Phalène

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Phalène
Avaintiedot
Alkuperämaa  Belgia,  Ranska
Määrä Suomessa rekisteröity 3 040[1]
Rodun syntyaika n. 1100–1200-luku
Alkuperäinen käyttö Seurakoira
Nykyinen käyttö Seurakoira
Muita nimityksiä épagneul nain continental, Continental Toy Spaniel, kontinentaalne kääbusspanjel, perhoskoira
FCI-luokitus ryhmä 9 Seura- ja kääpiökoirat
alaryhmä 9 Mannermaiset kääpiöspanielit ja vastaavat rodut
#77.2
Ulkonäkö
Paino 1,5–5 kg
Säkäkorkeus n. 28 cm
Väritys Pohjaväri valkoinen, laikuissa sallitaan kaikki värit.

Phalène on ranskalais-belgialainen koirarotu. Siitä on olemassa vain ulkonäöltään hieman poikkeava muunnos papillon. Rodun nimi tarkoittaa ranskan kielessä yöperhosta, joka juontuu siitä, että koiran korvat muistuttavat perhosen siipiä. Phalènea ja papillonia kutsutaan myös nimillä perhoskoira ja mannermainen kääpiöspanieli (ransk. épagneul nain continental). Niillä on sama rotumääritelmä ja ne voi erottaa pelkästään korvien asennon perusteella. Phalènelle voi syntyä papillonpentuja ja päinvastoin.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phalène-rotu syntyi jo keskiajalla ja on vuosisatoja ollut aatelisnaisten suosittu seurakoira. Taiteilijat ikuistivat niitä maalauksiin ja vanhimmissa taideteoksissa koirat olivatkin aina luppakorvaisia.

Satoja vuosia sitten Länsi-Euroopassa oli pieniä, luultavasti metsästysspanieleista kehittyneitä kääpiöspanieleita.

Phalènella saattaa olla yhteyksiä Aasian ja Amerikan pieniin rotuihin, mutta luotettavaa tietoa ei ole vielä pystytty selvittämään.

1990-luvun alkupuolella papillon ja phalène yleistyivät nopeasti.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phalène on siro kääpiörotu, joka on ilmeeltään valpas ja älykäs. Sillä on pitkäkarvaiset, perhosmaiset luppakorvat, joista juontuu rodun nimi, joka tarkoittaa ranskaksi yöperhosta (papillon, phalènen pystykorvainen muunnos sittemmin tarkoittaa päiväperhosta). Liikkeet ovat vapaat ja tyylikkäät. Pitkä karvapeite on korvissa, raajojen takaosassa, varpaiden välissä ja hännässä. Turkki on pohjaväriltään valkoinen. Laikuissa kaikki värit ovat sallittuja, mutta yleisimpiä ovat tummanruskea, musta ja punertava. Päässä valkoinen väri ei saisi olla vallitseva, mutta otsapiirto on toivottava.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phalène on iloinen, mutkaton ja vilkas. Hyvin seurallinen ja ystävällinen, suorastaan seuranhaluinen (yksilöstä tietenkin riippuen). Phalènen tulee olla luonteeltaan tasapainoinen, itsevarma ja leikkisä. Phalènet ovat lisäksi temperamenttisia. Pentuna ne ovat yleensä energisiä ja aina leikkimässä. Phalèneissa ei saa esiintyä arkuutta, eikä vihaisuutta. Tavoitteena on yhteiskuntakelpoinen seurakoira. Phalènet omaavat myös hyvin paljon omantahdon voimaa, joten omistajan on asetettava phalènelle selvät säännöt ja näyttää, että kuka määrää. Phalène on helppo kouluttaa ja se oppii helposti ja nopeasti. Phalène ei sovi perheisiin joissa on pieniä lapsia, hennon rakenteensa vuoksi.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phalène on terve rotu sekä Suomessa että ulkomailla. Sillä esiintyy vain joitakin periytyviä sairauksia:

  • Luxatio Patellae eli polvilumpioden sijoiltaan meno on kääpiökoirille melko yleinen vika, joka voi olla synnynnäinen tai tapaturmainen.
  • PRA eli verkkokalvon etenevä surkastuma, joka on sokeuteen johtava sairaus.
  • Muutamia yksittäisiä harmaakaihitapauksia.

Rodun nykytilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään phalène soveltuu sekä seura- että harrastuskoiraksi. Muun muassa agilityn saralla menestystä on tullut. Rotu nousi Suomessa 1990-luvun alussa 20 yleisimmän joukkoon, mutta sittemmin penturekisteröinnit ovat pudonneet puoleen. Pentuja syntyy nykyään enää vain 300 ja koko kanta on noin 3 000.

Vuonna 2018 phalène oli Ranskassa papillonin kanssa yhteen laskettuna 13. suosituin paikallinen rotu[2] - listauksessa se on 14. suosituin, mutta tämä johtuu ainoastaan siitä, että virallinen listaus laskee myös madagaskarilaisen coton de tuléarin ranskalaiseksi roduksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 4.9.2016)
  2. LOF 2018: Quid des races françaises? Société Centrale Canine. Haettu 4.2.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]