Billy (koirarotu)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Billy
Poitou Hound from 1915.JPG
Avaintiedot
Alkuperämaa  Ranska
Määrä Suomessa ei yhtään
Rodun syntyaika 1800-luvun loppu
Alkuperäinen käyttö kauriin ja villisian jäljestys
Nykyinen käyttö jäljestyskoira (Ranskassa), harrastuskoira
Muita nimityksiä Poitou Hound
FCI-luokitus ryhmä 6 Ajavat ja jäljestävät koirat
alaryhmä 1.1 Suuret ajavat koirat
#25
Ulkonäkö
Paino 24–32 kg
Säkäkorkeus Uros 60–70 cm, Narttu 58–62 cm
Väritys valkoinen, beige, valko-oranssi tai valko-sitruuna

Billy on ranskalainen koirarotu, jota käytetään metsästykseen. Vaikka FCI onkin tunnustanut sen, se on kotimaansa ulkopuolella harvinainen. Suomeen ei ole tuotu ainuttakaan yksilöä.[1] Se on kehitetty 1800-luvun lopulla muutamista nyt jo hävinneistä ranskalaisista roduista ja ranskalaisesta poitevinista. Billyllä on erinomainen vainu ja sointuva, hyvin vaihteleva haukku.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Billy on melko kookas, voimakas, kestävä ja kevytliikkeinen. Sen pää on pitkähkö, melko kapea ja kuiva. Otsapenger ja niskakyhmy näkyvät selvästi. Ranskalaisen rodun korviksilähde? aika ylös kiinnittyneet ja litteinä riippuvat. Etureuna hieman ulospäin kiertynyt. Rintakehä on erittäin syvä, mutta ei kovin leveä. Selkä leveä ja vahva. Selkälinja on hieman köyry. Häntä on pitkä ja sapelimainen. Liikkeiden tulisi olla sellaiset, joissa laukka sujuu helposti. Karvapeite on lyhyt ja sileä. Väriltään se on joko puhtaanvalkoinen, vaalea beige tai valkoinen oranssinvärisin/ sitruunankeltaisin laikuin. Urosten sallittu säkäkorkeus on 60–70 cm ja narttujen 58–62 cm. Sukupuolten välistä eroa määrittämättä paino vaihtelee 24 ja 32 kilogramman välillä.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Billy on äärimmäisen nopea, älykäs ja rohkea. Se tarvitsee runsaasti liikuntaa ja kuten suurin osa kookkaista ajokoirista, sitä voi riistavietin takia juoksuttaa irti vain aidatulla alueella. Se ei sovi kerrostaloon eikä voimakkaan muihin koiriin kohdistuvan dominanssinsa takia tule välttämättä toimeen muiden saman sukupuolen edustajien kanssa. Sopiviin harrastuksiin lukeutuu mm. tottelevaisuuskoulutus.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Billy on kotoisin Länsi-Ranskasta Poitou-Charentesin hallintoalueelta, jossa se 1800-luvulla jalostettiin. Se on saanut nimensä Poitoussa sijainneesta Chateau de Billy -linnasta, jossa asui rodun ensimmäinen kasvattaja Monsieur Gaston Hublot du Rivault. Hänen koiransa polveutuivat kolmesta sukupuuttoon kuolleesta nykyisen poitevin-rodun kantalinjasta montemboeufista, ceris'stä ja laryestä, minkä lisäksi billyjä risteytettiin myöhemmin englanninkettukoirien kanssa tarkoituksena parantaa geenipoolia. Rodun elvyttämiseen käytettiin porcelainea ja harrieria. Rotua käytettiin alun perin kauriin ja villisian jäljittämiseen, mikä on kotimaassa Ranskassa yhä sen pääasiallinen tehtävä. Se metsästää tavallisesti laumassa. Ensimmäinen rotumääritelmä kirjoitettiin vuonna 1886.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Billy (dog)