Espanjanmastiffi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Espanjanmastiffi
Avaintiedot
Alkuperämaa  Espanja
Määrä Suomessa rekisteröity 517[1]
Alkuperäinen käyttö laumanvartija
Nykyinen käyttö seura- ja vahtikoira
Elinikä 10–12[2]
Muita nimityksiä mastín español[3], Spanish Mastiff[3], mâtin espagnol[3], Spanischer Mastiff[3], mastino spagnolo, hispaania mastif
FCI-luokitus ryhmä 2 Pinserin ja snautserin tyyppiset, molossikoirat ja sveitsinpaimenkoirat
alaryhmä 2.2 Vuoristotyyppiset molossikoirat
#91
Ulkonäkö
Paino 60–100 kg
Säkäkorkeus uros väh. 77 cm
narttu väh. 72 cm
Väritys yksivärinen, esim. keltainen, leijonanvärinen, punainen, musta, suden- tai hirvenvärinen
myös väriyhdistelmät, kuten tiikerijuovainen, valkoinen mustin laikuin ja yksivärinen, jolla on valkoinen juova rinnassa sallitaan

Espanjanmastiffi (esp. mastín español) on espanjalainen laumanvartijarotu. Sen käyttötarkoituksena on lampaiden suojeleminen susilta, mutta nykyisin myös vahti- ja seurakoirana toimiminen. Kotimaansa ulkopuolella rotu on melko harvinainen.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjanmastiffi on suurikokoinen, vahva, tiivisrakenteinen ja ketterä koira. Karvapeite on tiheä, paksu, keskipitkä ja sileä. Paksun turkkinsa ansiosta koira pystyy olemaan ulkona ympäri vuoden, mutta sillä on kuitenkin oltava mahdollisuus päästä suojaan. Rotu on vielä melko alkukantainen eli jalostukselta rotu on välttynyt. Espanjanmastiffilla tulee olla leukapussi, joka suojelee koiran kurkkua mahdolliselta hyökkäykseltä.

Espanjanmastiffeista toivotaan mieluiten yksivärisiä, esimerkiksi keltaisia, leijonanvärisiä, punaisia, mustia, suden- tai hirvenvärisiä, mutta myös tiikerijuovaisia tai valkoisia mustin laikuin. Uroksien säkäkorkeus vähintään 77 cm ja narttujen vähintään 72 cm.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjanmastiffi on erittäin rohkea ja kunnioitusta herättävä, mutta silti lempeä ja miellyttävä koira. Luonteeltaan espanjanmastiffi on varauksellinen ja se tutustuu itse vieraisiin, ei pakottamalla. Omaa isäntäväkeään se kuitenkin rakastaa yli kaiken ja on hyvin kiintynyt perheeseensä. Rotu ei ole luonteeltaan kovin aktiivinen, mutta toimintahalua kuitenkin löytyy. Espanjanmastiffi on lisäksi erinomainen vahtikoira ja soveltuu myös jäljestämiseen ja vetotehtäviin.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjanmastiffia on käytetty jo 1600-luvulla Mestan (karjankasvattajien yhteenliittymä 1600-luvulla) aikoina karjan, erityisesti lampaiden ajamiseen. Koiran tehtävä oli viedä lampaat laitumelle kesäksi ja tuoda ne takaisin talveksi. Laitumella ja laumaa kuljetettaessa espanjanmastiffi suojeli lampaita susilta ja muilta pedoilta. Rotua käytetään yhä edelleen laumojen kuljetuksiin alkuperäisen käyttötarkoituksen mukaisesti. Lisäksi sitä käytetään nykyisin myös vahtikoirana esimerkiksi maatilojen, ihmisten ja yleensä omaisuuden vartiointiin ja suojeluun.

Rotu on läheistä sukua pyreneittenmastiffille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet jalostustietojärjestelmä, luettu 11.8.2016
  2. Spanish Mastiff. American Kennel Club. Haettu 16.8.2021.
  3. a b c d Mastín Español. Fédération Cynologique Internationale. Haettu 16.8.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Espanjanmastiffi.