Mallorcanrottaterrieri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mallorcanrottaterrieri
Avaintiedot
Alkuperämaa  Baleaarit,  Espanja
Määrä Suomessa 1
Baleaareilla 363
Rodun syntyaika 1900-luvun alku
Alkuperäinen käyttö rottien hävittäminen, pienriistan metsästys
Nykyinen käyttö metsästys-, rotta-, vahti- ja seurakoira
Muita nimityksiä Ca Rater Mallorquí, Ratonero Mallorquín, Eriçoner
FCI-luokitus ei,
VDH ryhmä 2, alajaos 1.1 Pinserit
Ulkonäkö
Paino 3–5 kg
Säkäkorkeus uros 34 cm, narttu 31 cm
Väritys black & tan, ruskea & tan tai tricolor (ruskea tai musta)

Mallorcanrottaterrieri (mallorquiniksi Ca Rater Mallorquí, espanjaksi Ratonero Mallorquín) on espanjalainen koirarotu. Se on Baleaarien Maatalous-, Kalastus- ja Elintarvikeministeriön (Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, MAPA) virallisesti tunnustama rotu. Vuonna 2007 Baleaarien populaation koko oli 363 yksilöä.[1] Lisäksi suurista kansallisista kenneljärjestöistä sen on tunnustanut Saksan Kennelliitto (VDH).[2]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mallorcanrottaterrieri on kääpiöterrieri, jonka paino ei saa olla yli 5 kg (urosten keskiarvo 4,25 kg ja narttujen 3,5 kg). Urosten keskimääräinen säkäkorkeus on 34 cm ja narttujen 31 cm.[1] Pää on suhteessa runkoon ja kapenee kuonoa kohden. Kirsu on musta, silmät pyöreät ja meripihkan väriset, huulet ohuet ja korvat pystyt. Niska on vankka ja saman pituinen pään kanssa.

Runko on uroksilla neliömäinen ja nartuilla pitkänomaisempi. Kylkiluut ovat kaareutuneet. Häntä typistetään rungon tasolle tai voi olla nikaman muodossa, mutta joskus pennut syntyvät hännättöminä. Raajat ovat lihaksikkaat ja voimakkaat, erityisesti takaraajat. Käpälät ovat hienot kuin jäniksen käpälät. Iho on hieno ja rungonmyötäinen eikä siinä ole ryppyjä eikä roikkuvaa nahkaa. Karvapeite on lyhyt ja sileä.

Värivaihtoehtoja on kolme:

  • 1) Black & tan – yleisin väritys, käytännössä musta tulenpunaisin merkein
  • 2) Ruskea & tan – ruskea tulenpunaisin merkein, silmät vaaleamman meripihkan väriset kuin black & tanissa
  • 3) Tricolor – a) musta-valkoinen tulenvärisin merkein b) ruskea-valkoinen tulenvärisin merkein

Tulenpunaiset merkit sijoittuvat kuonoon, poskiin, rintakehään, raajoihin, silmien ylle ja korvien sisäsivuille. Punaisen sävy voi vaihdella ollen vaaleampi pään merkeissä. Kaikissa vaihtoehdoissa päävärin seassa on enemmän tai vähemmän valkoista täplitystä. Valkoinen geeni on dominoiva, minkä vuoksi se tulee esiin kaikilla alueilla joissa on mustaa tai ruskeaa ja tulenpunaista. Tämän vuoksi kolmivärisellä ei ole mustat kynnet kuten black & tanilla, mutta tricolorin alamuunnoksesta riippuen ne ovat valkoiset ja joko mustat tai ruskeat.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on valpas, hermostunut ja älykäs sekä omistajaansa kohtaan rakastava.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mallorcanrottaterrieri on kotoisin Baleaareilta Mallorcan saarelta. Sen alkuperä ei ole täysin selvä, mutta sen sukulaisuus valencianrottaterrierin kanssa on hyvin todennäköinen maantieteellisen sijainnin ja historiallisten lähteiden perusteella. Erään teorian mukaan sen kantarotu olisi ollut englanninkääpiöterrieri.[2] 20. vuosisadan alussa valencialaisia muutti saarelle viljelemään riisiä. He käyttivät koiria jyrsijöiden hävittämiseen.

Maatiloilla rotua on käytetty paitsi rottien hävittämisessä, myös menestyksekkäästi kaniinin ja jäniksen metsästyksessä. Sitä myös kutsutaan nimellä eriçoner, sillä on hyvin mahdollista että siilit ja muut pieneläimet ovat olleet sen pääasiallista riistaa. Sen metsästystyyli kuitenkin poikkeaa muista jäniskoirista kuten ibizanpodencosta, koska se piilottelee pusikoissa ja liikkuu vähitellen jäniksen luo (mallorquinissa tätä kutsutaan nimellä buidar). Rodun hyvät metsästyskyvyt johtuvat sen pienestä rakenteesta ja lihaksikkaista raajoista, jotka mahdollistavat suuren ponnistusvoiman.

Mallorcanrottaterrieri on myös hyvä seurakoira. Menneisyytensä vuoksi sitä pidetään talleilla rottakoirana, minkä lisäksi se on hyvä vahtikoira. Sekä Baleaarien että Espanjan hallitus tunnustivat sen virallisesti omaksi rodukseen vuonna 2002. Samana vuonna rekisteröitiin virallisesti myös Espanjan Mallorcanrottaterrieri-Yhdistys (Club del Ca Rater Mallorquí), vaikka se on ollut olemassa jo vuodesta 1990. Rotu on myös listattu Baleaarien alkuperäiskotieläinten joukkoon.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Domestic Animal Diversity Information System. Haettu 1.3.2013.
  2. a b Krämer, E.-M. (2009). Der grosse Kosmos Hundeführer, s. 45. Kosmos: Stuttgart.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: es:Ratonero Mallorquín