Navarranseisoja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Navarranseisoja
Avaintiedot
Alkuperämaa  Espanja
Määrä Suomessa ei yhtään
Rodun syntyaika 1100-luku
Alkuperäinen käyttö metsästyskoira
Nykyinen käyttö kanakoira
Muita nimityksiä pachón navarro, Perdiguero Navarro, Navarra Pointer[1], Navarro Pointer[1], Old Spanish Pointer[1], Spanish Pointer[1], Pachon de Vitoria[1], Bracco Navarro[1], Bracco Navarone[1], Bracco Carlos VIII[1], Perro de Punta Ibérico
FCI-luokitus ei
RSCE: 7 Kanakoirat
alaryhmä 1.1 Mannermaiset kanakoirat, seisojatyyppiset
Ulkonäkö
Paino 27–33 kg
Säkäkorkeus 48–57 cm
Väritys valkoinen maksanvärisin tai oranssein merkein

Navarranseisoja (esp. pachón navarro, baskiksi nafarroako patxoi) on espanjalainen metsästyskoira.

Rodulla on epätavallinen keskeltä kahtiajakautunut kirsu tai niin sanottu tuplakirsu. Tämän epätavallisen ominaisuuden uskotaan antavan koiralle erityisen herkän hajuaistin, mikä on tärkein syy sille että siitä jalostettiin metsästyskoira.

Nykyinen navarranseisoja on mannermaisten kanakoirien tyyppinen metsästyskoira, joka osoittaa riistan seisomalla. Sillä on lyhyt karvapeite, joka voi olla maksavalkoinen tai oranssivalkoinen ja joka on useimmiten pilkuttunut samaan tapaan kuin lyhytkarvaisella saksanseisojalla. Pää ja suuret laikut karvapeitteessä ovat yleensä yksivärisiä. Koiralla on leveä pää ja se on tukeva eläin, painaa 27–33 kg ja on säkäkorkeudeltaan 48–57 cm. Korvat ovat pitkät.

Navarranseisoja vuodelta 1890.

Navarranseisojaa pidetään monien eurooppalaisten lintukoirien kantarotuna.[1] Sen uskotaan polveutuneen 1100-luvulla talbot houndista ja muista ajokoirista.lähde? Desmond Morriksen mukaan se polveutuisi kuitenkin de monte-tyyppisestä sabueso españolista ja muinaisesta rodusta nimeltä pachon iberico ("iberianseisoja").[1] Sen uskotaan saavuttaneen huippusuosion Espanjan aateliston joukossa 1700- ja 1800-luvuilla ja se melkein kuoli sukupuuttoon Espanjan sisällissodan jälkeen. Muutama rodunharrastaja kiersi maata etsiäkseen jäljelle jääneitä yksilöitä ja elvytti jalostuskannan.

Kansainvälinen kennelliitto FCI ei ole vielä hyväksynyt navarranseisojaa viralliseksi roduksi.

Vaikutus muihin rotuihin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuplanenäinen andientiikerikoira, joka löydettiin Etelä-Amerikasta, polveutuu luultavasti espanjalaisten konkistadorien 1500-luvulla alueelle tuomista navarranseisojista.

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lainaus: - Navarranseisoja:

… noina verrattomina onnellisuuden päivinä se metsästi pachón-koira seuranaan

– Moral of Peralta, 1912

  1. a b c d e f g h i j Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1,000 Dog Breeds. Ebury Press, 2001. ISBN0-09-187091-7. Sivu 261.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Pachon Navarro