Aragonianpaimenkoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aragonianpaimenkoira
Can de chira.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Espanja
Määrä lähes sukupuuttoon kuollut
Rodun syntyaika 1800-luvun loppu
Alkuperäinen käyttö lammaspaimen
Nykyinen käyttö paimen- ja seurakoira
Muita nimityksiä Can de Chira Aragonés, Perro Pastor Altoaragonés, Yläaragonianpaimenkoira
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Paino uros 16–20 kg, narttu 12–16 kg
Säkäkorkeus uros 42–47 cm, narttu 38–43 cm
Väritys musta harmain, punaruskein tai valkoisin merkein

Aragonianpaimenkoira (aragoniksi Can de Chira Aragonés, espanjaksi Perro Pastor Altoaragones) on espanjalainen koirarotu. Se on lähes sukupuuttoon kuollut ja sitä ollaan paraikaa elvyttämässä.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aragonianpaimenkoira.
Aragonianpaimenkoira.

Aragonianpaimenkoira on keskikokoinen, hyväluustoinen, ketterä koira jolla on eloisa ja älykäs katse. Sen pää on pieni ja kiilamainen pää, runko neliömäinen, selkä suora ja liikkeet sujuvat.

Pää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pieni suhteessa runkoon, susimainen ja kiilamainen. Kallo tasainen ja kuono suora. Kallo ja kuono eivät kumpikaan leveitä. Kuonon ja kallon välinen suhde enemmän tai vähemmän tasapainoinen (4:5). Korvat keskitasolle kiinnittyneet, litteät ja levossa sivulla mutta toiminnan aikana eteenpäin suuntautuneet. Ne ulottuvat enemmän tai vähemmän silmien ulkokulmien tasolle. Silmät erittäin eloisat, tummat ja hieman mantelinmuotoiset. Hampaat valkoiset ja terveet, täydellinen leikkaava purenta. Otsapenger kohtalaisen selkeä.

Niska[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voimakas ja suora ilman kaulanahkaa.

Runko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melko neliömäinen. Selkä suora. Vatsalinja kohtalaisen ylös vetäytynyt. Kylkiluut suuret ja ovaalinmuotoisetm.

Häntä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuri. Luonnollisena keskipitkä, mutta saatetaan typistää jolloin lyhyt. Nousee sapelin muotoon koiran ollessa aktiivinen.

Raajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voimakkaat, hyväluustoiset. Varpaat pyöreät, kynnet mustat. Takaraajoissa kaksois- ja eturaajoissa joko yksöis- tai kaksoiskannukset.

Karvapeite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskipitkä, alavatsassa, raajoissa ja niskassa pidempää ja päässä ja rungossa lyhyempää. Musta pohjaväri, jossa puhtaanharmaat tai jopa valkoiset merkit päässä, kuonossa, rintakehässä ja raajojen sisäsivuilla. Kaksi selvästi erottuvaa pyöreää merkkiä (harmaat tai valkoiset) silmien yläpuolella ovat tyypilliset.

Koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urosten säkäkorkeus on 42–47 cm ja narttujen 38–43 cm. Urokset painavat 16–20 kg ja nartut 12–16 kg.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rodulla on hyvä luonne: se on omistajalleen uskollinen ja nöyrä. Se on tottelevainen, kuuliainen ja hyvä työkoira, joka osoittaa suurta kiinnostusta karjaa kohtaan jo muutaman viikon iässä. Älykkyytensä ja uskollisuutensa vuoksi se on myös suosittu seurakoira.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha kuva aragonianpaimenkoirasta (oikeanpuoleinen koira).

Aragonianpaimenkoira on kotoisin Aragoniasta. 19. vuosisadan lopusta lähtien Pyreneillä on käytetty paimenkoiria karjan ohjaamiseen. Jotkin näistä koirista vastasivat nykyistä rotua, mikä käy ilmi ensimmäisistä 20. vuosisadan valokuvista. Can de chira tarkoittaa aragonissa sananmukaisesti kääntyvä koira tai karjaa ajava koira.

Nykyisin rotua arvostetaan paljon karjan, kuten lampaiden, paimentajana. Pyreneitten karjankasvattajien mukaan se on ollut jo vuosikymmeniä saman kaltainen, mutta nykyään se on hyvin harvinainen.

Aragonianpaimenkoira on erittäin kriittisessä tilanteessa, sillä tasokkaammat yksilöt ovat jo vanhoja ja kanta on hajaantunut, mikä tekee sen puhdasrotuisuuden säilyttämisestä hankalaa. Tällä hetkellä sitä yritetään elvyttää.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: es:Can de chira