Rescuekoira

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rescuekoira on koira, joka on sijoitettu uuteen kotiin, kun se on esimerkiksi hylätty, pahoinpidelty tai muuten kaltoinkohdeltu entisen omistajan toimesta. Termiä käytetään myös koirista, jotka ovat syntyneet ja löytyneet kaduilta, otettu kiinni ja toimitettu uuteen kotiin tai löytöeläintarhalle. Koiria toimitetaan tarhoille myös esimerkiksi eron, asumistilanteen muutoksen, taloudellisten ongelmien tai omistajan vanhuuden vuoksi.

Rescuekoirat Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan löytöeläinten tuonnissa on vaarana eläintautien leviäminen Suomeen.[1]

Ulkomaisia rescuekoiria tuovat Suomeen yksityishenkilöt ja rescueyhdistykset. Yhdistykset tuovat koirista yli puolet.[2] Ne tuovat koiria Suomeen täydentämään ulkomailla tehtävää varsinaista rescue-työtään.

EU-alueelta koiria tuotaessa viranomaisvaatimuksista tärkeimmät ovat rabiesrokote, heisimatolääkitys ekinokokin torjumiseksi, tunnistusmerkintä ja kaupallisessa tuonnissa virkaeläinlääkärin tarkastus enintään 24 tuntia ennen matkaa sekä eläimen tietojen merkitseminen TRACES-tietokantaan.lähde?

Evira määrittää, että valvonnan vuoksi kaikkien pelastusyhdistysten, jotka tuovat koiria Suomeen, tulee rekisteröityä Eviraan Traces-järjestelmään kaupalliseksi maahantuojaksi.[2]

Rescue-koirien riskit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eviran ylitarkastajan Virva Vallen mukaan katukoirien tuonnin riskit ovat niin suuret, ettei niitä pitäisi tuoda Suomeen ollenkaan vaan tukea toimintaa kohdemaassa. Myös yhdistysten tuomilla koirilla paperit ovat yleisesti väärennettyjä. Venäjältä tuoduissa koirissa on papereiden todistuksista huolimatta rabiesepäilyjä, penikkatautia sekä antibiooteille vastustuskykyisiä ESBL-bakteereita, joita on lähes puolella Venäjältä tuoduilla koirilla. Virosta tuodaan koiria, joiden alkuperäksi on paljastunut Venäjä. Venäjän lisäksi myös Romianiassa ja Turkissa katukoirilla on hyvin paljon rabiesta.[2]

Vastatuodut rescuekoirat karkailevat helposti uudessa paikassa ja levittävät sairauksia.[2]

Rekisteröityneitä yhdistyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eviraan rekisteröityneitä yhdistyksiä, jotka ovat rekisteröityjä Suomeen ja sanovat tuovansa koirat Eviran määräysten mukaisesti ja kaupalliseksi tuojaksi rekisteröitynälähde?:

Maa Suomalainen yhdistys
Liettua Pet Rescue Finland ry
Bulgaria Kodittomat Bulgarian Koirat ry
Espanja Kodittomat Espanjan Koirat ry, Auringonkoirat ry
Kypros Kyproskoirat ry
Romania ja Viro Rescueyhdistys Kulkurit ry
Romania Kodittomien Koirien Ystävät ry
Venäjä Elämä koirille ry, Venäjän Katukoirat ry
Viipuri Viipurin Koirat ry

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tuontikoira voi olla riski Evira. 3.5.2016. Viitattu 28.7.2016.
  2. a b c d Ulkomailta tuodut rescuekoirat tuovat mukanaan valtavan sairausriskin, Koiramme 4/2018 s. 6–9

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksien sivustoja