Espanjanvinttikoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Espanjanvinttikoira
Avaintiedot
Alkuperämaa  Espanja
Määrä Suomessa rekisteröity 102[1]
Alkuperäinen käyttö jäniksen metsästys
Nykyinen käyttö seura- ja metsästyskoira
Muita nimityksiä galgolähde?, Spanish Greyhound, levrier espagnol, Spanischer Windhund, hispaania hurt
FCI-luokitus ryhmä 10 Vinttikoirat
alaryhmä 3 Lyhytkarvaiset
#285
Ulkonäkö
Säkäkorkeus uros 62–75 cm, narttu 60–70 cm
Väritys kaikki värit sallitaan

Espanjanvinttikoira (esp. galgo español) on Espanjasta entisen Kastilian kuningaskunnan eli nykyisten Kastilia ja Leónin ja Kastilia- La Manchan maakunnista kotoisin oleva koirarotu. Se kuuluu FCI:n roturyhmään 10.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjanvinttikoira on luonteeltaan epäluuloinen, mikä johtuu rodun alkukantaisuudesta. Se tarvitsee aikaa uusien asioiden hyväksymiseen, mutta se kiintyy perheeseensä hyvin voimakkaasti. Vieraita kohtaan se on varautunut, mutta ei aggressiivinen. Arvokas ja pidättyväinen, kotioloissa paljon nukkuva, mukavuutta ja sohvan pehmeyttä arvostava koira joka osoittautuu kuitenkin metsästystilanteissa erittäin energiseksi ja eloisaksi.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjanvinttikoiran sanotaan kehittyneen kelttienvinttikoirasta ja arabialaisista sloughi-tyyppisistä vinttikoirista. Lisäksi sen mainitaan polveutuvan faaraokoiran kanssa samasta kantarodusta.[2] Espanjalainen koiraharrastaja Carlos Salas Melero uskoo, että kantarotuina olivat gallialainen vinttikoira ja maurien maahan tuoma arabialainen sloughi.[3] Suomeen rotu saapui vasta 1990-luvulla.

Rotua käytetään Espanjassa edelleen jäniksenmetsästyksessä. Espanjanvinttikoirien pitoon liittyy vakavia eläinoikeuskysymyksiä, sillä metsästyskauden lopussa useimmat koirat hylätään tai tapetaan, usein julmilla tavoilla kuten hirttämällä. Huonosti metsästäneet koirat hirtetään vanhan tavan mukaan matalammalle, jotta kuolema on hitaampi. Koiria poltetaan elävältä, hukutetaan ja hakataan. Arvoiden mukaan Espanjassa tapetaan ja hylätään kymmeniä tuhansia galgoja vuosittain. [4]

Suomessa on useita Espanjasta adoptoituja galgoja joita ei ole merkitty Kennelliiton rekisteriin. Useat vapaaehtoisvoimin ja lahjoitusvaroin toimivat yhdistykset toimivat galgojen tilanteen parantamiseksi Espanjassa niin paikallisestikin kuin etsimällä galgoille adoptiokoteja. Galgoja adoptoidaan Suomen lisäksi useisiin Euroopan maihin ja Yhdysvaltoihin.

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimitys galgo juontaa juurensa latinalaisesta sanasta gallicus, joka viittaa Galliaan tai Ranskaan.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 22.4.2024)
  2. Gondrexon, A. & Browne, I. Maailman koiraopas: s. 178. Weilin+Göös, Helsinki: 1974. ISBN951-35-1120-0.
  3. a b Hancock, David. Sighthounds - Their Form, Their Function and Their Future, s. 144. The Crowood Press: Ramsbury, Marlborough, Wiltshire, 2012. ISBN 978-1-84797-392-4.
  4. Spain under fire for hanging dogs BBC 29.4.2002

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Espanjanvinttikoira.
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.