Fredrik Vilhelm II

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Fredrik Vilhelm II (saks. Friedrich Wilhelm II, s. 25. syyskuuta 1744 Berliini – k. 16. marraskuuta 1797 Potsdam) oli järjestyksessään neljäs Preussin kuningas. Hän hallitsi vuodesta 1786 kuolemaansa vuoteen 1797 asti.

Fredrik Vilhelm oli kuningas Fredrik Vilhelm I:n pojan prinssi August Wilhelmin ja tämän puolison Luise Amalie von Braunschweig-Wolfenbüttelin poika. Hänestä tuli Preussin kruununprinssi hänen isänsä kuoltua vuonna 1758, sillä tämän veljellä, Fredrik Vilhelm I:n vanhimmalla pojalla ja Preussin kuninkaalla Fredrik II Suurella ei ollut jälkeläisiä.

Fredrik Vilhelm nai Elisabeth Christine Ulrike von Braunschweig-Wolfenbüttelin 14. heinäkuuta vuonna 1765 Charlottenburgissa. Avioliitto purettiin vuonna 1769. Toisen avioliittonsa hän solmi Friederike von Hessen-Darmstadtin kanssa saman vuoden heinäkuun 14. päivänä. Eniten Fredrik Vilhelmiin kuitenkin vaikutti hänen intellektuelli ja voimakastahtoinen rakastajatterensa, Wilhelmine Encke.

Fredrik Vilhelmin kuollessa 16. marraskuuta vuonna 1797, Preussi oli vararikossa ja sekaannustilassa. Maan armeija oli rappeutunut ja kuningashuone epäsuosittu. Muun muassa kuninkaan Puolan kustannuksella hankkimat maa-alueet vuosina 1793 ja 1795 olivat saattaneet talouden huonoon kuntoon. Fredrik Vilhelmiä seurasi kuninkaana hänen poikansa, Fredrik Vilhelm III.

Wappen Preußen.png Edeltäjä:
Fredrik II Suuri
Preussin kuningas
17861797
Seuraaja:
Fredrik Vilhelm III
Brandenburg Wappen.svg Edeltäjä:
Fredrik II Suuri
Brandenburgin vaaliruhtinas
17861797
Seuraaja:
Fredrik Vilhelm III
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.