koko kadun eteläpuoli on kuulunut hallitsijaperheelle. St Jamesin palatsi sijaitsee kadun eteläpuolen länsipäässä, aikanaan kuninkaallisena asuntona palvellut Marlborough House on sen vieressä itään päin, aivan kadun eteläpuolella sijaitsevan puiston laidalla. Yrjö IV:lle kuulunut kaupunkikartano Carlton House sijaitsi aikanaan kadun itäpäässä ja sen puutarha liittyi St Jamesin puistoon. Pall Mall -kadulla sijaitsi myös sittemmin puolustusministeriöksi nimetty War Office, joka tunnettiin kadun nimellä samaan tapaan kuin Whitehall viittaa Yhdistyneen kuningaskunnan hallintokeskukseen.

War Office sijaitsi Cumberlandin herttualle kuuluneen kartanon (Cumberland House) rakennuksissa. Pall Mall-kadulla sijaitsi ainakin kaksi muuta arkkitehtoonisesti tärkeätä herttuoiden kartanoa: Schomberg House ja Buckingham House (Buckinghamin ja Chandosin herttuoiden Lontoon asunto), jota ei pidä sekoittaa toiseen saman nimiseen taloon, joka laajennettiin Buckinghamin palatsiksi. Pall Mallilla sijainnut Buckingham House purettiin vuonna 1908 ja tilalle rakennettiin tilat kuninkaallista automobiilikerhoa varten (Royal Automobile Club).

Ensimmäiset julkiset kaasulla toimivat katuvalot sytytettiin Pall Mallilla 28. tammikuuta 1807.[2]

  1. Kuvia kadun varrella sijainneista rakennuksista vuonna 1814 (297k GIF -muodossa) (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. The history of the gas light Gas-Lite Manufacturing Company. Viitattu 15. kesäkuuta 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Pall Mall, London