Zadok the Priest

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zadok the Priest esitettynä Rod Laver Arenassa, Melbournessa 2005

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

Zadok the Priest on Georg Friedrich Händelin säveltämä kruunajaishymni, jonka sanat ovat kuningas Jaakko I:n mukaan nimetystä raamatunkäännöksestä. Se on yksi neljästä hymnistä, jotka Händel sävelsi kuningas Yrjö II:n kruunajaisia varten 1727. Zadok the Priest on siitä lähtien laulettu aina Ison-Britannian, myöhemmin Yhdistyneen kuningaskunnan kruunajaisjumalanpalveluksessa. Se on perinteisesti esitetty hallitsijan voitelun yhteydessä[1].

Zadok the Priest on sävelletty SSAATBB-kuorolle ja orkesterille, jossa on kaksi oboeta, kaksi fagottia, kolme trumpettia, patarummut, jouset ja continuo. Vaikka kaikki neljä hymniä ovat perinteinen osa Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijan kruunajaisia, niiden sanat ovat Händelin valitsemia, mikä tyrmistytti Yrjön kruunajaisiin osallistunutta papistoa. Vaikka teksti pohjautuu Ensimmäisen kuninkaiden kirjan 1. luvun jakeisiin 38–40, jossa kerrotaan Salomonin voitelemisesta Israelin kuninkaaksi, se ei ole suora lainaus vaan vertaus.

Kolme muuta Händelin säveltämää kruunajaishymniä ovat The King Shall Rejoice, My Heart is Inditing ja Let thy Hand be Strengthened.

UEFA:n Mestarien liigan hymni, jota soitetaan liigan TV-lähetysten reportaaseissa ja otteluiden alkuseremonioissa, on sovitettu versio Zadok the Priestistä.[2]

Zadok the Priestin sanat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanniksi Käännös suomeksi
Zadok the Priest and Nathan the Prophet anointed Solomon King
And all the people rejoic'd, and said:
God save the King, long live the King, may the King live for ever!
Amen Alleluia!
Pappi Sadok ja profeetta Natan voitelivat Salomonin kuninkaaksi
Ja kaikki kansa riemuitsi, ja sanoi:
Jumala suojatkoon kuningasta, eläköön kuningas kauan, voikoon hän elää iäti!
Aamen, halleluja!

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Zadok the Priest | work by Handel Encyclopedia Britannica. Viitattu 11.7.2020. (englanniksi)
  2. UEFA Champions League theme is an adaption of George Händel's royal coronation anthem | Music Tales musictales.club. Viitattu 11.7.2020.