Grand griffon vendéen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grand griffon vendéen
Avaintiedot
Alkuperämaa  Ranska
Määrä Suomessa rekisteröity 19[1]
Alkuperäinen käyttö metsästys
Nykyinen käyttö metsästys
Muita nimityksiä Grosser Griffon Vendeen, gran grifón vendeano, vendeeni suur grifoon
FCI-luokitus ryhmä 6 Ajavat ja jäljestävät koirat
alaryhmä 1.1 Suuret ajavat koirat
#282
Ulkonäkö
Paino 30-35 kg
Säkäkorkeus uros 62-68 cm
narttu 60-65 cm
Väritys keltainen mustin karvankärjin, valko-musta, valko-punainen, valko-keltainen, black & tan tai tricolour
Maalaus: Grand griffon vendéen.

Grand griffon vendéen eli iso vendéengriffoni on ranskalainen koirarotu. Se on ranskalaisista griffoneista kaikkein suurin.lähde?

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grand griffon vendéen on ensivaikutelmaltaan hienostunut, tasapainoinen ja vahva olematta raskas. Kirsu on joko musta tai valko-oransseilla yksilöillä mahdollisesti ruskea. Korvat ovat riippuvat, kapeat ja ohuet, kärjistään pitkän soikion muotoiset. Raajat ovat pitkät, lihaksikkaat ja voimakkaat. Karvapeite on pitkähkö ja karhea. Sallitut väritykset ovat keltainen mustin karvankärjin, valko-musta, valko-punainen, valko-keltainen, black & tan ja kolmivärinen (tricolour). Perinteisesti väritykset on tunnettu nimillä jäniksenväri, sudenväri, mäyränväri ja villisian väri. Urosten säkäkorkeus on 62–68 cm ja narttujen 60–65 cm - molemmilla sukupuolilla sallitaan 1 cm vaihtelu suuntaan tai toiseen.[2] Paino on 30-35 kg.lähde?

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kantarotu isovendéenajokoira.

Grand griffon vendéenin uskotaan polveutuvan southern houndista ja karkeakarvaisista italialaisista ajokoirista.[3] Nykyisen rodun esi-isät tunnettiin 1500-luvun Ranskassa nimellä greffier[2][3], joka merkitsi hovin virkailijaa, mutta vääntyi sittemmin muotoon griffon[3]. Myös valkoinenajokoira oli yksi rodun esi-isistä[2][3]. Koska greffiereiden taustalla vaikutti griffon fauve de bretagne, vaikutti tämä sitä kautta myös grand griffon vendéenin perimään. Lisäksi jalostukseen vaikuttaneina rotuina mainitaan karkeakarvaiset bresseläiset ajokoirat ja chien-gris. Alkuperäinen paikallinen rotu oli lyhytkarvainen isovendéenajokoira (grand vendéen), josta nykyinen karkeakarvainen grand griffon vendéen sittemmin kehittyi.[2]

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grand griffon vendéen on keskitason koulutettava. Nartut oppivat jostakin syystä hieman helpommin kuin urokset. Turkinhoito on myös keskitasoa. Karva on harjattava säännöllisesti takkuuntumisen ja väkevän "koiranhajun" vuoksi.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 4.9.2016)
  2. a b c d Rotumääritelmä: Grand Griffon Vendeen. Suomen Kennelliitto, 12.11.2013. Haettu 3.1.2021.
  3. a b c d Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 81. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.