Can de Palleiro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Can de palleiro
Avaintiedot
Alkuperämaa Galicia Galicia,  Espanja
Määrä ei Suomessa
Rodun syntyaika hyvin vanha
Alkuperäinen käyttö paimenkoira
Nykyinen käyttö paimen- ja vahtikoira
Muita nimityksiä Perro Palleiro, Palleiro Shepherd Dog, Galician Palleiro Dog, Palleiro, Galician Cattle Dog, Can do Gando, Can das Vacas, Can da Casa, Can Lobo, Can Lobeiro, Pastor Celta, Celtic Shepherd
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Paino uros 30–38 kg, narttu 25–33 kg
Säkäkorkeus uros 59–65 cm, narttu 57–63 cm
Väritys musta, ruskea, hiekka, kaneli tai harmaan kirjava

Can de palleiro (can = koira, de= jostakin, jonkun, palleiro = olkivarasto) on koirarotu, joka muistuttaa ulkoisesti paljon saksanpaimenkoiraa, paitsi että siltä puuttuu schäferille ominainen jyrkästi laskeva selkälinja. Rotu on kotoisin Galician maakunnasta Luoteis-Espanjasta läheltä Portugalin rajaa.

Can de Palleiro
Can de Palleiron pääprofiili
Can de palleiron pentuja

Can de palleiro on keskikokoinen karjakoira. Se on tyypiltään maatiaismainen, vankkarunkoinen ja etäisesti susimainen. Profiili on suora, mittasuhteet tasapainoiset, rakenne voimakas, lihaksisto kestävä ja luusto leveä. Nartuilla on kevyempi ulkomuoto ja pitkänomaiset mittasuhteet. Voimakkaasta luustosta huolimatta liikkeet ovat nopeat.

Urosten säkäkorkeus on 59–65 cm ja narttujen 57–63 cm. Urokset painavat 30–38 kg ja nartut 25–33 kg. Karvapeite on tuuhea ja tiivis. Se on yleensä yksivärinen, mutta voi olla myös harmaan kirjava. Yksivärinen turkki voi olla a) ruskea: vaalea hiekansävy, kaneli, punaruskea tai tumma pähkinänruskea b) musta.

Tätä paimenkoiraa käytetään myös vahtimiseen, ja se on kuuluisa älykkyydestään ja rohkeudestaan. Se on voimakastahtoinen ja vieraita kohtaan varautunut, mutta omistajaansa kohtaan äärimmäisen uskollinen. Perheensä parissa se on herttainen ja tyyni, sillä se on tyypillisen karjakoiran tapaan tasapainoinen ja vakaa.

Rodun kantamuoto, indoeurooppalainen karjakoira, oli myös keskieurooppalaisten maalaiskoirien esi-isä. Pohjoiseurooppalaiset kansat toivat mukanaan koiria Iberian niemimaalle. Galicialaiset arvostavat can de palleiroa suuresti ja se tunnetaan heidän alueellaan hyvin kyseisellä nimellä. Se on sukua kantarotunsa kautta mm. saksanpaimenkoiralle, hollanninpaimenkoiralle, belgianpaimenkoiralle, picardienpaimenkoiralle ja castro laboreironkoiralle. Se on historiansa aikana risteytynyt usein saksanpaimenkoiran kanssa, mikä selittää hyvin samankaltaisen ulkomuodon.

Nykyisin rotu on rajallisen lukumääränsä vuoksi uhanalainen, ja sitä esiintyy lähinnä Pontevedran kunnista Agoladassa, Dozonissa, Lalinissa ja Rodeirossa, Ourensen kunnista Allarizissa, A Mercassa, Celanovassa, O Irixossa ja Xinzo de Limiassa, Lugon alueilta Os Ancaresissa sekä eri puolilta A Coruñaa. Oma paikallinen rotuyhdistys Club da Raza Can de Palleiro tekee kovasti töitä pyrkimyksenään säilyttää pieni kanta hengissä.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Can_de_Palleiro