Pyreneittenkoira

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyreneittenkoira
Pyreneittenkoira.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa Ranskan lippu Ranska
Määrä Suomessa rekisteröity 1 964[1]
Alkuperäinen käyttö lampaiden vartiointi
Nykyinen käyttö seura- ja vahtikoira
Muita nimityksiä pyrre
FCI-luokitus ryhmä 2
#137
Ulkonäkö
Paino uros 60 kg, narttu 45 kg
Säkäkorkeus uros 70-80 cm, narttu 65-75 cm
Väritys valkoinen, mutta harmaita, vaaleankeltaisia tai oransseja merkkejä voi olla

Pyreneittenkoira (ransk. chien de montagne des Pyrénées) on koirarotu, joka on kotoisin Ranskasta, Pyreneitten vuoristosta. Se kuuluu FCI:n roturyhmään 2.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyreneittenkoira on suuri, vaikuttava ja vahva koirarotu. Se on hieman korkeuttaan pitempi. Silmät ovat pienet ja mantelinmuotoiset - väriltään meripihkan ruskeat. Ilmeen tulisi olla älykäs ja katseen lempeä sekä hieman uneksiva. Pyreneittenkoiran kaula on hyvin vahva, mutta melko lyhyt. Turkki on hyvin paksu ja karva on muuten melko pitkää ja taipuisaa. Se on myös itsestään puhdistuva eikä vaadi paljoa pesua. Harjaus ja lumessa kieriminen monesti riittävät puhdistamaan turkin pikkuliasta. Häntä on tuuhea ja sen kärjessä on mieluiten J:n muotoinen koukku. Väri on valkoinen, jossa voi mahdollisesti olla suden- tai mäyränharmaita, vaaleankeltaisia tai oransseja merkkejä esimerkiksi päässä ja hännän tyvessä.

Great Pyrenees Tavish.jpg

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyreneittenkoiran pääasiallinen käyttötarkoitus on ollut karjalaumojen vahtiminen susia ja karhuja vastaan. Nykyään sitä pidetään yleensä vain seurakoirana ja pihan vahtina. Suuren kokonsa ja itsenäisen luonteensa vuoksi rotu on vaativa kouluttaa. Vahtivietti ilmenee voimakkaana ja pyreneittenkoira voikin olla varautunut vieraita kohtaan. Omistajilleen rotu on ystävällinen ja uskollinen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyreneittenkoira on hyvin vanha koirarotu: se tunnettiin jo keskiajalla. Keskiajalla niiden tehtävänä oli vahtia linnoja. Pyreneittenkoirasta tuli suosittu esimerkiksi Ludvig XIV:n hovissa. Rotu polveutuu mahdollisesti tiibetinmastiffista, joita kulkeutui paimentolaisten matkassa Venäjän kautta Eurooppaan.-

Rotu populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyreneittenkoira ”Belle” tuli tunnetuksi 1960-luvulla Suomessakin esitetystä ranskalaisesta televisiosarjasta Belle ja Sebastian. Samanrotuinen koira esiintyy myös tarinasta 2010-luvulla tehdyssä samannimisessä näytelmäelokuvassa (2013).[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ulla Kokko: Koirien pikkujättiläinen. WSOY 2004.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 11.8.2016)
  2. Belle ja Sebastian on vanhanaikaisuudessaan viehättävä lastenelokuva, Helsingin Sanomien Nyt-liite 19.3.2015. Viitattu 28.10.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]