Saraseenit

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Saraseeni)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saraseenin mestaus.

Saraseenit (< kreikk. sarakenoi) tarkoitti alun perin Rooman valtakunnan alkuaikoina Siinailla asuvia arabiheimoja. Nimitys on luultavasti otettu arabian sanasta شرقيين, sharqiyyin, joka tarkoittaa ”itäläisiä” tai ”idän asukkaita”. Myöhemmin Rooman valtakunnan alaiset kreikkalaiset laajensivat termin kattamaan kaikki arabit ja Pyreneiden niemimaan valloituksen aikana myös berberit. Ristiretkien aikana sanan käyttö laajeni koskemaan kaikkia muslimeja ja erityisesti Apenniinien niemimaan eteläosien ja Sisilian muslimeja. ”Saraseenien valtakunnaksi” kutsuttiin vanhemmassa länsimaalaisessa historiankirjoituksessa umaijadien ja abbasidien kalifaatteja.

Saraseeneja pidettiin Euroopassa vain eräänlaisena pakanajoukkiona. He tekivät vuodesta 652 eteenpäin itsestään tunnettuja tekemällä ryöstöretkiä Sisiliaan ja Etelä-Italiaan. Isoimmat hyökkäykset alkoivat vasta vuonna 740, kun Syrakusa oli hetkellisesti heidän vallassaan. Sisilia ja Etelä-Italia oli vallattu alle vuosisadassa.

Vuonna 711 saraseenijohtaja Tariq ibn-Ziyad hyökkäsi Gibraltarille. Hyökkäys tuotti tulosta, ja saraseenit valtasivat lähes koko Pyreneiden niemimaan. Sodan ratkaiseva taistelu oli Guadaleten taistelu, jossa saraseenit voittivat kuningas Roderikin joukot.

Saraseenit etenivät myös Pyreneiden yli Ranskaan. Heidät torjui frankkien johtaja Kaarle Martel Toursin (Poitiersin) taistelussa 732. Kyseessä oli nähtävästi ryöstelevä arabijoukko eikä valloitusarmeija. Saraseenien ryöstöretket Pyreneitten niemimaan pohjoispuolella jatkuivat vielä sen jälkeenkin, ja he solmivat frankkien kanssa myös liittosuhteita.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

* H. F. Ullman, Geoffrey Wawro Historiallinen Atlas s. 122

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Collins, R.: The Arab Conquest of Spain 710 - 797. Blackwell, 1989/1998.
Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.