Fredrik Suuren ratsastajapatsas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fredrik Suuren ratsastajapatsas, taustalla Altes Palais.
Jalustahahmoja patsaan etupuolella.

Fredrik Suuren ratsastajapatsas on Berliinin keskustassa Unter den Linden -puistokadulla sijaitseva patsas, joka esittää Preussin kuningas Fredrik II Suurta ratsastamassa hevosella. Se sijaitsee keskellä katua Humboldt-yliopiston päärakennuksen ja Altes Palaisin kohdalla. Lehmuksia kasvava puistokäytävä alkaa sen takaa.

Monumentaalisen veistoksen toteutti kuvanveistäjä Christian Daniel Rauch, ja se paljastettiin vuonna 1851.[1] Rauch oli saanut toimeksiannon muistomerkin suunnittelusta jo vuonna 1839.[2] Fredrik Suuren ratsastajapatsas huipentaa Brandenburgin portilta Berliinin kaupunkilinnalle kulkeneen paraatikadun. Se on Rauchin tunnetuin työ ja toimi 1800-luvulla monien muiden muistomerkkien esikuvana.[1] Sen esikuvana voidaan pitää Andreas Schlüterin veistämää kuuluisaa Suuren vaaliruhtinaan ratsastajapatsasta.[2]

Muistomerkin kokonaiskorkeus on 13,5 metriä, josta itse ratsastajapatsas muodostaa 5,66 metriä ja jalusta 7,84 metriä.[2] Veistos esittää Fredrik Suurta hevosen selässä, pukeutuneena historialliseen univormuun ja kolmikolkkahattuun. Ikääntyneenä kuvattu kuningas pitelee oikeassa kädessään kävelykeppiä. Jalustan sivuilla on pienempiä patsaita, jotka esittävät luonnollisessa koossa lukuisia Fredrik Suuren aikalaisia, kuten kenraaleita, virkamiehiä, taiteilijoita ja oppineita. Jalustan reliefit esittävät kuninkaan elämänvaiheita totta ja tarua yhdistellen.[1] Kymmenien jalustahahmojen joukossa ovat muun muassa filosofi Immanuel Kant, arkkitehti Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff sekä runoilijat Gotthold Ephraim Lessing ja Ewald Christian von Kleist.

Patsas ei vaurioitunut toisessa maailmansodassa, koska sen suojaksi rakennettiin betoninen kehikko.[3] DDR:n aikana patsas siirrettiin 1950 pois paikaltaan ja pystytettiin 1963 Potsdamissa sijaitsevan Sanssoucin palatsin puiston Hippodromille.[2] DDR:n virallisen historiankirjoituksen mukaan Fredrik Suuri oli ollut yksinvaltainen ja julma tyranni. Vuosina 1979–1980 toteutettiin kuitenkin täyskäännös, kun Preussin historia pyrittiin esittämään positiivisessa valossa DDR:n omana esihistoriana. Fredrik Suuri sai kunnianpalautuksen ja hänet julistettiin uudistajaksi, joka ”toteutti tahtomattaan historiallisen materialismin lakeja ja edisti porvarillista vallankumousta”. Näin myös ratsastajapatsas palautettiin Unter den Lindenille joulukuussa 1980.[3] Se tosin sijoitettiin kuusi metriä itään päin alkuperäisestä sijoituspaikastaan. Vuosien 1997–1999 kunnostuksen yhteydessä se sijoitettiin täsmälleen alkuperäiselle paikalleen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Denkmal König Friedrich II. von Preußen (saksaksi) Denkmale in Berlin. Viitattu 5.8.2014.
  2. a b c d e Denkmal König Friedrich II. von Preußen (saksaksi) Denkmale in Berlin: Denkmaldatenbank. Viitattu 5.8.2014.
  3. a b Marjaliisa Hentilä ja Seppo Hentilä: Berliiniin: retkiä lähihistoriaan, s. 58–61. 2., uudistettu painos. Kirjapaja, Helsinki 2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]