Araninpaimenkoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Araninpaimenkoira
Avaintiedot
Alkuperämaa  Katalonia,  Espanja
Määrä uhanalainen
Rodun syntyaika viimeistään 1600-1700-luku
Alkuperäinen käyttö karjan paimennus
Nykyinen käyttö paimenkoira
Muita nimityksiä Gos d'atura aranès, Can aranés tath bestiar, Pastor aranés
FCI-luokitus ei FCI-rotu
Ulkonäkö
Säkäkorkeus uros n. 58 cm (minimi 53 cm)
narttu n. 55 cm (minimi 50 cm)
Väritys fawn, kanelinpunainen tai harmaa

Araninpaimenkoira (katalaaniksi gos d'atura aranès, oksitaaniksi can aranés tath bestiar, espanjaksi pastor aranés) on hyvin harvinainen espanjalainen koirarotu.

Araninpaimenkoira muistuttaa kooltaan ja rakenteeltaan melko paljon katalonianpaimenkoiraa, mutta on kuitenkin tyypiltään epäyhtenäinen sillä paikalliset paimenet välittävät enemmän työskentelyominaisuuksista kuin ulkonäöstä.[1] Tunnusomaisimmat piirteet ovat kirkkaat silmät ja luonnontöpö häntä. Liikkuvaiset korvat ovat useimmiten riippuvat, mutta voivat toisinaan olla myös luonnostaan pystyt. Kirsu on riippukorvaisilla yksilöillä musta ja pystykorvaisilla ruskea. Karvapeite on hieman lyhyempi kuin katalonianpaimenkoiralla ja laadultaan joko laineikas tai kihara. Väritys vaihtelee, mutta on useimmiten vaalea (fawn), tummasävyinen kanelinpunainen tai harmaa. Raajoissa voi esiintyä pääväristä poikkeavat merkit, jotka eivät kuitenkaan saa olla valkoiset. Urokset ovat vähintään 53 cm (ihanne 58 cm) ja nartut vähintään 50 cm (ihanne 55 cm) korkeita.[1]

Luonne ja käyttäytyminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Araninpaimenkoira on älykäs ja eloisa. Sillä on erinomainen kyky ohjata ja vartioida lampaita. Se sopeutuu kaikenlaisiin ankariin ilmastoihin ja olosuhteisiin, ja sillä on erittäin hyvä kylmänsietokyky.

Rotu on kotoisin Val d’Aran-laaksosta Kataloniasta, jossa se on elänyt jo vuosisatojen ajan täysin eristyksissä muiden rotujen vaikutteilta[1]. Se polveutuu todennäköisesti pitkäkarvaisesta pyreneittenpaimenkoirasta. Aranilaisten maanviljelijöiden mukaan aiemmin oli olemassa myös lyhytkarvainen, pienikokoisempi muunnos, joka oli nykyistä rotua helpommin koulutettava.

  • Còts, P. Evolucion deth Bestiar e er Amontanhatge ena Val d'Aran pendent era Darrèra Decada. IBIX: Annals del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, 2000–2001. 247–278.
  • Parés i Casanova, Pere-Miquel; Francesch i Vidal, Amadeu; Jordana i Vidal, Jordi; Such i Martí, Xavier. Catalans de pèl i ploma. Races domèstiques autòctones de Catalunya. Lynx Edicions: Bellaterra, 2006. 60-61. ISBN 84-96553-02-7.
  1. a b c Gómez-Toldrà, S. (1991). Suuri koirakirja Vol 1: s. 177. Helsinki: Tammi.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: ca:Gos d'atura aranès