Andalusianpodenco

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Andalusianpodenco
Podenco chico resized.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Espanja
Määrä Suomessa muutama yksilö
Rodun syntyaika ikivanha
Alkuperäinen käyttö metsästys
Nykyinen käyttö metsästys, seurakoira
Muita nimityksiä podenco andaluz, podenco alicante, podenco ibérico (vanhahtava)[1], podenco español (vanhahtava)[1], podenco malagueño, podenco andaluz malague, podenco ibérico andaluz malagueño[1], campanero[1]
FCI-luokitus ei
RSCE: ryhmä 5 Pystykorvat ja alkukantaiset tyypit, alajaos 7 Alkukantaiset metsästyskoirat, #401
Ulkonäkö
Paino iso 21-33 kg (ihanne 27 kg), keskikokoinen 10-22 kg (ihanne 16 kg), pieni 5-11 kg (ihanne 8 kg)
Säkäkorkeus pieni: uros 35-42 cm, narttu 32-41 cm
keskikokoinen: uros 43-53 cm, narttu 42-52 cm
iso: uros 54-64 cm, narttu 53-61 cm
Väritys punainen, kanelinruskea ja valkoinen

Andalusianpodenco on alkukantainen eteläespanjalainen metsästyskoira, josta on olemassa muutama erillinen paikallisvariaatio kuten alicantenpodenco eli podenco alicante, malaganpodenco eli podenco malagueño ja alkuperäinen tyyppi rondanpodenco eli podenco rondeño[1]. Suomeen on tuotu joitain yksilöitä, mutta se ei ole FCI:n eikä Suomen Kennelliiton hyväksymä rotu. Ainoastaan Espanjan kennelliitto Real Sociedad Canina de España on tunnustanut sen.

Suomeen on tuotu lukuisia rodun edustajia niin sanottuina rescuekoirina. Rotu on hyvin yleinen Espanjassa, jossa myös koirien hylkääminen on yleistä ja ne päätyvät koiratarhoihin löytökoirina tai omistajat itsekin vievät niitä sinne. Podencoja käytetään Espanjassa pienriistan metsästykseen, ja niiden pitoon liittyy vakavia eläinoikeuskysymyksiä. Metsästyskauden lopussa useimmat koirat hylätään tai tapetaan, usein julmilla tavoilla, kuten hirttämällä, poltetaan elävältä, hukutetaan ja hakataan.

Sekarotuinen andalusianpodenco.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malagalainen andalusianpodenco.

Andalusianpodenco on rungoltaan solakka ja hieman vinttikoiramainen. Kokoluokkia on kolme: pieni (uros 35-42 cm, narttu 32-41 cm), keskikokoinen (uros 43-53 cm, narttu 42-52 cm) ja iso (uros 54-64 cm, narttu 53-61 cm). Pieni painaa 5-11 kg (ihanne 8 kg), keskikokoinen 10-22 kg (ihanne 16 kg) ja iso 21-33 kg (ihanne 27 kg).[2] Myös karvamuunnoksia on kolme: lyhyt-, karkea- ja pitkäkarvainen. Väri on joko punainen, valkoinen tai kanelinruskea. Valkoisilla voi olla punaisia tai kanelinruskeita merkkejä.

Malagueño[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malagalainen rotutyyppi poikkeaa hieman tavallisemmasta alicantelaisesta tyypistä niin kooltaan kuin muodoltaankin: siitä ei ole olemassa kuin yksi kokomuunnos, keskikokoinen, minkä vuoksi se soveltuu lähinnä ainoastaan kaniinin metsästykseen. Vaikka RSCE:n mukaan sekä malagueño että rondeño edustavat samaa andalusianpodenco-rotua siinä missä alicante-tyyppikin, Malagan rannikolla paikalliset pitävät sitä puhtaasti omana, erillisenä malagalaisena rotunaan. Geeneettisen monimuotoisuuden kannalta on tietenkin hyvä pitää kaikkien kolmen andalusialaisen muunnoksen geenipoolit yhtenäisenä, sillä mitä enemmän eri paikallispopulaatioita eristetään geneettisesti toisistaan, sen sisäsiittoisempia niistä tulee.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi pientä punaista andalusianpodencoa Jerez de la Fronterassa järjestetyssä koiranäyttelyssä.

Andalusianpodenco on uskollinen ja oppivainen. Se on kuitenkin riistaviettinen, joten se ei välttämättä sovellu pelkäksi seurakoiraksi.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andalusianpodenco on yksi vanhimmista roduista. Se on luultavasti kulkeutunut Cadiziin foinikialaisten mukana ja sieltä edelleen Espanjan muihin osiin. Se tunnettiin vielä pari vuosikymmentä sitten yleisesti nimellä iberianpodenco tai espanjanpodenco, mikä johtuu todennäköisesti siitä, että se on ainoa hieman tunnetumpi podenco-rotu joka on kotoisin manner-Espanjasta. Vuonna 1992 Espanjan Kennelliitto kuitenkin viimein hyväksyi sen nykyisellä nimellä, mikä auttaa välttämään mahdollisia sekaannuksia ibizanpodencoon. Andalusiasta on kotoisin myös eräs matalaraajaisempi podenco, maneto, jolle se on todennäköisesti hyvin läheistä sukua mutta jonka RSCE on tunnustanut virallisesti täysin erilliseksi roduksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Adlercreutz, Carl-Johan: Koirarotujen maailma

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Andalusianpodenco.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: no:Podenco andaluz