Picardienpaimenkoira

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Picardienpaimenkoira
Owczarek pikardyjski 63.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa Ranskan lippu Ranska
Määrä Suomessa rekisteröity 92[1]
Rodun syntyaika tuntematon, ennen 1850
Alkuperäinen käyttö paimenkoira
Nykyinen käyttö paimen- ja seurakoira
Elinikä 10–13 vuotta
Muita nimityksiä Picardi
FCI-luokitus ryhmä 1 jaos 1 #176
Ulkonäkö
Paino 25–35 kg
Säkäkorkeus urokset 60–65 cm
nartut 55–60 cm
Väritys fauve, fawn ja brindle sekä näiden eri sävyt

Picardienpaimenkoira on keskikokoinen paimenkoira. Se on yksi vanhimmista ranskalaisista koiraroduista. Osa uskoo sen olevan sukua briardille ja beauceronelle, osa belgian- tai hollanninpaimenkoiralle. Varmaa tietoa rodun alkuperästä ei kuitenkaan ole.

Picardienpaimenkoira esiintyi ensimmäistä kertaa koiranäyttelyissä 1860-luvun aikana, mutta sekarotuisen ulkonäkönsä takia picardien näyttelysuosio jäi vähäiseksi. Toisen maailmansodan aikana rotu katosi melkein täysin, mutta se saatiin elvytettyä kahden jäljellejääneen koirayksilön avulla. Picardienpaimenkoira on edelleen kotimaansa ulkopuolella melko harvinainen.

Picardienpaimenkoira on rotuna haastava, eikä sovi ensimmäiseksi koiraksi. Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus (johon niitä käytetään edelleen, etenkin kotimaassaan) on ollut lampaiden paimentaminen ja niiden suojeleminen pedoilta, jonka takia koirille on kehittynyt voimakas vartioimisvietti.

Picardienpaimenkoiran kouluttaminen on usein vaikeaa. Koira on energinen, älykäs, itsenäinen ja useimmiten hyvin vietikäs. Rodulla on Suomessa palveluskoiraoikeudet, mutta picardien verrattain haasteellisen luonteen takia niitä ei yleensä kisakentillä näe.

Picardienpaimenkoiralla esiintyy monia paimenkoiraroduille tyypillisiä perinnöllisiä sairauksia, kuten lonkkavikaa ja joitain silmäsairauksia. Rodussa on todettu myös huonoja kyynäriä sekä erilaisia autoimmuunisairauksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.