Algarvenkoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Algarvenkoira
Avaintiedot
Alkuperämaa  Portugali
Määrä Suomessa ei yhtään;
vuonna 2016 Portugalissa syntyi 359 uutta pentua
Alkuperäinen käyttö jäniksen metsästys
Nykyinen käyttö pien- ja suurriistan metsästys
Muita nimityksiä Barrocal Algarvio, Abandeirado
FCI-luokitus ei,
CPC ryhmä 5
Ulkonäkö
Paino uros 20-25 kg, narttu 15-20 kg
Säkäkorkeus uros 45-55 cm, narttu 40-50 cm
Väritys keltainen, fawn, musta, tummanruskea, vaaleanruskea, valkoinen, kaksivärinen

Algarvenkoira (Barrocal Algarvio) on portugalilainen koirarotu. Sillä ei ole FCI:n hyväksyntää, mutta se on tunnustettu kansallisella tasolla Portugalin kennelliitossa. Vuonna 2016 se oli CPC:n rekisteröintimäärien perusteella peräti kotimaansa 9. suosituin rotu.[1]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Algarvenkoiran pää on kapea, kevyt ja ylös asettunut. Otsapenger on hieman korostunut, ja kallo on hieman kuonoa lyhyempi. Silmät ovat hieman vinoasentoiset ja mantelinmuotoiset, mikä johtuu alueen voimakkaasta auringonvalosta. Ne ovat väriltään pähkinänruskeat. Korvat ovat pystyt, pyramidimaisen teräväkärkiset ja korkealle asettuneet. Niska on kohtalaisen pitkä ja selkälinja puoliksi kaartunut. Rintakehä on kohtuullisen syvä ja alalinja hieman ylösvetäytynyt. Raajat ovat kuivat ja voimakkaat. Pitkä häntä ulottuu kintereiden alapuolelle ja nousee "lipun muotoon" koiran ollessa valppaana, minkä vuoksi rotua kutsutaan joskus nimellä abandeirado eli lipunkantaja. Karvapeite on keskipitkä, sileä ja erittäin pehmeä, erityisesti hännässä.

Sallitut värit ovat keltainen (vaalea, tumma ja fawn), musta, ruskea (vaalea ja tumma), valkoinen ja kaksivärinen. Viimeksi mainittu sisältää kelta-valkoisen, musta-valkoisen ja ruskea-valkoisen. Uroksen säkäkorkeus on 45-55 cm ja paino 20-25 kg. Nartun säkäkorkeus on 40-50 cm ja paino 15-20 kg.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on peräisin faaraoiden ajoilta ja polveutuu egyptiläisestä tesemistä, jonka foinikialaiset ja berbeerit kuljettivat mukanaan Välimerelle. Se saavutti suuren suosion algarvelaisten keskuudessa, erityisesti Barrocalin alueella. Sen pääasiallinen riista, kaniini, oli melko yleinen alueen kivikkoisessa maastossa ja ankarissa sääolosuhteissa. Koska se oli sopeutuvainen, Algarven metsästäjät käyttivät sitä apunaan vuosisatojen ajan niin tasangoilla kuin vuorillakin. Vuonna 1960 rotu oli vähällä kuolla sukupuuttoon muiden rotujen saavuttaman suuren suosion takia.

José Afonso Correia aloitti rodun elvytyksen ja uudelleenluonnin, minkä seurauksena syntyi algarvenkoirien kasvattajayhdistys Associação de Criadores do Cão do Barrocal Algarvio. Siellä päätettiin mm. rodun portugalinkielisestä nimestä Barrocal Algarvio (algarvelainen Barrocal), joka viittaa sen kotialueeseen Algarven Barrocaliin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: pt:Barrocal Algarvio