Ranskanpodenco

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ranskanpodenco
Charnaigre.JPG
Avaintiedot
Alkuperämaa  Ranska
Määrä kuollut sukupuuttoon
Rodun syntyaika vanha
Alkuperäinen käyttö villikaniinin metsästys
Nykyinen käyttö kuollut sukupuuttoon
Elinikä 10-12 vuotta
Muita nimityksiä Charnego, Charnigou, Charnaigre, Charnègre, Charnigue, Charniguehund, Fransk Podenco
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Säkäkorkeus uros korkeintaan 70 cm, narttu korkeintaan 65 cm

Ranskanpodenco (provensaaliksi Charnego tai Charnigou)[1] on sukupuuttoon kuollut ranskalainen koirarotu. Ranskankieliset nimitykset ovat charnaigre, charnègre ja charnique.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urosten säkäkorkeus ei mennyt yli 70 cm eikä narttujen yli 65 cm.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskalainen podenco nimeltä Piston 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta.

Ranskanpodenco oli kotoisin Provencen, Languedocin ja Roussillonin alueilta. Jotkut arvelevat sen "polveutuneen vinttikoiran ja griffon-tyyppisen ajokoiran välisestä risteytyksestä, joista jälkimmäiseltä se olisi perinyt riippuvat korvat. Samankaltaiset yhdistelmät Espanjassa ja Portugalissa ovat erittäin hyviä metsästämään viljelemättömillä ja ryteiköiden peittämillä tasangoilla: ne eivät juokse vaan loikkivat."[2]

Toinen, uskottavampi teoria on että rotu kuului samaan tyyppiin sisilialaisen cirneco dell'etnan tai Baleaarien ibizanpodencon kanssa ja olisi täten polveutunut muinaisesta faaraoiden aikaisesta egyptinmetsästyskoirasta. Useat mosaiikit todistavat että muinaiset roomalaiset käyttivät sitä metsästykseen. Se saattoi kulkeutua Provenceen Maghrebista saraseenien mukana heidän miehityksensä aikaan.

Ranskanpodencoa käytettiin 19. vuosisadan loppuun asti villikaniinin metsästykseen. Kivääriä ei edes tarvittu, sillä koira paitsi karkotti saaliin liikkeelle ja ajoi sitä takaa, otti sen myös kiinni. Salametsästäjät käyttivät sitä paljon. Aix-en-Provencen oikeustalon päätöksestä ja kassaatioistuimen vahvistuksesta sillä metsästäminen kiellettiin vuonna 1844.[3] Tämän vuoksi sen kasvattaminen lopetettiin, minkä jälkeen se katosi vähitellen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Le nouveau dictionnaire provençal-français. Étienne Garcin, 1903
  2. Dictionnaire d'histoire naturelle, appliquée aux arts, Principalement à l'Agriculture et à l'Economie rurale et domestique : par une société de naturalistes et d'agriculteurs: Avec des figures tirées des trois Règnes de la Nature. Tome V: de l'imprimerie de Crapelet. A Paris, Chez Deterville, Libraire, rue du Battoir. 1803
  3. Samat, J.-B. Les Chiens, le Gibier et ses Ennemis. Saint-Etienne, 1907.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: fr:Charnaigre