Fuerteventuranpaimenkoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fuerteventuranpaimenkoira
Avaintiedot
Alkuperämaa Kanariansaaret Kanariansaaret,  Espanja
Määrä Suomessa ei yhtään, Kanariansaarilla 500 (2007)[1]
Rodun syntyaika 1400-luku
Alkuperäinen käyttö vuohien paimennus, vahtikoira
Nykyinen käyttö paimen-, vahti- ja seurakoira
Muita nimityksiä Majorero, Perro Majorero, Bardino Majorero, Majorero Canario, Perro de Ganado Majorero, Bardino
FCI-luokitus ei
RSCE: 1 Lammas- ja karjakoirat
alaryhmä 1 Lammaskoirat
#402
Ulkonäkö
Paino uros 30–45 kg, narttu 25–35 kg
Säkäkorkeus uros 57–63 cm, narttu 55–61 cm
Väritys brindle eri sävyissään

Fuerteventuranpaimenkoira (Majorero) on espanjalainen koirarotu, joka on Espanjan Kennelliiton hyväksymä. Se on myös Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestön Domestic Animal Diversity Information System -tietokantaan virallisesti kuuluva rotu. [1]

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fuerteventuranpaimenkoira muistuttaa ulkonäöltään melko paljon castro laboreironkoiraa. Se on keskikokoinen, vankkarakenteinen koira. Sillä sallitaan takaraajoissa kaksoiskannukset. Sen karvapeite on lyhyt ja sileä. Väritys on brindle, usein erittäin tummasävyinen: pohjaväri on sysimusta ja siinä on vaalean beiget tai harmaat raidat. Karvapeite voi näyttää jopa hieman vihertävältä, ja tätä sävyä kutsutaan nimellä verdino. Urosten säkäkorkeus on 57–63 cm ja paino 30–45 kg, nartuilla vastaavat mitat ovat 55–61 cm ja 25–35 kg. 2 cm poikkeama kumpaan tahansa suuntaan sallitaan molemmilla sukupuolilla.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fuerteventuranpaimenkoira-narttu

Fuerteventuranpaimenkoira on tyyni, valpas ja tasapainoinen. Paimenkoirana sillä on hyvin vähäinen metsästysvietti, ja se tulee hyvin toimeen muiden lemmikki- ja kotieläinten kanssa. Se ei ole suositeltava rotu kokemattomalle omistajalle ja vaatii oikeanlaisen koulutuksen. Sitä käytetään kotimaassaan paimen-, seura-, perhe- ja vahtikoirana.

Kirjailija ja historioitsija José Viera y Clavijo kuvailee rotua seuraavasti:

„... hoikan ulkomuotonsa, eloisuutensa, rohkeutensa ja nopeutensa lisäksi sillä on hieno ja harvinaislaatuinen tunneherkkyys, joka auttaa sitä kommunikoimaan ihmisten kanssa. Se ymmärtää ihmisen arvon, taistelee hänen puolestaan, tottelee ja auttaa häntä, puolustaa ja rakastaa häntä... ja tietää tarkalleen miten voi ansaita omistajansa rakkauden.“

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fuerteventuranpaimenkoira on hyvin vanha rotu.lähde? Nimellä bardino majorero tunnettu muinainen kanarialainen rotu kuoli alkuperäisessä olomuodossaan sukupuuttoon 1800-luvulla bulldoggien ja mastiffien saavuttua saarille ja risteydyttyä paikallisten koirien kanssa.[2]

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimitys majorero tarkoittaa sananmukaisesti "fuerteventuralainen". Sen vaihtoehtoinen nimitys perro de ganado majorero vastaavasti tarkoittaa "fuerteventuralainen karjakoira" tai oikeammin alkuperäisen käyttötarkoituksen huomioon ottaen "vuohipaimenkoira".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Domestic Animal Diversity Information System. FAO. Haettu 19.11.2012
  2. Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 699. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fuerteventuranpaimenkoira.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Majorero Canario