Rescuekoira

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Rescuekoiralla tarkoitetaan koiraa, joka on entinen kulkukoira tai muuten hylätty koira ja joka on löytöeläintarhassa tai on adoptoitu tarhasta edelleen perheeseen.

Rescuekoirat Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkomaisia rescuekoiria tuovat Suomeen yksityishenkilöt. Myös jotkin yhdistykset tuovat koiria Suomeen täydentämään ulkomailla tehtävää varsinaista rescue-työtään. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan löytöeläinten tuonnissa on vaarana eläintautien leviäminen Suomeen.[1]

Rescue-yhdistyksistä koirat luovutetaan uusille omistajille eläinlääkärin tarkastamina, madotettuina, rokotettuina ja mahdollisuuksien myös steriloituina tai kastroituina.

Ulkomailla toimivien suomalaisten rescueyhdistysten terveysohjelmat ovat laajemmat kuin viranomaisten asettamat maahantulovaatimukset, jotka Suomessa antaa Evira. EU-alueelta koiria tuotaessa viranomaisvaatimuksista tärkeimmät ovat rabiesrokote, heisimatolääkitys ekinokokin torjumiseksi, tunnistusmerkintä ja kaupallisessa tuonnissa virkaeläinlääkärin tarkastus enintään 24 tuntia ennen matkaa sekä eläimen tietojen merkitseminen TRACES-tietokantaan.lähde?

Evira määrittää, että myös niiden pelastusyhdistysten, jotka tuovat koiria Suomeen, tulee rekisteröityä Eviraan kaupalliseksi maahantuojaksi, vaikka yhdistysten toiminta ei ole kaupallista.

Rekisteröityneitä yhdistyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eviraan rekisteröityneitä yhdistyksiä, jotka ovat rekisteröityjä Suomeen ja tuovat koirat Eviran määräysten mukaisesti ja kaupalliseksi tuojaksi rekisteröitynä:

Maa Suomalainen yhdistys
Liettua Pet Rescue Finland ry
Bulgaria Kodittomat Bulgarian Koirat ry
Espanja Kodittomat Espanjan Koirat ry, Auringonkoirat ry
Kypros Kyproskoirat ry ja Rekku Rescue
Romania ja Viro Rescueyhdistys Kulkurit ry
Romania Kodittomien Koirien Ystävät ry
Viipuri Viipurin Koirat ry

Muita rescueyhdistyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelastetaan koirat ry on vuonna 2001 perustettu ja 2002 rekisteröity yhdistys auttamaan löytökoiria ja -kissoja.[2]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tuontikoira voi olla riski Evira. 3.5.2016. Viitattu 28.7.2016.
  2. Historia; Pelastetaan koirat

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksien sivustoja