Pyreneittenmastiffi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyreneittenmastiffi
Mastif pirenejski 987.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Espanja
Määrä Suomessa rekisteröity 2 491[1]
Alkuperäinen käyttö lampaiden ja karjan vartiointi
Nykyinen käyttö seura- ja vartiokoira
Elinikä 7–9 vuotta
Muita nimityksiä pystiffi
FCI-luokitus ryhmä 2
#92
Ulkonäkö
Paino 50–70 kg, suurimmat jopa 100 kg
Säkäkorkeus ihannekorkeus: narttu yli 75 cm, uros yli 81 cm
Väritys valkoinen, jossa hyvin selvä maski (musta, harmaa, ruskea, beige) ja vartalossa voi olla maskinvärisiä laikkuja
Pyreneittenmastiffi

Pyreneittenmastiffi (esp. Mastín del Pirineos) on Espanjasta kotoisin oleva koirarotu. Rotua tuotiin Suomeen ensimmäisen kerran vuonna 1985. Nykyään pyreneittenmastiffeja on Suomessa rekisteröity noin 1500. Pyreneittenmastiffi kuuluu FCI:n roturyhmään 2.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyreneittenmastiffi on valtavan kokoinen: urosten säkäkorkeus on vähintään 77 cm ja narttujen 72 cm. Rotu on voimakas ja lihaksikas. Aikuisen koiran paino on noin 50–70 kg:sta ylöspäin. Rungoltaan se on hieman korkeuttaan pitempi, suorakaiteen muotoinen. Koiran pää on suuri ja voimakasrakenteinen. Pähkinänruskeat silmät ovat pienet ja mantelinmuotoiset. Silmistä pitäisi korostua koiran ylväs ja tarkkaavainen ilme. Tunkeilijoita kohtaan pyreneittenmastiffilla on todella kova ilme. Korvat ovat riippuvat ja kolmion muotoiset. Karvapeite on niin paksu ja tiheä, että koira kestää hyvin pakkasta. Väriltään pyreneittenmastiffi on valkoinen harmain, mustin tai ruskein laikuin. Tummempi maski on rotumääritelmän mukaan pakollinen.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historiansa vuoksi pyreineittenmastiffilla on voimakas puolustus- ja vartiointivietti. Se on myös hyväntahtoinen, älykäs, säyseä, hyvä lapsiperheen koira ja helposti oppiva. Se on vieraita kohtaan peloton, kova ja perääntymätön. Se on ystävällinen toisille koirille, mutta tuntee omat voimansa. Joutuessaan tappeluun pyreneittenmastiffi on taitava ja osoittaa perineensä vuosisatojen takaiset käyttäymismallit taistelussa susia vastaan. Omistajiaan kohtaan se on uskollinen mutta ei ole miellyttämishaluinen, mikä on huomioitava koulutuksessa. Rotu on vaativa eikä sovellu ensimmäiseksi koiraksi. Vartiointivaisto ei enää ole niin voimakas mutta yksilöllinen. Osa koirista on edelleen todella vartiointiviettisiä.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyreneittenmastiffi on todennäköisesti polveutunut molossityyppisistä koirista, joita merenkulkijat ja foinikialaiset kauppiaat toivat Espanjaan yli 2 000 vuotta sitten. Se on sukua espanjanmastiffille ja pyreneittenkoiralle. Pyreneittenmastiffin alkuperäinen tehtävä oli vartioida omistajan karjalaumaa varkailta ja petoeläimiltä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 11.8.2016)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pyreneittenmastiffi.