Guicho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Guicho
Avaintiedot
Alkuperämaa Galicia Galicia,  Espanja
Määrä ei Suomessa
Rodun syntyaika ikivanha
Alkuperäinen käyttö metsästys
Nykyinen käyttö jäniksenmetsästys
Muita nimityksiä Can Guicho, Quisquelo, Coelleiro
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Paino uros 8–12 kg, narttu 6-10 kg
Säkäkorkeus uros 34-42 cm, narttu 30-38 cm
Väritys yksi-, kaksi- tai kolmivärinen

Guicho (can guicho) eli quisquelo on galicialainen jäniksen ajoon käytettävä metsästyskoira. Se ei ole FCI:n eikä Real Sociedad Canina de España:n hyväksymä, mutta sillä on Galician hallituksen antama paikallinen tunnustus alueen alkuperäisenä koirarotuna[1]. Sillä on myös oma rotuyhdistys Club de Raza do Can Guicho ou Quisquelo.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guicho on pieni koira, joka on tyypiltään kuin terrierin ja podencon välimuoto. Eniten se muistuttaa međimurjenkoiraa. Urosten säkäkorkeus on 34–42 cm ja paino 8–12 kg. Nartuilla samat mitat ovat 30–38 cm ja 6–10 kg. Karva on keskipitkää ja tiheää. Se voi olla joko yksi-, kaksi- tai kolmivärinen. Yksiväriset koirat ovat selvästi muita yleisempiä. Esimerkiksi juovikkaita ja harmahtavia yksilöitä esiintyy. Korvat liikkuvat herkästi eri suuntiin, mistä johtuu myös rodun toinen nimi coelleiro (coello = kaniini).

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guicho on hyvin eloisa[1], valpas[1], tarkkaavainen[1] ja rohkea. Se on myös vahva ja ketterä metsästäjänä sinnikäs ja väsymätön. Se on hyvin sopeutunut työskentelemään kotialueensa karuissa, piikkipensaiden peittämissä vuoristoissa, ja se hakee riistaa ensin hiljaa ja tuoreen jäljen löydettyään ilmoittaa siitä haukkumalla.[1]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on yksi Iberian vanhimmista ja polveutuu indoeurooppalaisista koirista. Keltit, germaanit ja norjalaiset viikingit[1] todennäköisesti toivat sen esi-isät mukanaan Espanjaan. Sen epäillään olevan sukua welsh corgi pembrokelle, welsh corgi cardiganille ja länsigöötanmaanpystykorvalle, vaikka se jalostettiinkin eri tarkoitukseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Krämer, E.-M. (2009). Der grosse Kosmos Hundeführer, s. 57. Kosmos: Stuttgart.