Charlottenburg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charlottenburgin sijainti Charlottenburg-Wilmersdorfissa (iso kuva) ja Charlottenburg-Wilmersdorfin sijainti Berliinissä (pieni kuva)
Charlottenburgin kaupunginosan kartta

Charlottenburg on yksi Berliinin kaupunginosista (saks. Ortsteil). Se sijaitsee kaupungin läntisessä keskustassa Charlottenburg-Wilmersdorfin hallintoalueella (Bezirk). Vuoden 2011 lopussa Charlottenburgilla oli 119 857 asukasta.[1] Kaupunginosan pinta-ala on 10,6 km² ja väestötiheys 11 307 as./km².

Charlottenburg perustettiin vuonna 1705 itsenäisenä kaupunkina. Se pysyi itsenäisenä vuoteen 1920 asti, jolloin se liitettiin Berliiniin. Vuosina 1920–2000 Charlottenburg oli samalla sekä kaupunginosa että oma hallintoalueensa. Vuonna 2001 Charlottenburgin hallintoalue yhdistettiin Wilmersdorfin hallintoalueen kanssa Charlottenburg-Wilmersdorfiksi. Charlottenburgin kaupunginosa jatkoi olemassaoloaan tämän uuden hallintoalueen alaisuudessa. Vuonna 2004 Charlottenburg-Wilmersdorfin kaupunginosat järjesteltiin uudelleen ja aikaisempi Charlottenburgin kaupunginosa jaettiin kolmeen: nykyiseen Charlottenburgiin, Westendiin ja Charlottenburg-Nordiin.

Suurin osa Berliinin läntisestä keskustasta ("City West") kuuluu Charlottenburgiin, muun muassa Breitscheidplatz, Keisari Vilhelmin muistokirkko, iso osa Kurfürstendammia ja Zoologischer Gartenin rautatieasema. Pääosa Charlottenburgista sijaitsee kuitenkin tästä luoteeseen. Kaupunginosan nähtävyyksiin kuuluu myös Charlottenburgin linna.

  1. Einwohnerinnen und Einwohner am Ort der Hauptwohnung in Berlin am 31.12.2011 nach Ortsteilen und Altersgruppen (PDF) Amt für Statistik Berlin-Brandenburg. Viitattu 4.6.2012. (saksaksi)
Tämä Saksaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.