Portugalinvesikoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Portugalinvesikoira
Cão de agua Português 2.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Portugali
Määrä Suomessa rekisteröity 2 595[1]
Alkuperäinen käyttö apuna kalastajille
Nykyinen käyttö seura- ja harrastuskoira
Elinikä 12-16 vuotta
Muita nimityksiä portugeesi, Portuguese Water Dog, chien d'eau portugais, Portugiesischer Wasserhund, perro de agua portugués
FCI-luokitus ryhmä 8 Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat
alaryhmä 3 Vesikoirat
#37
Ulkonäkö
Paino urokset 19–25 kg
nartut 16–22 kg
Säkäkorkeus urokset 50–57 cm
nartut 43–52 cm
Väritys musta ja ruskea yksivärisinä tai valkoisin merkein, voi olla myös valkoinen

Portugalinvesikoira (port. Cão de Água Português) on Portugalissa kehitetty keskikokoinen, lyhytrunkoinen, lihaksikas ja roteva koirarotu, joka on alun perin toiminut kalastajien apuna. Nykyään rotua käytetään laiva- tai seurakoirana. Se kuuluu FCI:n roturyhmään 8.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portugalinvesikoira on vanha rotu ja se on luultavasti samaa alkuperää kuin espanjanvesikoira, irlanninvesispanieli ja villakoira. Ennen rotu oli suurena apuna kalastajille, koska se kuljetti verkkoja ja vartioi veneitä. Sitä käytettiin myös kuljettamaan viestejä sekä tavaraa veneiden ja rannan välillä. Ensimmäinen portugeesi saapui Suomeen vuonna 1989 ja ensimmäinen pentue saatettiin maailmaan vuonna 1990.

Turkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portugalinvesikoiran turkki ajellaan tyypillisesti takaosasta ja kuonosta lyhyeksi (ns. leijonaleikkaus). Tällaisesta leikkauksesta oli hyötyä koiran alkuperäisessä käyttötarkoituksessa, koska se piti koiran tärkeät elimet kuten sydämen lämpimänä, mutta takajalat vapaina uimista varten. Takaa ajeltu koira oli myös kevyempi nostaa veneeseen. Tällainen leikkaus on yleensä vain näyttelyissä käyvillä koirilla, koska se on niin työläs pitää kunnossa. Kotikoirat ovat usein ajeltu aivan lyhyeen turkkiin, joka on huomattavasti helppohoitoisempi. Turkin laatuja ovat kihara ja laineikas.

Cão de agua Português 1.jpg

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotumääritelmän mukaan portugalinvesikoiran perusluonne on oppivainen, älykäs, rasitusta kestävä ja rohkea, mutta myös itsepäinen ja jopa pidättyväinen. Tarkkaavainen ja läpitunkeva katse ja erinomainen näkö- ja hajuaisti ovat myös tyypillisiä piirteitä rodulle. Portugalinvesikoiralla saattaa ilmetä vahtimisviettiä. Luonteeltaan portugalinvesikoirat ovat kuitenkin harvinaisen vilkkaita ja aktiivisia, eivätkä väsy helposti. Portugeeseilla on tapana innostuessaan hyppiä korkealle, joka täytyy jo pentuna opettaa siltä pois. Portugeesi myös kiintyy syvästi omistajaansa ja seuraa tätä joka paikkaan päästämättä tätä silmistään.

Harrastusmahdollisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portugeesin kanssa voi harrastaa lähes mitä vain: verijälkeä, tottelevaisuutta (TOKO), agilitya (AGI), vesipelastusta (VEPE) ja koiratanssia. Portugalinvesikoira sai hiljattain jälleen myös PK-oikeudet.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. Portugalinvesikoira. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä, Suomen Kennelliitto. Viitattu 11.8.2019.