Portugalinpodengo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Portugalinpodengo
Podengo portugalski miniatura i787.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Portugali
Määrä Suomessa rekisteröity 1 870 (sk pieniä 1 195, kk pieniä 555, sk keskikokoisia 42, kk keskikokoisia 76, sk isoja 2, kk isoja 0)[1]
Alkuperäinen käyttö kaniininmetsästys, vahtikoira
Nykyinen käyttö seura- ja harrastuskoira, kotimaassaan edelleen metsästys
Elinikä 12–17 vuotta
Muita nimityksiä podengo, popolähde?
FCI-luokitus ryhmä 5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat
alaryhmä 7 Alkukantaiset metsästyskoirat
#94
Ulkonäkö
Paino pieni 3–5 kg, keskikokoinen 16–20 kg
Säkäkorkeus pieni 20–30 cm, keskikokoinen 40–55 cm, iso 55–70 cm
Väritys keltainen, kellanruskea, musta, valkoinen tai laikukas

Portugalinpodengo (port. Podengo português) on Portugalista kotoisin oleva koirarotu, joka kuuluu FCI:n roturyhmään 5. Se oli vuonna 2019 kotimaassaan toiseksi suosituin portugalilainen rotu.[2]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokomuunnoksilla on yhteinen rotumääritelmä, tarkennettuja eroja ovat lähinnä vain koko ja mittasuhteet.

Yleisvaikutelmaltaan kaikki ovat vankkoja ja reippaita koiria. Pää kapenee kuonoa kohti. Silmät ovat pienet ja vinot, korvat pystyt ja liikkuvaiset. Runko on lihaksikas ja suora, ylälinja on suora ja tasainen. Lanne suora, leveä ja lihaksikas. Lantio suora tai vain hieman viisto.

Liikkeet ovat kevyet, vaivattomat ja ketterät.

Karvapeitteen väri on keltaisen tai kellanruskean (fawn) kaikki sävyt vaaleasta hyvin tummaan valkoisin merkein tai ilman, tai valkoinen pohjaväri, jossa on yllämainitun värisiä merkkejä. Pienillä podengoilla hyväksytään myös seuraavat värit, mutta ne eivät ole suositeltavia: musta ja suklaanruskea valkoisin merkein tai ilman, tai valkoinen pohjaväri, jossa mustia tai suklaanruskeita merkkejä.

Hylkäävät virheet: Vihaisuus tai liiallinen arkuus, kaikki merkit jotka viittaavat risteytymiseen vinttikoiran, seisojan tai minkä tahansa muun rodun kanssa, ylä- tai alapurenta, keskenään eriväriset silmät, taittuneet tai riippuvat korvat, väreistä: juovikas (brindle), musta ruskein merkein (black and tan), kolmivärinen (tricolor) tai kokonaan valkoinen.

Portugalinpodengo
Keskikokoinen Portugalinpodengo
Sileäkarvainen pieni portugalinpodengo

Muunnokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portugalinpodengoja on kuusi eri muunnosta. Rotu jaetaan kotimaassaan vain kolmeen tyyppiin koon mukaan, mutta FCI luokittelee ne kuudeksi eri muunnokseksi:

  • 1) sileäkarvainen pieni portugalinpodengo
  • 2) karkeakarvainen pieni portugalinpodengo
  • 3) sileäkarvainen keskikokoinen portugalinpodengo
  • 4) karkeakarvainen keskikokoinen portugalinpodengo
  • 5) sileäkarvainen isoportugalinpodengo
  • 6) karkeakarvainen isoportugalinpodengo

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rodun kotimaa on Portugali, mutta sinne rodun epäilleen tulleen Egyptin suunnalta, tarkkaa aikaa ei osata sanoa. Alun perin ketterää koiraa käytettiin kaniininmetsästyksessä, ja pientä portugalinpodengoa myöhemmin myös apuna pienten tuhoeläinten hävittäjänä kodeissa. Niitä matkusti myös laivoilla pitämässä tuholaiset poissa. Podengoja pidettiin myös hyvinä vahtikoirina. Suomeen ensimmäiset podengot tuotiin vuonna 1991.

Nykyinen tilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa podengot ovat vielä harvinaisia. Pieni karkeakarvainen ja pieni sileäkarvainen muunnos ovat suosituimmat, minkä jälkeen tulee keskikokoinen karkeakarvainen. Keskikokoinen sileäkarvainen muunnos tuotiin Suomeen vuonna 2007 ja ensimmäinen iso sileäkarvainen narttu Camaro do Vale de Fermedo vasta vuonna 2012[3]. Isoja karkeakarvaisia ei Suomessa toistaiseksi ole. Isot podengot ovat myös rodun kotimaassa erittäin harvinaisia ja mahdollisesti vaarassa kuolla sukupuuttoon seuraavan vuosikymmenen aikana, mikäli kiinnostus niihin ei kasva.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa on kuvattu hyvin vähän podengoja, mutta terveystulokset ovat olleet yleisesti hyviä. Muutamia oireita jaloissa on esiintynyt. Myös silmätarkastustulokset ovat olleet pääasiassa hyviä. Rotujärjestön vuonna 2003 tekemän terveyskyselyn mukaan yleisimpiä ongelmia portugalinpodengoilla ovat olleet erilaiset iho-ongelmat, jotka viittaavat allergiaan. Tarkempia tutkimustuloksia ei kuitenkaan ole saatu. Kyselyn mukaan myös hammaskivi on rodulla yleistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Portugalinpodengo.